Annons

Flygbolagen föll i Europa

Geopolitisk oro pressade de europeiska börserna på måndagen. Bombexplosioner i Turkiet och Irak reste återigen frågor kring höga råoljepriser och deras inverkan på den ekonomiska tillväxten samt företagens vinstutveckling.


"Oljepriser över 40 dollar under ett par månader skulle leda till nedgraderingar och minskad konsumtion", sa Gary Dugan, förvaltare vid JP Morgan Fleming Assets, till Bloomberg News.

Klockan 17.35 hade DJ Stoxx 50 sjunkit 1,3 procent och Bloomberg European noterade en nedgång om 1,4 procent.Air France, som är Europas största flygbolag, tappade 2,0 procent och Ryanair noterades 2,9 procent lägre.

Kvartalsrapporten från British Airways, som avsåg räkenskapsårets fjärde kvartal, innehöll ett bättre resultat än väntat. För det innevarande helåret räknar bolaget med högre bränslekostnader och en tuff kortdistansmarknad. Aktien gick ned 1,4 procent.

Osäkerheten kring oljepriset fick kemijätten Basf att sjunka 1,1 procent i Frankfurt. Av samma anledning sjönk däcktillverkarna Michelin & Cie och Continental med 2,3 respektive 4,5 procent.

Den senaste tidens börsnedgång minskar värdet på försäkringsbolagens aktieportföljer. Det senaste dygnets bombattentat i Bagdad, Ankara och Istanbul tyngde återförsäkringsbolagen, som hjälper försäkringsföretag som Allianz och Axa att sprida riskerna.

Swiss Reinsurance, som meddelat att dess embedded value gick ned 1,8 procent under föregående år, föll 4,6 procent. Hannover Reinsurance tappade 5,0 procent trots att det första kvartalets resultat låg något över analytikernas medianprognos.

Sammantaget backade försäkringssektorn med 2,2 procent.

De telekomrelaterade aktierna slapp inte undan kräftgång. I Stockholm försvagades Ericsson med 4,0 procent medan Nokia sjönk 1,8 procent på Helsingforsbörsen.

Beskedet att Siemens planerar att investera 1 miljard euro i Kina, där bolaget tillverkar telekom- och kraftöverföringsutrustning, mottogs utan entusiasm, aktien noterade en nedgång om 1,6 procent. Bolaget siktar på att inom tre år fördubbla sin andel av den kinesiska mobiltelefonmarknaden.

Problemtyngda Alstom rusade däremot upp 16,5 procent. Enligt konkurrenskommissionär Mario Monti har EU och Frankrikes finansminister nått en överenskommelse om ett hjälppaket till Alstom.

En annan aktie som trotsade nedgångarna var brittiska stormarknadskedjan Tesco, som klättrade 0,8 procent. Bolaget vill utöka personalstyrkan med 20.000 anställda i år för att vinna marknadsandelar från konkurrenterna.

Tescos uppgång kunde dock inte hindra FTSE 100 från att sjunka 0,7 procent på Londonbörsen. I Paris gick CAC 40 ned 1,3 procent och Frankfurts DAX-index noterades 1,2 procent lägre.

På de nordiska börserna var utvecklingen likartad. Nokia, tillsammans med försäkringskoncernen Sampo, bidrog till att Hex Generalindex pressades ned 1,6 procent i Helsingfors.

Köpenhamnsbörsens KFX-index backade 1,5 procent och i Stockholm stängde även OMX-index med en nedgång på 1,5 procent.

Oslobörsen höll stängt på måndagen för firande av nationaldagen.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?