1515
Annons

Valet 2022

Näringslivet vill ha en regering med M, KD och L

En majoritet av företagsledarna vill se en ny regering bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna efter valet i höst. 

Stödet för Sverigedemokraterna är betydligt lägre.

Enligt den nya Di-barometern vill 80 procent av de tillfrågade näringslivstopparna att Moderaterna ska ingå i en ny regering efter valet. På andra plats kommer Kristdemokraterna, som 61 procent vill se i en ny regering. Därefter kommer Liberalerna, med 55 procent.

Det är de partierna som får över 50 procent i Ipsos mätning.

”Det är tydligt att de allra flesta i den här målgruppen vill se en M-ledd regering och att både KD och L ska ingå i den”, säger Jonas Fritz, opinionsanalytiker på Ipsos.

När det gäller Sverigedemokraterna, som Ulf Kristersson räknar in i sitt regeringsunderlag, uppger drygt var tredje företagsledare, 37 procent, att de vill se partiet i en ny regering. Därefter kommer Centerpartiet, som flera gånger de senaste åren släppt fram en S-regering, som får 30 procent. 

Det tolkar Jonas Fritz som att vissa inom näringslivet fortfarande hoppas att alliansen ska återuppstå efter valet.

”Siffran visar att det fortfarande finns kvar någon form av dröm om en regering med de gamla allianspartierna bland de här väljarna”, säger han.

Centerpartiet är i dag det enda partiet som inte tagit tydlig ställning i regeringsfrågan. Beskedet från Annie Lööf är att hon vill se en bred lösning i mitten, där varken Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet får något avgörande inflytande.

Det är en linje som kan bli problematisk, tror Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.   

”Centerpartiets generella problem, som gör att de har det svårt just nu och kommer att få en ganska tuff valrörelse, är att de har en ohållbar linje i regeringsfrågan som är svår att kommunicera”, säger han.

”De säger att de kan tänka sig både Ulf Kristersson och Magdalena Andersson som statsminister. Men Annie Lööf har ett bestämt villkor, att de inte får samarbeta med SD respektive V och det faller på sin egen orimlighet, det är inte så verkligheten ser ut”, fortsätter han.

Tommy Möller tror att regeringsfrågan kommer att få en framträdande roll i valspurten och att många väljare, inte minst i näringslivet, vill ha klara besked om vad som väntar.

När det gäller just Centern är det uppenbart, anser han, att partiet lutar åt vänster, även om det inte är uttalat.

”Det kanske skulle vara enklare på ett sätt och dra av plåstret och säga att man föredrar samarbete med vänstersidan eftersom man har agerat på det sättet. Sverigedemokraterna är en större styggelse för Centerpartiet än vad Vänsterpartiet är”, säger han.

När det gäller Socialdemokraterna vill 25 procent av de tillfrågade företagsledarna att de ska ingå i nästa regering. Stödet för Miljöpartiet och Vänsterpartiet är väsentligt lägre och ligger på 5 respektive 3 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?