1515

Börsen stängde ned

Stockholmsbörsens index tillbringade huvuddelen av tisdagen med att pendla i närheten av nollstrecket. En kapitalmarknadsdag med Ericsson och ett antal stora och små rapporter satte sin prägel på tisdagens handel.


Oljepriset steg till sin högsta nivå sedan Gulfkriget och den amerikanska dollarn försvagades mot kronan. Enligt analytiker drevs dollarutvecklingen i första hand av förväntningar inför tisdagskvällens räntebesked från den amerikanska centralbanken.

OMX-index noterades 0,2 procent ned till 688,4 och omsättningen uppgick till 13,3 miljarder kronor.

Från Ericssons kapitalmarknadsdag rapporterades att nivåerna för bolagets brutto- och rörelsemarginal för första kvartalet är uthålliga och att prognoserna för dessa gäller på kort och medellång sikt. VD Carl-Henric Svanberg uppgav vidare att Kinas beslut att dra i bromsen och kyla av ekonomin inte väntas få någon effekt på landets investeringar i mobilsystem.

Ericssons B-aktie handlades högre fram till tidig eftermiddag men dalade sedan för att stänga 30 öre ned till 20:80.

Nokia backade 2 kronor till 106:50.

Föreningssparbanken kom med rapport och sjönk 2 kronor till 140:50 trots att det första kvartalet överträffade analytikernas förväntningar.

De övriga storbankerna noterades antingen oförändrat eller någon krona upp.

Oriflames rapport fick tummen ner av marknaden och aktien tappade 8:50 till 232:50.

"Det var en väldigt bra rapport. Men man kan tänka sig att det finns ett utbud av aktier efter introduktionen och att man hade hoppats på någonting mer", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Även SAS kvartalssiffror fick till en början aktien att tappa. Bolaget rapporterade en förlust som var något större än vad analytikerna förväntat sig. Aktien stängde dock 2 kronor upp till 69 kronor.

SAS vice VD Gunnar Reitan uppger för Direkt att bolaget ser klara tecken på tillväxt på den norska inrikesmarknaden. Även i Sverige märks en förbättring.

Cardos kvartalsvinst krympte ihop till 1 miljon kronor, jämfört med 58 miljoner motsvarande period i fjol. Aktien svarade med att gå ned 4:50 till 175 kronor.

SKF B sjönk 1:50 kronor till 259:50. Bolaget uppger att man avser köpa tyska Willy Vogel som är verksamt inom smörjsystem och som har en omsättning på 1 miljard kronor. Enligt SKF:s presschef Lars G Malmer kan det ta "ett antal veckor" innan affären är i hamn.

Skanska fortsatte att stiga efter att bolaget i slutet av förra veckan överraskat positivt med sin rapport. JP Morgan höjer sin rekommendation för Skanska till neutral från tidigare undervikt och B-aktien noterades 1 krona upp till 64.

JC var en av vinnarna med en uppgång på 2 kronor, motsvarande 5 procent, till 42:50. New Waves VD, Torsten Jansson, och vice koncernchef, Göran Härstedt, har via bolag köpt aktier i JC motsvarande 10 procent av kapital och röster. Säljare är Novestra vars styrelseordförande Theodor Dalenson uppger för Direkt att bolaget bedöms göra en reavinst på 8-10 miljoner kronor på sitt innehav i JC. Novestra steg 40 öre till 13:20.

Även Effnet låg högt på vinnarlistan med en uppgång på 5,3 procent till 2:37 kronor, sedan bolaget fått en order från Danmarks Radio värd ungefär 3,5 miljoner kronor.

IT-konsulten RKS gjorde en något större förlust årets tre första månader jämfört med första kvartalet i fjol och aktien placerade sig högt på förlorarlistan med en nedgång på 14 procent till 4:82 kronor.

