1515

Svenska räntor vände uppåt

Svenska obligationsräntor vände uppåt på tisdagen efter två dagars nedgång. Utvecklingen följde en internationell trend som initierades av ny stark ekonomisk statistik från Japan natten till tisdagen.Obligationsräntorna steg 2-3 punkter, tioårsräntan steg 2 punkter till 4,70 procent och räntegapet mot den tyska motsvarigheten var oförändrat 41 punkter.

Nordeas ekonomer ser en fortsatt låg prisökningstakt i Sverige framöver, enligt en ny konjunkturprognos som presenterades på tisdagen. Lönerna stiger för lite i förhållande till produktivitetsökningstakten, vilket gör att inflationen inte når upp till 2-procentsmålet.

Chefekonomen Jörgen Appelgren tycker dock att Riksbanken ska undvika att vara "helt trogna handlingsregeln" och han väntar att nästa ränteförändring blir en höjning, som dock kommer först 2005.

Japans BNP steg preliminärt 1,4 procent under det första kvartalet, mot väntade 0,9 procent. Omräknat i årstakt blev ökningen 5,6 procent, att jämföra med 4,2 procent i USA. Samtidigt reviderades fjärde kvartalets tillväxt upp till 1,7 procent, från 1,6 procent.

En positiv faktor var att av tillväxten på 1,4 procent så kom 1,1 procentenheter från inhemsk efterfrågan. Priserna fortsätter nedåt, BNP-deflatorn sjönk 2,6 procent jämfört med första kvartalet i 2003, men BNP steg även i nominella termer under det första kvartalet, +0,8 procent.

"Vi tror att den japanska ekonomin närmar sig en viktig positiv vändpunkt när utsikterna för att komma över deflationen förändras från förväntningar till visshet, och investerare bör inte missa denna möjlighet", skriver Merrill Lynch ekonomer i ett marknadsbrev.

Japanska räntor steg och drog med sig USA-räntorna uppåt redan i den asiatiska handeln, och utvecklingen smittade av sig på de europeiska marknaderna.

ZEW-index visade att de tyska investerarnas ekonomiska förtroende försämrades för femte månaden i rad i maj, och nedgången blev större än väntat. ZEW-indexets signalvärde börjar dock ifrågasättas.

"Detta index kom verkligen i ropet ett tag, men på senare tid har det inte varit någon särskilt bra indikator.. Nästan alla andra indikatorer pekar i motsatt riktning", sade Klaus Baader, ekonom vid Lehman Brothers, till Bloomberg News.

Inflationstakten var lägre än väntat i både euroområdet och Storbritannien i april, men det gjorde inget bestående intryck på de europeiska räntemarknaderna.

Fed-chefen i Richmond, Alfred Broaddus, sade på tisdagen att inflationsbilden i USA har förändrats markant. Han sade att han "borstar av sina gamla inflationshöksfjädrar", men tillade att riskerna ännu är hanterbara, och Fed kommer att kunna höja räntan i en väl avvägd (measured) takt.

Hans kommentarer bidrog till att förstärka uppgången i amerikanska obligationsräntor, och uppgången blev särskilt markerad i kortare löptider. Tioårsräntan steg 3 punkter till 4,74 procent.

Tony Crescenzi, chefstrateg på Miller Tabak & Co, påminner samtidigt om att fortsatt styrka i den japanska ekonomin kommer att bidra till stigande räntor i USA såväl som internationellt. Han påminner om att Japans finansdepartement har indikerat att en starkare ekonomi dämpar behovet av interventioner på valutamarknaden, och därmed skulle den amerikanska statspappersmarknaden förlora en viktig nettoköpare.

På valutamarknaden stärktes japanska yen mot i första hand euron, och euron pressades samtidigt ned mot dollarn med visst inflytande från det svaga ZEW-indexet.

Kronan stärktes påtagligt i eftermiddagens handel på tisdagen. Enligt handlare var det en större, sannolikt M&A-relaterad, affär att köpa svenska kronor mot norska som gick igenom marknaden.

Euron försvagades drygt 5 öre, till 9:14, medan dollarn var oförändrad på 7:64. Den norska kronan försvagades cirka 1 öre till 1:10 och TCW-index sjönk till 126,51 (127,21).Innehåll från NUITEQAnnons

Så kan det digitala mötet bli interaktivt och möta ökade krav på säkerhet

Det digitala mötet är både fruktat och älskat. Oavsett är det numera ett måste för en majoritet människor. Hur gör man då ett digitalt möte interaktivt och framförallt säkert under distansarbetet? Det här pusslet har NUITEQ, företaget som ständigt strävar efter smartare mänsklig interaktion löst; möt NUITEQ Stage. 

Något som blivit tydligt under pandemin är att vi människor behöver interagera med varandra. Det kan vara det spontana utbytet av information vid kaffemaskinen eller den där geniala idén som dyker upp under en workshop. De här interaktionerna kan vara svåra att få till under ett digitalt möte. Några som har en lösning på problemet är NUITEQ, och lanserade därför sin webbaserade tjänst NUITEQ Stage i Sverige.

–Allt handlar om att maximera interaktionen mellan människor i ett möte. Till en början var NUITEQ Stage ett verktyg som bara användes i mötesrum på stora interaktiva pekskärmar, men i och med allt distansarbete såg vi ett stort värde av att kunna främja interaktion mellan människor i digitala möten, oavsett om de befann sig vid en dator eller en pekskärm, säger Johan Schager, Produktansvarig på NUITEQ. 

Så funkar det interaktiva mötesrummet 

NUITEQ har utgått från sitt whiteboard-verktyg och därefter integrerat video, ljud och chattfunktion till samarbetsytan. Det krävs ingen nedladdning för att ansluta till ett möte utan allt som krävs är en webbläsare och en länk. 

– Något som också underlättar för den som håller i mötet är att man enkelt kan förbereda sig och följa upp mötet i den digitala tjänsten. Säg att jag ska hålla i ett digitalt möte; då kan jag först gå in på länken och förbereda mig genom att ladda upp dokument, bilder, eller färdiga mallar. Under själva mötet kan mina kollegor enkelt interagera via whiteboard-verktyget, och några dagar senare kan vi alla gå in på länken igen och följa upp det vi diskuterat, säger Johan Schager.

Möt de ökade kraven på datasäkerhet

När allt mer information utbyts på distans är det viktigt att säkra sin data. Det här säkerställer NUITEQ för svenska företag och myndigheter genom att välja en svensk server och på så sätt minimera dataflöden utifrån Sverige. 

– Företag ställer högre och högre krav på sina leverantörer när det kommer till datasäkerhet, men idag finns det väldigt få mötesverktyg som faktiskt kan möta dessa krav. Med NUITEQ Stage har vi lyckats uppnå den säkerhet som krävs genom att anpassa tjänsten för svenska företag. Till exempel tillhandahåller vi svensk datalagring och den som bjuder in till ett möte har möjlighet att låta mötesdeltagare legitimera sin identitet med svenskt bank-id, avslutar Johan Schager. 

Om NUITEQ

NUITEQ är ett mjukvaruföretag som skapar lösningar som gör det lättare för grupper och företag att samarbeta på ett smartare, mänskligare sätt.

Med mer än tio år som pionjärer inom smartare mänsklig interaktion omdefinierar NUITEQ samarbeten och co-creation i distansarbetet. 

Läs mer på nuiteqstage.se 

 

Mer från NUITEQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NUITEQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?