1515
Annons

Porsche vinnare i Frankfurt

De europeiska börserna hade vid lunchtid på tisdagen stigit med stöd från chiprelaterade bolag. ASML och Infineon Technologies klättrade på förväntningar om högre försäljningar i industrin.ASML, Europas största tillverkare av maskiner till chipindustrin, noterades 4,1 procent högre. Även Infineon, nummer två bland chiptillverkarna, klättrade 1,7 procent.

Råoljeterminerna sjönk i USA efter uttalanden från Saudi Arabiens olje minister. Royal Dutch Shell tappade 1,8 procent och BP backade 1,0 procent.

Omkring klockan 11.25 hade DJ Stoxx stigit 0,4 procent och Bloomberg European noterades 0,6 procent högre.

Den holländska dagligvarukoncernen Ahold rapporterade sitt första kvartal på förmiddagen och aktien tappade 3,3 procent.

Gruvaktier steg under optimism att efterfrågan av metall från Kina kommer att kvarstå. I London steg BHP Billiton steg 1,4 procent medan Rio Tinto klättrade 1,5 procent. Även kolföretaget Xstrata var upp 0,8 procent.

I helhet noterades FTSE 100 0,6 procent högre. Parisbörsens CAC 40 klättrade 0,9 procent.

I Frankrike steg Alcatel med 1,9 procent efter en positiv kommentar från Moodys. Kredivärderingsinstitutet höjde utsikterna från stabila till positiva.

Deutsche Bank kan besluta under tisdagen om banken ska lägga bud på Deutsche Postbank, uppger närstående källor för Bloomberg News. Aktien steg 1,4 procent.

Även Deutsche Post noterades 0,7 procent högre.

Porsche steg 3,0 procent efter en höjd rekommendation från Deutsche Bank.

I Frankfurt gick tyska DAX-index upp 1,2 procent.

Även på de nordiska börserna noterades uppgångar i indexen. I Helsingfors steg Hex Generalindex med 0,4 procent. Nokia var mest omsatt men aktien var oförändrad. Både Sampo och UPM-Kymmene steg med 1,8 respektive 1,0 procent.

Oslos OBX-index klättrade 0,7 procent.

Köpenhamnsbörsen gick framåt 0,4 procent stärkt av en uppgång i TDC. OMX-index var upp 0,8 procent i Stockholm.Valet 2022

Di-barometern: Stödet för Pehrson rusar

Näringslivstopparnas förtroende för Liberalernas partiledare Johan Pehrson skjuter i höjden.

Stödet för L-ledaren har mer än fördubblats sedan den förra mätningen i mars.

Samtidigt får Centerledaren Annie Lööf en ny bottennotering i den nya Di-barometern.

Foto:Joey Abrait

Socialdemokraternas partiledarbyte gav snabbt avtryck i opinionen, inte minst i näringslivet.

I Stefan Löfvens sista Di-barometer i juni 2021 uppgav 31 procent av företagsledarna att de hade stort eller mycket stort förtroende för den dåvarande S-ledaren. Några månader senare, när Magdalena Andersson hade tagit över, uppgick siffran till 50 procent.

En liknande uppgång i opinionen - fast ännu större - syns nu för Liberalerna.

I den förra Di-barometern i mars uppgav 18 procent av näringslivstopparna att de hade stort förtroende för Nyamko Sabuni.

Nu svarar 46 procent att de har förtroende för hennes efterträdare Johan Pehrson. Det placerar honom på fjärde plats i näringslivets förtroendetabell, före både Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD).

”Johan Pehrson har haft fördelen att ta över i ett läge där Liberalerna enats om en riktning i regeringsfrågan. Han behöver inte hantera de här interna stridigheterna som Nyamko Sabuni brottades med under större delen av sitt partiledarskap”, säger Jonas Fritz, opinionsanalytiker på Ipsos.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, är inne på samma linje.

”Det här är en målgrupp som vill ha en borgerlig regering och Johan Pehrson är tydlig på den punkten. Han har lyckats ena partiet, i alla fall utåt sett”, säger han.

Tommy Möller pekar också på Johan Pehrsons strategiska vägval, att tydligare betona skolan och partiets socialliberala grund.

”Det har gjort att partiet har kunnat sluta upp. Sedan har han hela tiden sagt att det finns tydliga gränser för hur man kan samarbeta med Sverigedemokraterna, men inte behövt gå in närmare var de gränserna går”, säger han.

Näringslivstopparna har också fått svara på vilket parti de skulle rösta på om det var val i dag och även där syns ett tydligt lyft för Liberalerna. Från 4 procent i den förra mätningen i mars till 10 procent i dag.

De nya väljarna kommer huvudsakligen från Moderaterna, enligt Jonas Fritz. 

”Huruvida det finns stor potential att växa vidare låter jag vara osagt. Men det finns ingen begränsning i Johan Pehrson som person för att Liberalerna ska växa mer bland moderata väljare. Han har ett starkt förtroendekapital där”, säger han.

Di-barometern visar också att uppgången för Magdalena Andersson håller i sig. Stödet för S-ledaren ligger nu på 54 procent bland näringslivsföreträdarna.

”Hon klev in med ett relativt högt förtroendekapital för en S-ledare i den här målgruppen och har stärkt det något sedan den första mätningen. Det är ett kvitto på att de anser att hon har gjort ett gott jobb som statsminister”, säger Jonas Fritz.

Ulf Kristersson är, precis som i tidigare mätningar, ohotad etta.

En majoritet, 52 procent, uppger att de skulle rösta på Moderaterna om det var val i dag och 70 procent säger att de har stort eller mycket stort förtroende för M-ledaren.

”Ulf Kristersson har legat väldigt stabilt i den här opinionen under lång tid. Han har ett gott förtroende, som även sträcker sig utanför sina egna partisympatisörer”, säger Jonas Fritz.

Centerpartiet har haft en nedåtgående trend sedan januarisamarbetet sprack förra sommaren. Och det märks även i Di-barometern.

Näringslivstopparnas förtroende för Annie Lööf ligger nu på 23 procent, vilket är en ny bottennotering i Ipsos mätserie och en nedgång från 27 procent i mars.

”Givet den politiska utveckling som skett sedan mars, så är det inte så förvånande. Centerpartiet valde att inte stödja en misstroendeförklaring mot Morgan Johansson och gjorde sedan upp med regeringen om pensionerna”, säger Jonas Fritz.

”Sannolikt ser de tillfrågade näringslivstopparna det som att Centerpartiet har tagit ytterligare steg att närma sig Socialdemokraterna, och därmed bort från de forna allianskollegerna”, fortsätter han.

Just regeringsfrågan, tror Jonas Fritz, är den viktigaste förklaringen till den långsiktiga nedgången för Annie Lööf i Di-barometern.

För fem år sedan, 2017, var hon solklar etta med ett stöd på 67 procent. Två år senare, hade stödet mer än halverats till 30 procent.

”Minskningen skedde i anslutning till att januariavtalet slöts mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Sedan dess har det legat på ungefär samma nivå, även om det minskat nu det senaste året”, säger Jonas Fritz.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?