Annons

Telekom tog täten i Europa

Optimism om att den ekonomiska återhämtningen är tillräckligt stark för att tackla högre energipriser fick nästan samtliga börser, från Asien till USA, att stiga på torsdagen.


I Europa var det detaljhandel och telekom som ledde uppgångarna och nästan ingen sektor i Bloomberg European 500 var på minus.

"Den globala ekonomin är stark och vi fortsätter att se bra bolagsvinster även om oljepriserna kan hämma vinsttillväxten något", sade en investerare på HSBC Trinkaus Capital i Düsseldorf, enligt Bloomberg News.

Omkring klockan 17.35 hade DJ Stoxx 50 stigit med 0,3 procent och Bloomberg European 500 var upp 0,6 procent.

Marks & Spencer rusade 17,0 procent. Revival Acquisitions, som ägs av Philip Green, bekräftade vid 17-tiden att det överväger att lägga bud på varuhuset.

Detta lyfte hela detaljhandelssektorn som sprang om telekomleverantörerna mot slutet och som därmed blev vinnare.

Stöd kom även från Boots, vars rapport gillades av marknaden och vars aktie steg 7,0 procent.

Bland telekomleverantörerna steg Alcatel 2,8 procent. Ericsson var upp 2,0 procent med stöd från en höjd rekommendation från Credit Suisse First Boston och Nokia steg 2,3 procent. Det finländska bolaget har fått en order från Bharti Tele-Ventures värd 275 miljoner dollar.

Sagem, fransk tillverkare av telekom- och försvarsrelaterade produkter, steg 3,0 procent. Bolaget har fått en order på en halv miljon mobiltelefoner av kinesiska Ningbo Bird.

Även teleoperatörerna piggnade till, efter några dagars nedgång. MM02 steg 3,2 procent och Deutsche Telekom var upp 2,4 procent. Telefonica noterades 2,2 procent högre.

Sjunkande terminer för råolja fick energiaktierna på fall. BP föll 1,9 procent och Shell Transport var ned 0,8 procent. Total handlades 0,6 procent lägre.

Kemibolagen som använder råolja som råvara steg. BASF var upp 1,8 procent och Bayer noterades 2,5 procent högre.

Bolagsrapporter kom från bland andra Vivendi Universal och Euronext och båda överträffade marknadens förväntningar. Vivendi steg 3,1 procent och Euronext var upp 1,0 procent.

Barclays gjorde dock investerare besvikna. Trots stigande vinst för första kvartalet ökar även kostnaderna för den brittiska banken väsentligt. Aktien föll 2,4 procent.

Frankfurtbörsens DAX-index var upp 1,2 procent. I Paris stärktes CAC 40 med 0,5 procent och Londons FTSE 100 steg 0,3 procent.

Bland de nordiska börserna steg HEX Generalindex 1,2 procent i Helsingfors. Köpenhamnsbörsens KFX-index steg 0,7 procent. Group 4 Falck återhämtade sig något från onsdagens nedgång och steg 1,8 procent.

Oslobörsens tyngdes av nedgångar i oljesektorn men lyckades ändå stiga 0,1 procent, främst tack vare Kvärners drygt 7-procentiga uppgång.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?