1515

Revansch för försäkringsbolagen

I Europa var det positiva tendenser bland börserna under torsdagens förmiddagshandel.
Ett antal rapporter kom in över förväntan vilket gav energi till börsen.Klockan 11.50 hade DJ Stoxx stigit 0,5 procent och Bloomberg European noterades 0,7 procent högre.

Försäkringsbolagen steg med stöd från brittiska Royal & Suns rapport som kom in i det övre spannet av analytikernas förväntningar. Sektorn sjönk kraftigt under onsdagen orsakad av att holländska Aegons resultat inte levt upp till förväntningarna. Royal & Sun steg 8,1 procent, Skandia och franska Axa ökade 2,9 procent medan Aegon följde med upp med 1,1 procent. Sektorn som helhet steg 1,4 procent, inom Bloomberg European 500.

It-konsulter och hård- och mjukvarusektorn var ledande index bland Bloomberg European 500 med uppgångar på 1,4 procent.

Den franska IT-konsulten Cap Gemini och brittiska Logicacmg steg 3,1 procent respektive 1,6 procent.

Halvledarbolagen ARM, Infineon och Asml steg 3,4, 3,1 respektive 2,6 procent.

I Frankfurt gick tyska DAX-index upp som helhet med 1,1 procent.

Stöd kom från bland andra Siemens som steg 0,7 procent.

Deutsche Telekom tyngde dock och var ner 0,8 procent efter att ha rapporterat ett vinstfall på 80 procent i första kvartalet. Resultatet var 169 miljoner euro, jämfört med förväntningar på 300 miljoner.

Lastbilstillverkaren MAN steg 1,8 procent efter ett kvartalsresultat över förväntan. Bolaget spår även en ökad försäljning och resultat för helåret.

Resebolaget Tui hade en uppgång på 2,4 procent efter att ha rapporterat att sommarbokningarna har stigit 3,3 procent.

Med upp följde även Lufthansa som steg 3,1 procent.

Flygbolagen generellt återhämtade sig runt om i Europa. Air France och British Airways steg 3,6 procent respektive 1,8 procent.

Londonbörsens FTSE 100 index steg 0,7 procent medan

Parisbörsens CAC 40 steg 1,1 procent.

Societe General steg 2,8 procent. Bankens resultat under första kvartalet steg till 801 miljoner euro vilket var över Bloombergs analytikersammanställda förväntan på 688 miljoner euro.

Bland de nordiska börserna var utvecklingen dock blandad. Oslos OBX-index steg 1,4 procent med främsta stöd av Norsk Hydros och Statoils uppgångar på 2,4 respektive 2,1 procent.

Köpenhamnsbörsens KBX index steg 0,9 procent medan i Helsingfors noterades Hex Generalindex 0,1 procent lägre tyngt främst av Nokia, ned 0,6 procent men även av bland andra Outokumpu och Stora Enso som sjönk 0,8 respektive 0,9 procent.

Innehåll från SAVRAnnons

Så undviker du avgifterna som äter ditt fondsparandes vinst

76 procent av vuxna svenskar sparar i fonder, antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock är kunskapen låg om vad fondavgiften kostar, hur den påverkar ens vinst samt hur man enkelt kan minimera sina fondavgifter.

När man köper en fond, betalas i de allra flesta fall en avgift i ersättning till fondförvaltaren. Ju mer aktivt förvaltad fonden är, desto högre är i regel avgiften. Vad många inte vet är att fondförmedlarna, exempelvis banker och nätbanker, ofta tar ut ett arvode för att sälja fonderna vidare till sina kunder. Denna fondprovision, även kallad kickback, är ofta lika stor som ersättningen till fondförvaltaren. Förenklat kan man därför säga att hälften av fondavgiften man betalar går till förvaltaren av fonden, och hälften går till banken. 

Miljarder i provision till bankerna

Enligt SVT betalade svenska sparare och framtida pensionärer ca 35 miljarder kronor i avgifter under 2020. En betydande del av dessa avgifter går till de förmedlande bankerna, och utgör en stor del av deras vinster. 

Detta system är kritiserat och till och med förbjudet i länder som Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Så sent som i februari 2021 meddelade Finansinspektionen att de vill att fondprovisioner ska förbjudas, bland annat för att de anser att det finns en intressekonflikt mellan spararna och förmedlarna: Genom att rekommendera fonder med dyra avgifter, tjänar fondförmedlaren mer pengar.

Halvera dina fondavgifter och optimera din vinst

Spartjänsten Savr ger rabatt på fondavgifterna: Istället för att ta en fondprovision, ger Savr tillbaka provisionen till dig som sparare. Där behöver du inte starta ett helt nytt sparande, utan kan enkelt flytta ditt befintliga innehav till plattformen för att ta del av de rabatterade avgifterna. Läs mer om erbjudandet och hur en flytt går till på savr.com.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till savr.com.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?