1515
Annons

Svenska räntor vände uppåt

Svenska obligationsräntor vände uppåt på tisdagen efter två dagars nedgång. Utvecklingen följde en internationell trend som initierades av ny stark ekonomisk statistik från Japan natten till tisdagen.Obligationsräntorna steg 2-3 punkter, tioårsräntan steg 2 punkter till 4,70 procent och räntegapet mot den tyska motsvarigheten var oförändrat 41 punkter.

Nordeas ekonomer ser en fortsatt låg prisökningstakt i Sverige framöver, enligt en ny konjunkturprognos som presenterades på tisdagen. Lönerna stiger för lite i förhållande till produktivitetsökningstakten, vilket gör att inflationen inte når upp till 2-procentsmålet.

Chefekonomen Jörgen Appelgren tycker dock att Riksbanken ska undvika att vara "helt trogna handlingsregeln" och han väntar att nästa ränteförändring blir en höjning, som dock kommer först 2005.

Japans BNP steg preliminärt 1,4 procent under det första kvartalet, mot väntade 0,9 procent. Omräknat i årstakt blev ökningen 5,6 procent, att jämföra med 4,2 procent i USA. Samtidigt reviderades fjärde kvartalets tillväxt upp till 1,7 procent, från 1,6 procent.

En positiv faktor var att av tillväxten på 1,4 procent så kom 1,1 procentenheter från inhemsk efterfrågan. Priserna fortsätter nedåt, BNP-deflatorn sjönk 2,6 procent jämfört med första kvartalet i 2003, men BNP steg även i nominella termer under det första kvartalet, +0,8 procent.

"Vi tror att den japanska ekonomin närmar sig en viktig positiv vändpunkt när utsikterna för att komma över deflationen förändras från förväntningar till visshet, och investerare bör inte missa denna möjlighet", skriver Merrill Lynch ekonomer i ett marknadsbrev.

Japanska räntor steg och drog med sig USA-räntorna uppåt redan i den asiatiska handeln, och utvecklingen smittade av sig på de europeiska marknaderna.

ZEW-index visade att de tyska investerarnas ekonomiska förtroende försämrades för femte månaden i rad i maj, och nedgången blev större än väntat. ZEW-indexets signalvärde börjar dock ifrågasättas.

"Detta index kom verkligen i ropet ett tag, men på senare tid har det inte varit någon särskilt bra indikator.. Nästan alla andra indikatorer pekar i motsatt riktning", sade Klaus Baader, ekonom vid Lehman Brothers, till Bloomberg News.

Inflationstakten var lägre än väntat i både euroområdet och Storbritannien i april, men det gjorde inget bestående intryck på de europeiska räntemarknaderna.

Fed-chefen i Richmond, Alfred Broaddus, sade på tisdagen att inflationsbilden i USA har förändrats markant. Han sade att han "borstar av sina gamla inflationshöksfjädrar", men tillade att riskerna ännu är hanterbara, och Fed kommer att kunna höja räntan i en väl avvägd (measured) takt.

Hans kommentarer bidrog till att förstärka uppgången i amerikanska obligationsräntor, och uppgången blev särskilt markerad i kortare löptider. Tioårsräntan steg 3 punkter till 4,74 procent.

Tony Crescenzi, chefstrateg på Miller Tabak & Co, påminner samtidigt om att fortsatt styrka i den japanska ekonomin kommer att bidra till stigande räntor i USA såväl som internationellt. Han påminner om att Japans finansdepartement har indikerat att en starkare ekonomi dämpar behovet av interventioner på valutamarknaden, och därmed skulle den amerikanska statspappersmarknaden förlora en viktig nettoköpare.

På valutamarknaden stärktes japanska yen mot i första hand euron, och euron pressades samtidigt ned mot dollarn med visst inflytande från det svaga ZEW-indexet.

Kronan stärktes påtagligt i eftermiddagens handel på tisdagen. Enligt handlare var det en större, sannolikt M&A-relaterad, affär att köpa svenska kronor mot norska som gick igenom marknaden.

Euron försvagades drygt 5 öre, till 9:14, medan dollarn var oförändrad på 7:64. Den norska kronan försvagades cirka 1 öre till 1:10 och TCW-index sjönk till 126,51 (127,21).Utdelningsproffset: Tio aktier att lägga i sommarportföljen

Efter ett extremt svagt första halvår har orosmolnen hopat sig på sommarens börshimmel.

Men den som är tålmodig, långsiktig och sitter med en kassa får ett utmärkt köpläge i höst, menar utdelningsexperten Marcus Hernhag.

”Månadssparar man under resten av året och väntar i fem år så har man gjort en bra deal. Det är ett säkert framgångsrecept”, säger han.

Proffset lyfter också fram tio aktier till sommarportföljen som han spår blir vinnare på kort respektive lång sikt.

Utdelningsexperten Marcus Hernhag lyfter fram tio aktier som han tror blir vinnare.
Utdelningsexperten Marcus Hernhag lyfter fram tio aktier som han tror blir vinnare.Foto:Pressbild/Mostphotos

Stockholmsbörsen har rasat närmare 30 procent under ett rekordsvagt första halvår. Nedgången har varit snabbare än vad börsprofilen och utdelningsexperten Marcus Hernhag hade trott på förhand.

