1515
Annons

Börsen stängde ned

Stockholmsbörsens index tillbringade huvuddelen av tisdagen med att pendla i närheten av nollstrecket. En kapitalmarknadsdag med Ericsson och ett antal stora och små rapporter satte sin prägel på tisdagens handel.


Oljepriset steg till sin högsta nivå sedan Gulfkriget och den amerikanska dollarn försvagades mot kronan. Enligt analytiker drevs dollarutvecklingen i första hand av förväntningar inför tisdagskvällens räntebesked från den amerikanska centralbanken.

OMX-index noterades 0,2 procent ned till 688,4 och omsättningen uppgick till 13,3 miljarder kronor.

Från Ericssons kapitalmarknadsdag rapporterades att nivåerna för bolagets brutto- och rörelsemarginal för första kvartalet är uthålliga och att prognoserna för dessa gäller på kort och medellång sikt. VD Carl-Henric Svanberg uppgav vidare att Kinas beslut att dra i bromsen och kyla av ekonomin inte väntas få någon effekt på landets investeringar i mobilsystem.

Ericssons B-aktie handlades högre fram till tidig eftermiddag men dalade sedan för att stänga 30 öre ned till 20:80.

Nokia backade 2 kronor till 106:50.

Föreningssparbanken kom med rapport och sjönk 2 kronor till 140:50 trots att det första kvartalet överträffade analytikernas förväntningar.

De övriga storbankerna noterades antingen oförändrat eller någon krona upp.

Oriflames rapport fick tummen ner av marknaden och aktien tappade 8:50 till 232:50.

"Det var en väldigt bra rapport. Men man kan tänka sig att det finns ett utbud av aktier efter introduktionen och att man hade hoppats på någonting mer", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Även SAS kvartalssiffror fick till en början aktien att tappa. Bolaget rapporterade en förlust som var något större än vad analytikerna förväntat sig. Aktien stängde dock 2 kronor upp till 69 kronor.

SAS vice VD Gunnar Reitan uppger för Direkt att bolaget ser klara tecken på tillväxt på den norska inrikesmarknaden. Även i Sverige märks en förbättring.

Cardos kvartalsvinst krympte ihop till 1 miljon kronor, jämfört med 58 miljoner motsvarande period i fjol. Aktien svarade med att gå ned 4:50 till 175 kronor.

SKF B sjönk 1:50 kronor till 259:50. Bolaget uppger att man avser köpa tyska Willy Vogel som är verksamt inom smörjsystem och som har en omsättning på 1 miljard kronor. Enligt SKF:s presschef Lars G Malmer kan det ta "ett antal veckor" innan affären är i hamn.

Skanska fortsatte att stiga efter att bolaget i slutet av förra veckan överraskat positivt med sin rapport. JP Morgan höjer sin rekommendation för Skanska till neutral från tidigare undervikt och B-aktien noterades 1 krona upp till 64.

JC var en av vinnarna med en uppgång på 2 kronor, motsvarande 5 procent, till 42:50. New Waves VD, Torsten Jansson, och vice koncernchef, Göran Härstedt, har via bolag köpt aktier i JC motsvarande 10 procent av kapital och röster. Säljare är Novestra vars styrelseordförande Theodor Dalenson uppger för Direkt att bolaget bedöms göra en reavinst på 8-10 miljoner kronor på sitt innehav i JC. Novestra steg 40 öre till 13:20.

Även Effnet låg högt på vinnarlistan med en uppgång på 5,3 procent till 2:37 kronor, sedan bolaget fått en order från Danmarks Radio värd ungefär 3,5 miljoner kronor.

IT-konsulten RKS gjorde en något större förlust årets tre första månader jämfört med första kvartalet i fjol och aktien placerade sig högt på förlorarlistan med en nedgång på 14 procent till 4:82 kronor.

Scania B, som handlas utan rätt till utdelning om 6 kronor, backade 5:50 till 232 kronor.Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?