1515
Annons

Uppåt på Asienbörser

De asiatiska börserna utvecklades i en positiv riktning. Den taiwanesiska börsen steg efter att Taiwan Semiconductor Manufacturing ledde uppgångarna bland datachiptillverkare.The World Semiconductor Trade Statistics sade att den globala chipförsäljningen steg med 32 procent i det första kvartalet vilket påverkade datachipbolagen positivt. Branschorganisationen upprepade också att försäljningen kommer att öka med mer än 25 procent i år när efterfrågan på chips till mobiltelefoner och persondatorer ökar.

"Efterfrågan på konsumentelektronik såsom digitala kameror är stark. Dessa produkter kommer också att öka efterfrågan på halvledare", sade Phil Chen förvaltare på Grand Cathay Securities Investment Trust.

Taiwan Semiconductor klättrade med 5,7 procent. Bolaget sade i förra veckan att de förväntar sig att vinsterna och intäkterna kommer att bli de högsta någonsin.

United Microelectronics steg 2,4 procent och Samsung Electronics noterades 0,2 procent högre.

LG Chem, Sydkoreas största kemitillverkare steg 4 procent. Den största stålproducent Posco gick upp 4,7 procent. Sammantaget steg Kospi 200-index i Sydkorea med 0,1 procent.

"Marknaden är på väg att bli normal igen efter paniken som spreds på oron om att Kina är på väg mot en långsammare ekonomisk tillväxt", sade Kim Kyeong Seob förvaltare på KB Investment Trust Management, enligt Bloomberg News.

Andra bolag såsom China Steel klättrade 5,6 procent på börsen i Taiwan där Weighted index var 2,6 procent upp.

I Hongkong var Hangseng vid lunchuppehållet upp med 1,2 procent. Aktier såsom PetroChina och CNOOC stärkte efter att investerare ansåg att nedgången i förra månaden var för stor när regeringen kommer att försöka sänka den ekonomiska tillväxttakten i Kina.

I Japan var börserna helgstängda.

STI-index i Singapore noterades 1,7 procent upp och stärktes av att United Overseas Bank och Venture Corp kommer att rapportera ökade vinster för det första kvartalet.Grand Hotel Saltsjöbadens vd: ”Sunt att tidsbestämma ordförandes uppdrag”

Ordförande och ledamöter behöver rotera, anser Katarina Romell, vd Grand Hotel Saltsjöbaden, som har en lång rad styrelseuppdrag bakom sig. För bolagen är en stagnerande styrelse förödande – ny kompetens måste kunna rekryteras in, anser hon. 

”Blir samma gäng kvar alldeles för länge börjar det till slut osa lite klubb av det hela.”

Katarina Romell, vd Grand Hotel
Katarina Romell, vd Grand HotelFoto:Jack Mikrut

Dagens industri rapporterade på måndagen att sex av tio ledamöter har eller planerar att dra ned på sina uppdrag i styrelser. Bakgrunden är den starkt kritiserade arvodesbeskattningen som dränerat näringslivet på styrelsekandidater.

Hotellprofilen Katarina Romell, vd för Grand Hotel Saltsjöbaden sedan tre år, har avsagt sig alla styrelseuppdrag som hon tidigare haft vid sidan av sina vd-jobb inom hotellnäringen.

”Jag är ganska ny fortfarande och vi är i ett operativt skede som är så pass krävande att jag vill fokusera på Grand helt och hållet”, säger hon. 

Under de elva år som Katarina Romell dessförinnan var vd för hotell- och konferensanläggningen Vår Gård, också i Saltsjöbaden, hade hon som mest fyra parallella styrelseengagemang. Bland annat i Visita, Svenska Möten och branschtidningen Besöksliv.

”Då maxade jag. Eftersom jag var så länge på Vår Gård satt organisationen, och jag kunde frigöra mig för styrelseuppdrag. Det fungerar inte om du är ny på din roll eller inte har en organisation som fungerar”, säger Katarina Romell och tillägger: 

”Det är svårt att leva på enbart styrelseuppdrag. Särskilt i vår bransch där marginalerna är låga.”

Hade du kunnat tänka dig en renodlad styrelsekarriär?
”Ja, absolut. Jag tror också att det skulle ha varit mycket lättare att rekrytera till styrelser om du kunde vara styrelseproffs från 45-årsåldern. Styrelseuppdrag får inte bli en ’pensionspost’ och något man gör efter att ha dragit ned på sitt operativa arbete.”

För egen del har arvode och beskattning inte vägt tyngst när hon tackat ja till eller avsagt sig uppdrag, gör Katarina Romell klart. Däremot tror hon att ersättningen är viktig för att locka en yngre generation, som i dag är runt 30 år.

”Många värderar sin fritid på ett annat sätt än tidigare. Styrelsearbete stjäl tid från att vara med din familj och ägna dig åt intressen. Får du inte betalt för den tiden, blir uppdragen kanske inte lika intressanta.”

Hon pekar på faran för bolagen, när rekryteringen haltar.
”Blir samma gäng kvar alldeles för länge börjar det till slut osa lite klubb av det hela. Det är inte riktigt affärsmässigt. Därför vore det sunt att tidsbestämma ordförande och ledamöters uppdrag.”

”Ett medskick till våra politiker är att skapa ett system så att rekryteringen kan fungera. Konsekvenserna av det vi har nu är ett urholkande av kompetens. Det är ganska skrämmande”, säger Katarina Romell vidare.

 Vad har du själv fått ut av att sitta i styrelser?
”Det är oerhört stimulerande att ha styrelseuppdrag. De lyfter dig ur vardagen. Jag har också lärt mig mycket av kreativa ägare och kunnat ta med det till min egen verksamhet. Så lärandet går åt båda håll.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?