1515
Annons

Uppgången dämpades i Europa

Flertalet av Europabörserna steg något på måndagen sedan oron över oljepriset varit något lägre under dagen. Börsuppgången dämpades dock i slutet av handelsdagen då oljepriset åter vände upp.


"Lägre oljepriser hjälper sentimentet för aktier. Oljepriserna kommer inte att vara en börda för ekonomin. Saudiarabien har mer eller mindre indikerat att Opec kommer att öka sin oljeproduktion", säger Frank Hogg på Bank Hofmann till Bloomberg News.

Omkring klockan 17.50 var DJ Stoxx 50 0,6 procent upp och Bloomberg European 500 noterades 0,5 procent högre.

Biltillverkare och kemibolag återfanns bland vinnarna. Tyska kemibolaget Bayer och nederländska Akzo Nobel gynnades och steg 1,7 respektive 2,8 procent. Daimlerchrysler steg 1,6 procent och Renault stärktes lika mycket.

Lufthansa var trots mindre oljeoro en av förlorarna i Frankfurt, sedan bolaget aviserat planer på att ta in 750 miljoner euro i en nyemission som delfinansiering för köp av Airbus A380-plan. Lufthansa föll 5,1 procent. Spanska flygbolaget Iberia stärktes däremot och steg 1,3 procent.

På Londonbörsen handlades Rentokil, som är världens största tillverkare av bekämpningsmedel mot ohyra, ned 1,0 procent efter en stark öppning. Sunday Times uppgav att företaget överväger att sälja en del av bolaget. Skivbolaget EMI var en annan förlorare och tappade drygt 12 procent efter att ha redovisat en nettoförlust för räkenskapsåret om 71,6 miljoner pund. Musikmarknaden väntas enligt EMI bli oförändrad till 4 procent mindre under innevarande räkenskapsår, som sträcker sig fram till mars 2005.

Oljebolaget BP steg 0,7 procent medan Total gick åt motsatt håll och backade 1,1 procent. Vinci fanns också bland förlorarna i Paris med en nedgång på 1,9 procent. Bolaget var med och byggde den terminal på Charles de Gaulle-flygplatsen som rasade ihop på söndagen.

MIB30 backade 0,9 procent i Milano, men en anledning till nedgången ansågs vara att ett stort antal aktier handlades utan rätt till utdelning. I London sjönk FTSE 100 0,1 procent, medan Paris CAC 40 stärktes 0,6 procent och Frankfurts DAX-index steg 0,9 procent.

OBX i Oslo gick upp 1,2 procent och i Helsingfors steg HEX Generalindex 1,1 procent. Köpenhamnsbörsens KFX-index gick i motsatt riktning och sjönk 0,2 procent.Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?