1515
Annons

Telekom lyfte i Europa

De europeiska börserna steg på onsdagen, stärkta av uppgångar i Ericsson och Nokia. Även försäkringssektorn steg sedan tyska Allianz åter visat vinst första kvartalet.


"Utsikterna för investeringar i telekomutrustning är fortfarande goda. Miljön främjar ett rally i teknikaktier", sa Peter Jarvis förvaltare på ISIS Asset Management till Bloomberg News.

Klockan 17.35 var DJ Stoxx 50 upp 0,6 procent medan Bloomberg European 500 noterades 0,5 procent högre.

Nokia stärktes 2,1 procent. Aktien har tappat cirka en tredjedel av sitt värde den senaste månaden. Nokia fick på onsdagen en order från Telefonica Movil Chile avseende utökning av bolagets GSM-nät.

Ericsson klättrade 4,3 procent och Alcatel noterades 0,8 procent högre. Även Vodafone noterade en uppgång med 2,8 procent.

Försäkringssektorn steg 1,0 procent, enligt BE 500 branschindex.

Allianz stärktes 3,9 procent efter att ha redovisat ett resultat på 650 miljoner euro för det första kvartalet. Det kan jämföras med en förlust på 546 miljoner euro motsvarande kvartal i fjol. Enheten Dresdner Bank visade vinst för första gången på 18 månader.

Totalt gick DAX-index i Frankfurt upp 0,8 procent.

Andra försäkringsbolag som följde med i uppgången var Skandia som steg med 2,3 procent i Stockholm och franska Axa gick upp 1,4 procent.

I Tyskland steg Adidas-Salomon 2,6 procent efter att bolaget höjt sina utsikter och rapporterat ett kvartalsresultat över analytikernas förväntningarna.

Royal Banc of Scotland fanns däremot bland förlorarna. Aktien sjönk 5,5 procent efter att banken köpt amerikanska Charter One Financial för 10,5 miljarder dollar. Banken emitterar aktier för 2,5 miljarder pund för att hjälpa till att finansiera förvärvet.

Londonbörsens FTSE 100 noterades 0,5 procent högre.

Lågprisflygbolaget Easyjet rasade drygt 25 procent i London efter att bolaget ändrat sina utsikter i rapporten. Synen på helårsresultatet ändrades från "försiktigt positiv" till "försiktig".

Även andra bolag i resesektorn var under press och totalt gick resebolagens index ned cirka 2 procent. Tre bomber exploderade utanför en polisstation i Aten, vilket spädde på den internationella oron ytterligare.

I Tyskland gick TUI ned 0,8 procent och Deutsche Lufthansa backade 2,8 procent. British Airways sjönk 1,6 procent.

Greklands ASE General Index backade 1,0 procent.

I Paris steg kurserna ytterligare på eftermiddagen efter stark amerikansk statistik. CAC 40-index steg 0,8 procent. Sanofi-Synthelabo uppger att förvärvet av Aventis kan slutföras i slutet av andra kvartalet. Sanofi gick ned 0,4 procent medan Aventis steg 0,8 procent.

Även Rhodia stärkte den franska börsen med en uppgång på 0,8 procent efter att det sagt att de har slutfört en aktieförsäljning och fått in 147 miljoner euro.

Starka rapporter lyfte Telenor och Statoil i Norge men även Orkla stärktes. OBX-index klättrade med 1,3 procent.

Telenor gick upp 3,1 procent efter sin rapport. Ebitda-resultatet på 5.016 miljoner norska kronor för det första kvartalet var högre än analytikernas förväntningar på 4.868 miljoner, enligt TDN Finans.

Statoil steg samtidigt 2,3 procent. Resultatet före finansnetto på 16,0 miljarder kronor var bättre än väntade 14,8 miljarder enligt TDN Finans.

Även Orkla klättrade 3 procent efter tisdagens starka rapport.

"Det finns rykten på marknaden som säger att Stein Erik Hagen kommer att investera mer i Orkla efter att han sålt sina 20 procent i ICA. Det har lyft Orkla", sa en mäklare enligt Bloomberg News.

Köpenhamnsbörsens KFX-index tog sig upp med 0,6 procent och Danske Bank var den mest omsatta aktien men noterades oförändrat. Hex Generalindex steg 1,1 procent och i Stockholm hade OMX samtidigt gått upp 1,2 procent.


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?