1515
Annons

Svenska räntor fortsätter uppåt

Svenska obligationsräntor steg ytterligare 4-6 punkter på torsdagen i spåren på stigande omvärldsräntor och tilltagande osäkerhet om Riksbankens ränteambitioner.

Tioårsräntan steg 6 punkter till 4,78 procent och räntegapet mot den tyska motsvarigheten ökade till 44 punkter (40).

Onsdagens signaler från Riksbanken, protokoll och tal, förstärkte intrycket av att direktionen är splittrad i bedömningen om det aktuella ränteläget. Vissa ledamöter anser att räntan är för låg idag, medan andra ifrågasätter den bedömningen givet utsikterna för fortsatt låg inflation.

"Osäkerhet om Riksbankens agerande gör att det krävs en riskpremie" i svenska räntor, sade en analytiker.

Om drygt två veckor ska Riksbanken publicera en ny inflationsrapport där de väntas höja tillväxtprognoserna i spåren på räntesänkningen den 1 april. Men samtidigt kommer arbetslöshetsprognosen att höjas, vilket kan verka dämpande på inflationsprognosen.

Det ljusa konjunkturläget gör dock att vissa bedömare anser att Riksbanken borde tona ned inflationsprognoserna eftersom det i första hand är utbudsfaktorer, inte svag efterfrågan, som verkar dämpande på prisutvecklingen.

"Inflationsmålet i all ära, men världen är mer komplicerad än så. Det kanske vore bättre om de skulle gå mot Fedhållet", säger en analytiker. Fed har inget uttalat inflationsmål utan ska styra penningpolitiken mot en uthållig tillväxt.

Torsdagens lagerstatistik från SCB visade på en överraskande ökning, 4,1 procent, under det första kvartalet. En kraftigt ökad nettoexport av varor under det första kvartalet, kombinerat med fortsatt stark privatkonsumtion, föranledde ekonomer att räkna med sjunkande lager.

Indikationer från KI:s barometrar och uttalanden från företagsledare dämpar dock risken för att industrins uppgång ska ha stannat på lagerhyllorna.

Inför BNP-rapporten för det första kvartalet ser nu efterfrågesidan mycket stark ut samtidigt som arbetstiden har fortsatt att sjunka. Investeringarna och tjänstebalansen kan förändra bilden av efterfrågeutvecklingen något, men det mesta tyder på starka siffror för såväl BNP som produktivitet under det första kvartalet.

"Jag ser ett intervall på 2-4 procent, och mitten där är ju 3 procent", säger en ekonom

Han beräknar samtidigt att den arbetade tiden minskade med 1,9 procent, "vilket gör att produktivitetstillväxten måste ha varit oerhört stark".

Statistik över industrins kapacitetsutnyttjande visade samtidigt att nivån, 90,4 procent, närmade sig toppnivåerna från början av 2000. Ökade investeringar kan dock komma att balansera den ökade aktiviteten senare under året.

Preliminära data från de största länderna tyder också på att euroområdets BNP kan ha utvecklats starkare än väntat under det första kvartalet. Eurostat publicerar ett första estimat för hela området på fredagen.

USA:s rekordstora handelsunderskott i mars bedöms dock enligt USA-ekonomer innebära att BNP för första kvartalet kommer att revideras ned med 0,3 procentenheter, från redan överraskande svaga 4,2 procent (analytiker hade väntat +5,0 procent).

Torsdagens USA-statistik gav ett blandat intryck: PPI kom in högre än väntat medan detaljhandeln var svagare än väntat i april, men kärn-PPI ökade som väntat och detaljhandeln för mars reviderades något uppåt. Antalet nya arbetslösa förra veckan var marginellt högre än väntat.

Marknaden var mest intresserad av detaljhandelsutvecklingen, och trots att försäljningen var marginellt svagare än väntat i april bedöms den underliggande trenden vara fortsatt stark. Under ytan noterades samtidigt vissa intressanta indikationer.

"Svagheten var särskilt markerad i klädhandeln och varuhus. Här kan reapriser ha införts, vilket leder till nedåtrisk för kärn-KPI i april (som publiceras på fredag)", skriver Ian Morris, ekonom på HSBC, i ett marknadsbrev.

USA-räntorna steg efter den svenska marknadens stängning på onsdagen och fortsatte uppåt inför en emission av tioårsobligationer för 15 miljarder dollar på torsdagen. Torsdagens emission av femårsobligationer mötte god efterfrågan, men andelen indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker, sjönk till 34 procent från 41 procent förra månaden. Det skapade en viss osäkerhet inför torsdagens emission.

Tioårsräntan steg totalt 5 punkter, till 4,83 procent.

Dollarn försvagades temporärt efter rapporten om det rekordstora amerikanska handelsunderskottet i mars, men trenden vände redan på onsdagskvällen och på torsdagen bidrog ett kraftigt börsfall i Tokyo till att driva upp dollarn till nytt årshögsta mot yen, 114:62 jämfört med 113:18 på onsdagen.

Dollarns stärktes också drygt 3 öre mot kronan, till 7:72, samtidigt som euron försvagades knappt 2 öre, till 9:14. TCW-index sjönk till 127,05 (127,27).SAS-förhandlingarna fortsätter – ny deadline på måndag

De intensiva förhandlingarna har pågått hela natten. Nu meddelar parterna att de skjuts upp igen, till måndag klockan 12.

Foto:Johan Nilsson/TT

”Vi behöver sova, ingen har oss har sovit på jättelänge”, säger SAS förhandlingschef Marianne Hernæs.

Förhandlingarna har pågått i månader. Vid 01-tiden natten mot lördag förlängdes tidsfristen en tredje gång, till klockan 11 på förmiddagen. Efter att ha förhandlat hela natten är de fortfarande inte klara och nu skjuts det alltså upp igen. Enligt förhandlingschefen går dock förhandlingarna framåt.

”Vi beklagar den här situationen som vi är i men vi försöker faktiskt allt vi kan”, säger Marianne Hernæs.

Varken pilotfacken, SAS eller medlarna går in på hur nära varandra parterna är eller i vilka delar de är överens. De är dock alla överens om att de behöver sova.

”Vi möts igen i morgon. Nu ska jag hem och sova, jag har inte sovit på många timmar”, säger Keld Bækkelund Hansen, ledare för fackförbundet Dansk Metal.

Under fredagen satte man från norskt håll hård press på SAS när det norska pilotfacket hotade med att driva företaget i konkurs.

”Om företaget inte klarar att förhålla sig till den skandinaviska modellen så anser vi att det är en aktör som inte har rätt att överleva”, sade Roger Klokset, ledare för fackföreningen Norske SAS-flygeres forening (NSF) till norska VG.

Även det svenska pilotfacket riktar hård kritik mot SAS förhandlingsposition på fredagen.

”Företag som inte respekterar den svenska modellen och de lagar och de avtal vi har ingått, de ska inte förekomma på svensk arbetsmarknad”, säger Martin Lindgren, ordförande för SAS-sektionen på Svensk pilotförening, till pressuppbådet på lördagen.

Alla tre fackförbund, det svenska, norska och danska, är överens och agerar som en part, säger Martin Lindgren. Förhandlingarna återupptas någon gång under söndagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?