1515
Annons

Flygbolagen föll i Europa

Geopolitisk oro pressade de europeiska börserna på måndagen. Bombexplosioner i Turkiet och Irak reste återigen frågor kring höga råoljepriser och deras inverkan på den ekonomiska tillväxten samt företagens vinstutveckling.


"Oljepriser över 40 dollar under ett par månader skulle leda till nedgraderingar och minskad konsumtion", sa Gary Dugan, förvaltare vid JP Morgan Fleming Assets, till Bloomberg News.

Klockan 17.35 hade DJ Stoxx 50 sjunkit 1,3 procent och Bloomberg European noterade en nedgång om 1,4 procent.Air France, som är Europas största flygbolag, tappade 2,0 procent och Ryanair noterades 2,9 procent lägre.

Kvartalsrapporten från British Airways, som avsåg räkenskapsårets fjärde kvartal, innehöll ett bättre resultat än väntat. För det innevarande helåret räknar bolaget med högre bränslekostnader och en tuff kortdistansmarknad. Aktien gick ned 1,4 procent.

Osäkerheten kring oljepriset fick kemijätten Basf att sjunka 1,1 procent i Frankfurt. Av samma anledning sjönk däcktillverkarna Michelin & Cie och Continental med 2,3 respektive 4,5 procent.

Den senaste tidens börsnedgång minskar värdet på försäkringsbolagens aktieportföljer. Det senaste dygnets bombattentat i Bagdad, Ankara och Istanbul tyngde återförsäkringsbolagen, som hjälper försäkringsföretag som Allianz och Axa att sprida riskerna.

Swiss Reinsurance, som meddelat att dess embedded value gick ned 1,8 procent under föregående år, föll 4,6 procent. Hannover Reinsurance tappade 5,0 procent trots att det första kvartalets resultat låg något över analytikernas medianprognos.

Sammantaget backade försäkringssektorn med 2,2 procent.

De telekomrelaterade aktierna slapp inte undan kräftgång. I Stockholm försvagades Ericsson med 4,0 procent medan Nokia sjönk 1,8 procent på Helsingforsbörsen.

Beskedet att Siemens planerar att investera 1 miljard euro i Kina, där bolaget tillverkar telekom- och kraftöverföringsutrustning, mottogs utan entusiasm, aktien noterade en nedgång om 1,6 procent. Bolaget siktar på att inom tre år fördubbla sin andel av den kinesiska mobiltelefonmarknaden.

Problemtyngda Alstom rusade däremot upp 16,5 procent. Enligt konkurrenskommissionär Mario Monti har EU och Frankrikes finansminister nått en överenskommelse om ett hjälppaket till Alstom.

En annan aktie som trotsade nedgångarna var brittiska stormarknadskedjan Tesco, som klättrade 0,8 procent. Bolaget vill utöka personalstyrkan med 20.000 anställda i år för att vinna marknadsandelar från konkurrenterna.

Tescos uppgång kunde dock inte hindra FTSE 100 från att sjunka 0,7 procent på Londonbörsen. I Paris gick CAC 40 ned 1,3 procent och Frankfurts DAX-index noterades 1,2 procent lägre.

På de nordiska börserna var utvecklingen likartad. Nokia, tillsammans med försäkringskoncernen Sampo, bidrog till att Hex Generalindex pressades ned 1,6 procent i Helsingfors.

Köpenhamnsbörsens KFX-index backade 1,5 procent och i Stockholm stängde även OMX-index med en nedgång på 1,5 procent.

Oslobörsen höll stängt på måndagen för firande av nationaldagen.”Börsapan” fortsätter spöa proffsen – bäst första halvåret

Det andra kvartalet på börsen har varit minst sagt volatilt och svagt – så även för Di:s ”börsapa”.

Men den slumpvis sammansatta portföljen fortsätter att spöa både index och de svenska fondproffsen, visar en sammanställning efter det första halvåret.

Foto:David J. Phillip, Colourbox

Vid årsskiftet valde Di:s ”börsapa” 30 aktier från Stockholmsbörsens huvudlista till en portfölj som senare ställdes mot de fem Sverigefonder som steg mest under fjolåret. 

Aktierna valdes i form av en datoriserad slumpgenerator och en sammanställning efter det första halvåret visar att apans portfölj fortsätter att prestera bättre än både Stockholmsbörsens totalavkastningsindex och de framgångsrika Sverigefonderna.

Portföljen är dock inte immun mot den historiskt svaga börsen och har dragits med nedåt i fallet. Efter de första sex månader har portföljen backat 23,4 procent, inklusive återinvesterade utdelningar. Det är dock bättre än jämförelseindexet SIXRX som är ner 27,9 procent under samma period.

Och precis som i det första kvartalet har ett bud på ett av portföljinnehaven agerat som en liten krockkudde på den fritt fallande börsen.

I maj lade amerikanska Philip Morris ett bud på Swedish Match med en budpremie på nära 40 procent. 

I och med budet på Swedish Match har Di för apans räkning sålt snusjätten vid utgången av det andra kvartalet. Ett nytt bolag slumpades fram för att fylla upp luckan och lotten föll på ventilationsbolaget Nederman.

Bortsett från budsuccén var det de råvarurelaterade inslagen i portföljen som stod för de stora lyften. 

Mest steg papperskoncernen Arctic Paper och massatillverkaren Rottneros under det andra kvartalet och är tillsammans med Swedish Match de tre stora portföljvinnarna under det första halvåret.

Men en klar majoritet, hela 23 av 30 aktier i portföljen, är på minus i år och under det andra kvartalet var det de pressade fastighetsbolagen som agerade sänken. Under de tre senaste månaderna har Castellum, Corem och Wästbygg rasat runt 40 procent vardera.

Trots den svaga utvecklingen har Di:s ”börsapa” utvecklats klart bättre än fondförvaltarna. Ingen av Sverigefonderna presterar bättre än index hittills i år och tuffast har det första halvåret varit för Enter Sverige Pro som i sin tur rasat 36,6 procent.

Di kommer att följa upp utvecklingen i apans portfölj i relation till Sverigefonderna vid varje kvartalsskifte under 2022. Vid utgången av året koras den slutliga segraren i tävlingen.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?