”Det har verkligen gått snabbt i många fall och trenden är fortfarande tydligt nedåt. I det här läget är månadssparande och försiktigt sparande bättre än att gå in och köpa tungt. Det gäller att ha lite krigskassa inför hösten”, säger experten som själv sitter med drygt tio procent kassa i den privata portföljen.

Historiskt sett brukar juli vara en stark börsmånad men kalendereffekter är något man ska vara försiktig med när börsen befinner sig i en fallande trend, anser Marcus Hernhag.

”De säger att juli är en stark börsmånad, från midsommar och fyra veckor framåt. Det kan mycket väl bli så att vi kommer få en studs i juli, men även januari och de första fyra månaderna brukar vara bra på börsen men i år har de varit en katastrof. Uppenbarligen är kalendereffekter och sommarrallyn inget man ska navigera efter.”

Hans bästa tips i rådande börsläget är att zooma ut och titta på den långa trenden.

”Jag ser inte någon långsiktig vändning och jag är försiktigt negativ till börsen just nu. Marknaden prisar in en recession eller lågkonjunktur men vi har ännu inte ens sett att orderingången börjat falla i de stora industribolagen”, säger Marcus Hernhag som gärna väntar in Q2-rapporterna innan han stakar ut hela börskartan för det andra halvåret.

”Det känns ganska tidigt att tro att konjunkturen ska börja vända upp redan innan man hunnit se ett tapp i bolagens orderingång”

”Jag tror att vi behöver se ett halvår eller så med lite sämre rapporterar och sämre konjunktur. Men börsen ligger före ekonomin och kanske får vi en börsbotten under andra halvåret. Det är det scenariot jag har tillsvidare.”

Förutom industrijättarnas orderingång håller han också ett extra öga på inflationen och långräntorna som styrt börsen under det första halvåret.

”Det är väldigt vårt att veta om den här inflationspucken blir kort eller lång i nuläget. Jag är ingen makroekonom till vardags men långräntorna, inflationen och kvartalsrapporterna kommer vara negativa ett tag till”, spår han.

Hur tycker du att man ska förhålla sig till börs och aktier i sommar och i höst?
”Jag tycker att man ska fortsätta lita på aktier som tillgångsslag och köpa kvalitetsbolag. Jag tycker inte att man ska rusa efter kursförlorare – det är lite för farligt.”

”Månadssparar man nu och under resten av året och väntar fem år så har man säkert gjort en bra deal. Köp de stabilaste och bästa bolagen och vänta några år – det är ett säkert framgångsrecept.”

Fastighetssektorn hör till årets stora kursförlorare och bland enskilda aktier har jättar och småspararfavoriter som Balder och SBB rasat 55-75 procent. Nu vittrar Marcus Hernhag köpläge i den slaktade sektorn.

”Har man inga fastighetsaktier eller bara lite grann kan man börja köpa försiktigt. Personligen ökade jag lite i Corems preferensaktie nyligen och tycker också att Volatis preferensaktie ser intressant ut”, säger utdelningsexperten som föredrar preferensaktier av utdelningsskäl.

”De företräder utdelningen mot D-aktier och andra aktieslag. Om inflationen toppar ger preferensaktier 6,5-9,5 procent eller mer i utdelning vilket är ganska lockande.”

Den som inte vill oroa sig över aktieportföljen i sommar ska köpa läkemedelsbolagen Astra Zeneca och Johnson & Johnson, tycker Marcus Hernhag.

”På kort sikt ska man hålla sig till aktier som har en ganska så bra kurstrend. Astra Zeneca handlas runt all time high och bolaget lanserar nya produkter och kan på så sett höja vinsten för kärnverksamheten snabbt. 

”Även dagligvarubolag som Axfood är konjunkturstabila och även Axfood har en bra kurstrend. Man är betydligt tryggare där än i något som är i fallande kurstrend – i alla fall kortsiktigt.”

Långsiktiga investerare som vill bottenfiska ska titta på mätteknikbolaget Hexagon som fallit drygt 25 procent i år.

”Jag har nämnt Hexagon tidigare och jag gillar bolaget för att de har en långt stigande utdelningstrend. Dessutom har bolaget mjukvaror och hårdvaror för framtida automatisering och effektivisering inom mätteknik. Det är en aktie att börja köpa även om kurstrenden är negativ.”

Andra kvalitetsbolag som experten tycker att man kan bottenfiska i och plocka in i sommarportföljen är konsultbolagen BTS och Softronic men också värmepumptillverkaren Nibe och fettillverkaren AAK.

”Nibe är ett fantastiskt bolag men som fortfarande är väldigt dyrt. Men man får kvalité helt enkelt. AAK är också ett sådant bolag som nästan alltid höjer vinsten lite grann och tuffar på.”

Vilka aktier låter du bli under det andra halvåret?
”Jag låter nog bli bolag som historiskt sett underpresterat i lågkonjunktur och som även nu börjar falla tillbaka. Man kan tycka en hel del om stålbolaget SSAB men det är väldigt konjunkturkänsligt och brukar sänka utdelningen i lågkonjunkturer.”

Marcus Hernhag håller sig också borta från bolag som inte tjänar några pengar.

”Bolag som typ Anoto eller vissa forskningsbolag. Det finns så många andra bra högriskbolag man kan ta istället. Det finns ingen anledning att ta de där riktiga lottsedlarna”, säger han. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?