Annons

Uppgången dämpades i Europa

Flertalet av Europabörserna steg något på måndagen sedan oron över oljepriset varit något lägre under dagen. Börsuppgången dämpades dock i slutet av handelsdagen då oljepriset åter vände upp.


"Lägre oljepriser hjälper sentimentet för aktier. Oljepriserna kommer inte att vara en börda för ekonomin. Saudiarabien har mer eller mindre indikerat att Opec kommer att öka sin oljeproduktion", säger Frank Hogg på Bank Hofmann till Bloomberg News.

Omkring klockan 17.50 var DJ Stoxx 50 0,6 procent upp och Bloomberg European 500 noterades 0,5 procent högre.

Biltillverkare och kemibolag återfanns bland vinnarna. Tyska kemibolaget Bayer och nederländska Akzo Nobel gynnades och steg 1,7 respektive 2,8 procent. Daimlerchrysler steg 1,6 procent och Renault stärktes lika mycket.

Lufthansa var trots mindre oljeoro en av förlorarna i Frankfurt, sedan bolaget aviserat planer på att ta in 750 miljoner euro i en nyemission som delfinansiering för köp av Airbus A380-plan. Lufthansa föll 5,1 procent. Spanska flygbolaget Iberia stärktes däremot och steg 1,3 procent.

På Londonbörsen handlades Rentokil, som är världens största tillverkare av bekämpningsmedel mot ohyra, ned 1,0 procent efter en stark öppning. Sunday Times uppgav att företaget överväger att sälja en del av bolaget. Skivbolaget EMI var en annan förlorare och tappade drygt 12 procent efter att ha redovisat en nettoförlust för räkenskapsåret om 71,6 miljoner pund. Musikmarknaden väntas enligt EMI bli oförändrad till 4 procent mindre under innevarande räkenskapsår, som sträcker sig fram till mars 2005.

Oljebolaget BP steg 0,7 procent medan Total gick åt motsatt håll och backade 1,1 procent. Vinci fanns också bland förlorarna i Paris med en nedgång på 1,9 procent. Bolaget var med och byggde den terminal på Charles de Gaulle-flygplatsen som rasade ihop på söndagen.

MIB30 backade 0,9 procent i Milano, men en anledning till nedgången ansågs vara att ett stort antal aktier handlades utan rätt till utdelning. I London sjönk FTSE 100 0,1 procent, medan Paris CAC 40 stärktes 0,6 procent och Frankfurts DAX-index steg 0,9 procent.

OBX i Oslo gick upp 1,2 procent och i Helsingfors steg HEX Generalindex 1,1 procent. Köpenhamnsbörsens KFX-index gick i motsatt riktning och sjönk 0,2 procent.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?