Annons

Telekom lyfte i Europa

De europeiska börserna steg på onsdagen, stärkta av uppgångar i Ericsson och Nokia. Även försäkringssektorn steg sedan tyska Allianz åter visat vinst första kvartalet.


"Utsikterna för investeringar i telekomutrustning är fortfarande goda. Miljön främjar ett rally i teknikaktier", sa Peter Jarvis förvaltare på ISIS Asset Management till Bloomberg News.

Klockan 17.35 var DJ Stoxx 50 upp 0,6 procent medan Bloomberg European 500 noterades 0,5 procent högre.

Nokia stärktes 2,1 procent. Aktien har tappat cirka en tredjedel av sitt värde den senaste månaden. Nokia fick på onsdagen en order från Telefonica Movil Chile avseende utökning av bolagets GSM-nät.

Ericsson klättrade 4,3 procent och Alcatel noterades 0,8 procent högre. Även Vodafone noterade en uppgång med 2,8 procent.

Försäkringssektorn steg 1,0 procent, enligt BE 500 branschindex.

Allianz stärktes 3,9 procent efter att ha redovisat ett resultat på 650 miljoner euro för det första kvartalet. Det kan jämföras med en förlust på 546 miljoner euro motsvarande kvartal i fjol. Enheten Dresdner Bank visade vinst för första gången på 18 månader.

Totalt gick DAX-index i Frankfurt upp 0,8 procent.

Andra försäkringsbolag som följde med i uppgången var Skandia som steg med 2,3 procent i Stockholm och franska Axa gick upp 1,4 procent.

I Tyskland steg Adidas-Salomon 2,6 procent efter att bolaget höjt sina utsikter och rapporterat ett kvartalsresultat över analytikernas förväntningarna.

Royal Banc of Scotland fanns däremot bland förlorarna. Aktien sjönk 5,5 procent efter att banken köpt amerikanska Charter One Financial för 10,5 miljarder dollar. Banken emitterar aktier för 2,5 miljarder pund för att hjälpa till att finansiera förvärvet.

Londonbörsens FTSE 100 noterades 0,5 procent högre.

Lågprisflygbolaget Easyjet rasade drygt 25 procent i London efter att bolaget ändrat sina utsikter i rapporten. Synen på helårsresultatet ändrades från "försiktigt positiv" till "försiktig".

Även andra bolag i resesektorn var under press och totalt gick resebolagens index ned cirka 2 procent. Tre bomber exploderade utanför en polisstation i Aten, vilket spädde på den internationella oron ytterligare.

I Tyskland gick TUI ned 0,8 procent och Deutsche Lufthansa backade 2,8 procent. British Airways sjönk 1,6 procent.

Greklands ASE General Index backade 1,0 procent.

I Paris steg kurserna ytterligare på eftermiddagen efter stark amerikansk statistik. CAC 40-index steg 0,8 procent. Sanofi-Synthelabo uppger att förvärvet av Aventis kan slutföras i slutet av andra kvartalet. Sanofi gick ned 0,4 procent medan Aventis steg 0,8 procent.

Även Rhodia stärkte den franska börsen med en uppgång på 0,8 procent efter att det sagt att de har slutfört en aktieförsäljning och fått in 147 miljoner euro.

Starka rapporter lyfte Telenor och Statoil i Norge men även Orkla stärktes. OBX-index klättrade med 1,3 procent.

Telenor gick upp 3,1 procent efter sin rapport. Ebitda-resultatet på 5.016 miljoner norska kronor för det första kvartalet var högre än analytikernas förväntningar på 4.868 miljoner, enligt TDN Finans.

Statoil steg samtidigt 2,3 procent. Resultatet före finansnetto på 16,0 miljarder kronor var bättre än väntade 14,8 miljarder enligt TDN Finans.

Även Orkla klättrade 3 procent efter tisdagens starka rapport.

"Det finns rykten på marknaden som säger att Stein Erik Hagen kommer att investera mer i Orkla efter att han sålt sina 20 procent i ICA. Det har lyft Orkla", sa en mäklare enligt Bloomberg News.

Köpenhamnsbörsens KFX-index tog sig upp med 0,6 procent och Danske Bank var den mest omsatta aktien men noterades oförändrat. Hex Generalindex steg 1,1 procent och i Stockholm hade OMX samtidigt gått upp 1,2 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?