1515
Annons

Oljeaktier faller i Europa

De flesta Europabörser föll på fredagsförmiddagen, dock var nedgångarna måttliga och handelsvolymerna var begränsade.


Euroområdets inflationstakt steg till den högsta nivå på två år under maj månad och det fick marknaden att fundera på om inte räntorna kommer att höjas i en snabbare takt än vad man tidigare trott.

Omkring klockan 11.40 hade DJ Stoxx 50 sjunkit med 0,2 procent och Bloomberg European 500 var ned 0,1 procent.

Marks & Spencer utökade torsdagens 17-procentiga rally med att stiga 2,1 procent på fredagen. Revival Acquisitions meddelade på torsdagen att det överväger ett bud på det anrika varuhuset.

Alstom var ned 4,0 procent. Enligt Frankrikes finansminister kan en slutgiltig överenskommelse om en räddningsplan för bolaget nås under fredagen.

"Utspädningen kommer att vara väsentlig. Momentum för aktien kommer sannolikt inte att ske förrän refinansieringen är klar", skriver Goldman Sachs i en kommentar.

ASML backade från en initial uppgång för att handlas på oförändrad nivå. Rykten om att Applied Materials förbereder ett bud fick aktien att klättra rejält på torsdagen. Det är dock tvivelaktigt om ASML kommer att acceptera ett erbjudande då bolaget har visat att det klarar sig mycket bra på egen hand, enligt analytiker.

Oljeaktierna fortsatte att sjunka. Juliterminen för brentolja i London var i och för sig något högre på fredagsförmiddagen men sammantaget under veckan har priset sjunkit rejält. BP föll 1,0 procent och Statoil var ned 0,9 procent. Shell backade 0,8 procent.

Negativt för oljebolagen var positivt för flygbranschen, som uppmuntras av fallande bränslekostnader. Ryanair steg 1,2 procent och Deutsche Lufthansa noterades 1,0 procent högre.

Gruvaktierna backade däremot, med BHP Billiton ned 0,4 procent och Anglo American ned 0,6 procent. UBS har sänkt estimaten och riktkurserna i sektorn.

Fiat steg 1,3 procent och var vinnare på Milanobörsen. Bolagets ordförande Umberto Agnelli dog av cancer under natten till fredagen.

"På kort sikt kommer inget att förändras men med Agnellis bortgång är en handbroms borta. Han var känslomässigt engagerad i bolaget och på vissa sätt hindrade han en omstrukturering av verksamheten", kommenterar en fondförvaltare.

Frankfurtbörsens DAX-index var vid 11.40-tiden oförändrat. I Paris sjönk CAC 40 med 0,2 procent och Londons FTSE 100 var ned 0,1 procent.

Bland de nordiska börserna syntes en mer blandad bild. Hex Generalindex sjönk 0,7 procent i Helsingfors medan Köpenhamnsbörsens KFX-index steg 0,3 procent.

Oslobörsens tyngdes av nedgångar i oljesektorn och var ned 0,3 procent medan OMX-index i Stockholm noterades 0,2 procent högre.Storbanken: Därför sänktes fem svenska fastighetsbolag

Under måndagen publicerade Barclays en analys av den europeiska fastighetssektorn där fastighetsbolagen i Norden till stor del ratades. Di har tagit del av analysen och resonemanget bakom de kapade riktkurserna som fick fastighetsbolagen på fall under måndagen.

Foto:Eduardo Munoz Alvarez

I sin analys skriver Barclays bland annat att bolag som inte har tillräckligt med likvida medel på balansräkningen för att återbetala förfallande obligationer kommer tvingas refinansiera till betydligt högre räntor än tidigare. 

Barclays sänker de genomsnittliga riktkurserna för sektorn med 14 procent och tror att intäkterna minskar med 27 procent under de kommande fem åren. 

Banken argumenterar att de bolagen med lägst hävstång kommer att tillhöra vinnarna bland fastighetsbolagen. Brittiska bolag kommer stå sig starka enligt banken – samtidigt höjs ett varningens finger för fastighetsbolagen i Norden. 

Barclays anser att bolag med högre belåningsgrad och låga fastighetsavkastningar är mest sårbara i den rådande miljön. Banken skriver att det är av den anledningen som de upprepar sin försiktiga hållning gentemot bolag i Norden.

För flera svenska fastighetsbolag har riktkurserna sänkts betydligt mer än snittet på 14 procent. Riktkursen för Wallenstam kapades under måndagen med en tredjedel, till 40 från 60 kronor.

Barclays skriver i sin analys av bolaget att ”Wallenstam har potential att svika på kort sikt”. Banken flaggar bland annat för att Wallenstams utvecklingspipeline är den huvudsakliga drivkraften i Wallenstams substansvärde.  

Även Castellum får sin riktkurs kapad. Men där är analysen betydligt mer positiv. Barclays konstaterar att ”Castellum är den mest likvida aktien” i deras nordiska fastighetsbevakning.

I analysen skriver banken att Castellum har en stor diversifierad portfölj, främst exponerad mot kontor och logistiktillgångar i Sverige. Banken tror att bolagets uthyrningstillväxt kommer vara stark framöver och förväntar sig att bolaget ska överträffa jämförbara konkurrenter.

Barclays har fortsatt en köprekommendation på bolaget men sänkte under måndagen riktkursen med 30 procent, från 215 till 150 kronor. 

Catena är ett annat bolag Barclays inte rekommenderar att sälja i närtid. Banken sänkte riktkursen för Catena till 470 från 560 kronor men har kvar rekommendationen jämvikt på aktien. Barclays konstaterar bland annat att ”Catena erbjuder exponering mot en stark svensk logistikmarknad”

Fabege och Hufvudstaden har dock båda säljrekommendationer från Barclays. 

Banken konstaterar att Hufvudstadens bostadsportfölj är bra belägen; men att bolagets detaljhandelsportfölj är utsatt för den svåra detaljhandelsmiljön. 

Barclaysanalytikerna poängterar att Hufvudstadens låga belåningsgrad ger visst skydd i nedgång i förhållande till sektorkollegor, men konstaterar samtidigt att koncernens tillgångar är lågavkastande vilket ses som en risk.

För Fabege ser banken ökade risker med hyrestillväxt och avkastningen givet nuvarande svåra marknadsförhållanden och flaggar även i Fabeges fall för beståndets låga avkastning.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?