Scania B, som handlas utan rätt till utdelning om 6 kronor, backade 5:50 till 232 kronor.Innehåll från FrameryAnnons

Framery ger effektivare och gladare arbetsplatser

En väsentlig andel av stressrelaterade problem grundar sig i stressiga och högljudda kontorsmiljöer, där över 50 procent av alla personer har svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap*.

– Stressiga miljöer kan få stora konsekvenser. När vi nu alltmer börjar återgå till kontorsarbete är det därför centralt att erbjuda sina medarbetare störningsfria lösningar, betonar Rasmus Nanhed, Head of Sales på Framery. 

Sedan 2010 har branschpionjären Framery utvecklat ljudisolerade telefon- och möteshytter. Enligt Jukka-Pekka Holopainen, Sales Director för Nordics, Middle East & Africa, handlar företagets affärsidé i slutändan om att göra folk gladare – och friskare. 

– Enligt BBC Capital minskar till exempel den individuella produktiviteten med runt 15 procent på ett kontor med öppen planlösning. Många störningsmoment leder helt enkelt till mental stress, vilket påverkar både hälsa och effektivitet negativt. Med våra mötes- och telefonpodar får medarbetarna möjlighet att arbeta fokuserat och utan buller och störningar.

En snabb och kostnadseffektiv lösning

Det är emellertid inte bara flexibilitet som är Framerys styrka. Podarna kan levereras inom fyra veckor över hela världen via Framerys återförsäljare och inkluderar allt som behövs för att komma igång direkt. El- och USB-uttag, såväl som belysning, ventilation och ljudisolering är redan på plats. 

De flyttbara podarna finns i ett flertal storlekar, vilka lämpar sig för allt från enskilt arbete till möten på 4-6 personer. Poddarna installeras snabbt och är redo att användas direkt. Det är en flexibel lösning, med överlägsen ljudisolering, ergonomi och akustik. Som användare kan du vara säker på att ditt samtal inte kan höras in eller ut ur podden.

– Därtill är hytterna långt bättre ur miljösynpunkt än fasta väggar. Att bygga till mötesrum eller slå upp nya väggar är ineffektivt i längden – förr eller senare kommer företagets behov att ändras och plötsligt behöver man bygga om igen. Det blir dyrt både ekonomiskt och klimatmässigt. En mötespodd från Framery kan enkelt flyttas eller tas med till nästa kontor, konstaterar Rasmus.

Större acceptans av hemarbete ger mer videomöten

Det talas mycket om framtidens kontor och hybrid arbetsmodell vilket innebär att fler människor ibland kommer att arbeta från sina hem eller andra platser än kontoret. 

– Folk har blivit vana vid att arbeta i lugn och ro därhemma och videomöten har kommit att bli norm för de flesta. Detta lär inte förändras även om allt fler återvänder till kontoren. Ett halvfullt kontor med personer som samtidigt sitter i videomöten kommer att lyfta ljudnivåerna till svindlande höjder. Att spontant kunna droppa in i en pod för enskilt arbete eller boka utrymme för viktiga videomöten kommer att vara avgörande för många, fortsätter Rasmus.

Kan både hyras och köpas

För att ytterligare öka sina kunders valmöjlighet erbjuder Framery podar både till uthyrning och försäljning. Det går lika bra att beställa sina podar direkt på Framerys hemsida, som att kontakta sin ordinarie återförsäljare; Framery samarbetar med de flesta stora kontorsmöbelaktörerna. 

– I nuläget vet vi inte hur framtiden kommer att se ut, men allt pekar på att snabbrörlighet och effektivitet kommer att vara än mer affärskritiskt under de kommande åren. Vill man då utveckla ett kontor efter morgondagens behov behöver man snabbt kunna anpassa både sig själv och sin verksamhet. Där kan vi hjälpa till, med kostnadseffektiva och smarta lösningar, avslutar Jukka-Pekka.

Läs mer om Framerys podlösningar

* Källa: University of Sydney

 

Mer från Framery

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Framery och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?