Annons

It och verkstad i topp på börsen

Det var teknikrelaterade aktier som stod i fokus på onsdagen såväl i Stockholm som på andra börser runt om i världen.

Detta sedan datorjätten Hewlett-Packard höjt försäljningsprognosen för andra kvartalet och Applied Materials lämnat en rapport med oväntat starkt resultat.

"Börsen var väldigt översåld, men uppgången kanske var lite starkare än jag räknat med. Hewlett-Packard och uppgången på Nasdaq hjälper till", säger en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.

Dock var aktiviteten begränsad då flertalet svenskar hade en förkortad arbetsdag inför den stundande långhelgen.

OMX-index klättrade med 1,8 procent till 670,8. Omsättningen uppgick till 13.966 miljoner kronor.

Verkstadsbolagens kapitalmarknadsdagar i Kina har gett bränsle till de medverkande bolagens aktier. Under onsdagen var det Volvos tur och bolaget bjöd på en hel del nyheter. Bland annat räknar Volvo Construction Equipment med en försäljning på strax under 200 miljoner dollar i Kina i år. Från affärsområdet Penta kom prognosen om att öka försäljningen i Asien med mer än 25 procent i år.

"Om det har funnits en oro för att Kina skulle vara sämre har det inte materialiserats", säger en mäklarchef till Direkt.

Volvo steg 9,50 kronor till 253,50 och SKF, vars kapitalmarknadsdagar ägde rum tidigare i veckan, steg lika mycket till 263,50. Sandvik, som står på tur senare i veckan, slutade dagen 4 kronor högre på 244.

"De bolag som har presenterat hittills i Kina har gett ett bra intryck", säger aktiestrategen.

Sandvik hade dock lite nyheter att bjuda på redan på onsdagen genom att avisera att dotterbolaget Walter säljer sin maskindivision till Köreber Schleifring. Affären påverkar Sandvik Toolings rörelsemarginal positivt, dock med mindre än 1 procentenhet på årsbasis.

En förlikning har skett i dammsugartvisten mellan Electrolux och amerikanen John North. Electrolux betalar honom 30 miljoner dollar, ett belopp som kommer att belasta andra kvartalet. Inför rättegången, som startades för ungefär tre veckor sedan låg John Norths krav på 90 miljoner dollar. Electrolux var upp 3 kronor på 148.

Försäkringbranschen var en av vinnarna i Europa och Skandia låg i täten för utvecklingen med en uppgång på 1,30 kronor till 29,10.

"Det börjar snackas lite inför rapporten nästa vecka. Aktien ser onekligen billig ut", säger aktiestrategen.

Den grupptalan som riktats mot det nu sålda dotterbolaget American Skandia i USA avvisades den 14 maj av US Court of Appeals andra instans. I avtalet med köparen Prudential var det dock Skandia som stod risken i stämningen.

Telekomsektorn gick också bra med Ericsson upp 1 krona till 20,40 kronor och Nokia upp 1,50 kronor till 103. Telia Sonera steg 90 öre till 31,10 och Tele2 handlades 3 kronor högre på 325.

Som en raket stack fastighetsbolaget Tornet iväg sedan bolaget, som till över 80 procent ägs av Ratos och Lehman Brothers, meddelat att samtliga tillgångar ska avyttras och frigjort kapital ska återföras till aktieägarna. Utdelningen för 2003 blir den nätta summan av 127 kronor. Aktien slutade på 237 kronor, en uppgång med 21,50.

Tisdagens vinnare, Hennes & Mauritz, backade 1,50 till 183. Mot strömmen gick inte helt ovanligt även hälsovårdssektorn med Astra Zeneca ned 5 kronor till 357. Astra Zeneca publicerade på onsdagen ett svar på den amerikanska konsumenträttsorganisationen Public Citizens brev till FDA med krav på att kolesterolsänkaren Crestor dras tillbaka från marknaden. Astra Zeneca bekräftar Crestors säkerhet och effekt.

Bland de stora bankerna steg Nordea 25 öre till 51,75 medan SEB var upp 1,50 kronor på 107,50.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?