Annons

Porsche vinnare i Frankfurt

De europeiska börserna hade vid lunchtid på tisdagen stigit med stöd från chiprelaterade bolag. ASML och Infineon Technologies klättrade på förväntningar om högre försäljningar i industrin.ASML, Europas största tillverkare av maskiner till chipindustrin, noterades 4,1 procent högre. Även Infineon, nummer två bland chiptillverkarna, klättrade 1,7 procent.

Råoljeterminerna sjönk i USA efter uttalanden från Saudi Arabiens olje minister. Royal Dutch Shell tappade 1,8 procent och BP backade 1,0 procent.

Omkring klockan 11.25 hade DJ Stoxx stigit 0,4 procent och Bloomberg European noterades 0,6 procent högre.

Den holländska dagligvarukoncernen Ahold rapporterade sitt första kvartal på förmiddagen och aktien tappade 3,3 procent.

Gruvaktier steg under optimism att efterfrågan av metall från Kina kommer att kvarstå. I London steg BHP Billiton steg 1,4 procent medan Rio Tinto klättrade 1,5 procent. Även kolföretaget Xstrata var upp 0,8 procent.

I helhet noterades FTSE 100 0,6 procent högre. Parisbörsens CAC 40 klättrade 0,9 procent.

I Frankrike steg Alcatel med 1,9 procent efter en positiv kommentar från Moodys. Kredivärderingsinstitutet höjde utsikterna från stabila till positiva.

Deutsche Bank kan besluta under tisdagen om banken ska lägga bud på Deutsche Postbank, uppger närstående källor för Bloomberg News. Aktien steg 1,4 procent.

Även Deutsche Post noterades 0,7 procent högre.

Porsche steg 3,0 procent efter en höjd rekommendation från Deutsche Bank.

I Frankfurt gick tyska DAX-index upp 1,2 procent.

Även på de nordiska börserna noterades uppgångar i indexen. I Helsingfors steg Hex Generalindex med 0,4 procent. Nokia var mest omsatt men aktien var oförändrad. Både Sampo och UPM-Kymmene steg med 1,8 respektive 1,0 procent.

Oslos OBX-index klättrade 0,7 procent.

Köpenhamnsbörsen gick framåt 0,4 procent stärkt av en uppgång i TDC. OMX-index var upp 0,8 procent i Stockholm.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?