1515
Annons

"Riksbanken driver upp marknadsräntorna"

Det är fel av Riksbanken att redan nu börja signalera räntehöjningar, och därmed bidra till att marknadsräntorna stiger. Det säger Leif Ohlsson, ordförande i LO-förbundet Industrifacket, till Nyhetsbyrån Direkt.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Innehåll från PE Teknik & ArkitekturAnnons

“Synen på städerna har förändrats sedan pandemin”

​​Helena Hed, VD och koncernchef, PE Teknik & Arkitektur.
​​Helena Hed, VD och koncernchef, PE Teknik & Arkitektur.

Svenskar är mer nöjda med sina städer idag än innan pandemin. Det visar en färsk undersökning gjord av konsultbolaget PE Teknik & Arkitektur. Studien visar att faktorer som hållbarhet och digitalisering i städerna får allt större inverkan på invånarnas trivsel.

Under de senaste sju åren har konsultbolaget PE Teknik & Arkitektur, tillsammans med statistikföretaget Kantar Sifo, genomfört undersökningar för att få insikter i hur svenskar upplever sina städer. Resultatet sammanställs i en rapport, som de kallar för Samhällsbarometern.

– Anledningen till att vi gör den här undersökningen är för att vi som samhällsbyggare ska få insikter i hur invånarna vill att framtidens städer ska utformas. Vi behöver förstå hur invånarna tänker och vad städerna behöver för att kunna utvecklas, säger Helena Hed, vd och koncernchef på konsultbolaget.

Pandemins inverkan

I årets studie ställdes 21 frågor och påståenden till 5 540 personer, för att bland annat få svar på hur väl invånarna trivs i deras hemstäder, om de tycker städerna är attraktiva och på vilka sätt städerna arbetar med hållbarhet och innovativa lösningar.

Ta del av hela Samhällsbarometern här. 

– Vi har nu gjort studier både före, under och efter pandemin och kan se att svenskarna var som mest nöjda med sina städer under pandemin. Då fick de möjlighet att stanna upp och hemestra mer än vanligt, vilket ökade stoltheten över deras städer. I årets Samhällsbarometer kan vi se att synen på städerna har minskat något, men att siffrorna ändå är betydligt högre än när vi började göra studien för sju år sedan, säger Helena Hed.

Hållbarhet och digitalisering

I årets Samhällsbarometer finns det två faktorer som sticker ut för att skapa trivsamma städer – hållbarhet och digitalisering. Den slutsatsen stämmer överens med den globala utvecklingen, men har enligt Helena Hed förstärkts under pandemin.

– Städerna som under lång tid har arbetat systematiskt med digital och hållbar samhällsplanering har fått bäst resultat i våra mätningar. Att skapa smarta och sammankopplade städer är viktigt för samhällsutvecklingen – det ska vara enkelt att både leva och besöka städerna. När det kommer till hållbarhet behöver vi som bransch se på begreppet ur samtliga aspekter – både i form av trygghet och klimat. Det är viktigt för att säkerställa en bra framtid för kommande generationer, säger Helena Hed.

Om PE Teknik & Arkitektur
PE är ett av Sveriges främsta konsultföretag med fokus på byggnader. Som samhällsbyggare skapar de innovativa och hållbara lösningar som bidrar till att utveckla och förnya samhället. PE finns i hela landet och omsätter årligen över en miljard kronor. Läs mer på pe.se. 

Om Samhällsbarometern 2022:
I årets upplaga av Samhällsbarometern har 5 540 svenskar svarat på 21 frågor och påståenden om staden de lever i. Undersökningen är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå såväl som för Sveriges tolv största städer. Antalet personer som har svarat i respektive stad är minst 300. 

Läs hela rapporten på samhallsbarometern2022.pe.se. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PE Teknik & Arkitektur och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?