1515
Annons

ECB-besked drev upp räntor

De två centralbankerna, ECB och Bank of England, kom inte med några större överraskningar på torsdagen.


Om något, fasades tidigare små förväntningar om en räntesänkning från ECB ut än mer och förväntningarna om att Bank of Enland kommer att höja räntan mer fick ytterligare stöd.

Samtidigt kom ytterligare statistik från USA som bekräftar att arbetsmarknaden ljusnar i den amerikanska ekonomin.

Svenska obligationsräntor steg 6-8 punkter och den tioåriga obligationsräntan steg 8 punkter till 4,62 procent. Räntegapet till den tyska tioårsräntan ökade med 3 punkter till 42 punkter.

Den europeiska centralbanken lämnade styrräntan oförändrad på 2,00 procent, vilket var mycket väntat.

ECB-chefen Jean-Claude Trichet sa vid en presskonferens att återhämtningen har fortsatt, men i en måttlig takt.

De senaste oljeprisökningarna har ökat inflationstrycket, samtidigt som råvarupriserna utgör en uppåtrisk för inflationen. På medellång sikt väntas dock prisstabilitet behållas, enligt ECB-chefen.

Enligt Michael Schubert, ECB-analytiker på Commerzbank, var ECB-chefens besked inte överraskande. Några mindre förändringar kunde dock skönjas. Jean-Claude Trichet underströk i större utsträckning vissa positiva signaler i ekonomin.
"Det betyder att utsikterna om en räntesänkning har minskat ytterligare", sa han.

ECB-chefen tycks också lägga större vikt vid att oljeprisökningen riskerar öka inflationen, snarare än dämpa tillväxten. Även det talar för utebliven räntesänkning.

Samtidigt kan ECB komma att hålla räntan oförändrad under åtminstone ett halvår, kanske över årsskiftet, då återhämtningen blir gradvis, menar Michael Schubert.
"Det kan gälla både för ECB och för Sverige", säger en svensk analytiker som håller med om att det inte finns något som tyder på en sänkning från ECB.

Den brittiska centralbanken höjde som väntat basräntan med 25 punkter vid sitt möte på torsdagen. Räntekommittén konstaterade att både den inhemska och omvärldens tillväxt ökar, samtidigt som ett inflationstryck byggs upp och huspriserna ökat oväntat mycket. Företagens vinster har ökat och råvarupriserna har stigit.

"Med lite och minskande lediga resurser, är det sannolikt att inflationstryck byggs upp", står det i uttalandet, även om inflationen väntas ligga under målet på kort sikt.

Enligt analytiker väntas den brittiska räntekommittén fortsätta att minska den ekonomiska stimulansen och höja räntan mer. Men då inflationen väntas ligga under målet behöver Bank of England inte gå alltför raskt fram.

USA-räntorna steg då amerikansk statistik indikerar att situationen på arbetsmarknaden är på väg att ljusna.

Antalet nyanmälda arbetslösa sjönk mer än väntat. Antalet föll med 25.000 till 315.000 förra veckan. Även antalet personer som fortsatte att få bidrag under vecka 17 minskade mer än väntat, till 2,935 miljoner personer.

Samtidigt steg enhetsarbetskostnaderna med 0,5 procent under första kvartalet, enligt preliminär statistik. Analytikerna hade i stället väntat en oförändrad enhetsarbetskostnad.

"Det finns inget problem med inflation", konstaterar en analytiker, som dock pekar på att siffran tyder på att kostnaderna bottnat för denna gång. Enhetsarbetskostnaderna faller inte som de gjorde förra året.

Den amerikanska tioåriga räntan steg 7 punkter till 4,59 procent jämfört med svensk stängning på onsdagen.

Dollarn stärktes under dagen och handlades till 1,207 vid svensk stängning jämfört med 1,214 på onsdagen.

Kronan stärktes 3 öre till 9,10 mot euron, medan den tappade 2 öre till 7,54 mot dollarn.


Innehåll från KellerAnnons

Global styrka med lokal fokus för en hållbar grundläggning

För att skapa en långsiktig hållbarhet vid byggprojekt krävs rätt grundläggning. Som specialister på nordiska markförhållanden, ett komplett utbud av tekniker och med en världsledande styrka i ryggen ligger Keller Grundläggning i klar framkant. 

De senaste åren har varit framgångsrika för Keller Grundläggning och företaget har växt i takt med uppdragen. Samtidigt är man också med att driva på den geotekniska utvecklingen framåt, både med egen produktutveckling och genom medverkan i flera akademiska forskningsprojekt med miljörelaterad fokus.

Med en väl utvecklad maskinpark, en bred produktportfölj och en egen konstruktions- samt projekteringsavdelning levererar Keller Grundläggning optimala geotekniska lösningar över hela byggsektorn. Lång kännedom om de speciella svenska markförhållandena är en stark tillgång liksom fördelen med globala resurser.

Läs mer om Keller Grundläggnings tekniker här

– Det är förstås en extra styrka att vi kan ta in specialkompetens, en metod eller en teknik som inte är standard i Sverige från våra globala kollegor. Det ger oss ett bredare perspektiv som gör att vi kan presentera fler olika alternativ för våra kunder och även lyfta fram vilka som är särskilt miljösmarta, säger Robert Thurner, vd för Keller Grundläggning.

De markförstärkande tekniker som företaget erbjuder har ett brett spann, från de mer traditionella som kalkcementpelare till alternativa som exempelvis stenpelare. En lösning som använder sig av stenpelare i stället för kalkcementpelare kan spara upp till tio gånger så mycket koldioxid. 

Läs mer om Keller Grundläggnings projekt 

– Branschen kan inte bara fortsätta att bygga likadana infrastrukturprojekt som tidigare utan behöver utveckla såväl tekniker som hållbarhet och lönsamhet. Vi har alla ett ansvar och kompetensen finns i branschen. Tillsammans med våra kollegor bygger vi för våra medmänniskor med vår gemensamma framtid i fokus, avslutar Robert Thurner. 

Om Keller:
Keller Grundläggning är ett oberoende dotterbolag till Keller Group som med verksamhet på fem kontinenter är världens största geotekniska lösningsspecialist. För sina kunder utvecklar företaget såväl ekonomiska som alternativa miljövänliga lösningar och genom att koppla samman globala resurser och lokala kunskaper är Keller med på några av de största och mest utmanande projekten runt om i världen. I det dagliga arbetet genomför Keller runt 6 000 projekt varje år.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Keller och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?