1515
Annons

Framtidstro i svenska kärnkraftens Silicon Valley

Slopad effektskatt, rekordhöga elpriser och prognoser om dramatiskt ökad elförbrukning har radikalt förbättrat framtidsutsikterna för kärnkraften. Det anser Johan Lundberg vd för OKG som driver Oskarshamnsverket.

I en intervju berättar han om de offensiva planerna för kärnkraftens ”Silicon Valley” i Sverige.

Rivningen av de båda nedlagda reaktorerna O1 och O2 är i full gång.
Rivningen av de båda nedlagda reaktorerna O1 och O2 är i full gång.Foto:Uniper

”Det var med invigningen av Oskarshamn 1 som den kommersiella kärnkraften i Sverige startades för nästan exakt 50 år sedan. Och efter några väldigt tunga år har framtidstron återvänt på allvar”, säger Johan Lundberg.

Oskarshamnsverket, som ligger naturskönt på Simpevarpshalvön omkring tre mil norr om Oskarshamn, är numera till och med något av ett ”Silicon Valley” för kärnkraft i Sverige, hävdar han och förklarar:

”Vi har en unik spännvidd och kompetens inom kärnkraft med alltifrån en av världens största reaktorer till rivning och avfallshantering och även utveckling av nästa generations kärnkraft.”

2015 hamnade dock Oskarshamnsverket, i likhet med bland annat Ringhals, i en akut ekonomisk kris. Och den 14 oktober fattades, trots öppen oenighet mellan ägarna, beslutet att i förtid stänga både O1 och O2. Det var den tyska energijätten Eon, som då var huvudägare, som drev igenom beslutet trots motstånd från minoritetsägaren finska Fortum, med hänvisning till att de två äldsta och minsta reaktorerna i verket inte hade förutsättningar att bli ekonomiskt lönsamma. Bakom Eons bedömning låg bland annat en kombination av då varaktigt låga elpriser, den höjda effektskatten på kärnkraft och kraven på ytterligare stora säkerhetsinvesteringar i spåren av Fukushimaolyckan i Japan.  

”Beslutet var en kalldusch för de anställda och en tung smäll för kommunen och regionen, där OKG var den enskilt största arbetsgivaren”, säger Johan Lundberg.

Johan Lundberg, vd OKG, som driver Oskarshamnsverket framför Oskarshamn 3
Johan Lundberg, vd OKG, som driver Oskarshamnsverket framför Oskarshamn 3Foto:Uniper

Men nu, snart sju år efter beskedet som orsakade miljardförluster, hundratals förlorade arbetstillfällen, politiska reaktioner och stor oro i näringslivet, så är läget och framtidsutsikterna betydligt ljusare. 

”Det är många anledningar. Den blocköverskridande energiöverenskommelsen 2016 var väldigt viktig, inte minst genom att hela effektskatten, som slagit väldigt hårt mot oss i den svenska kärnkraften, helt togs bort”, säger Johan Lundberg.

Därutöver har elpriserna stigit från historiskt låga till rekordhöga nivåer. Samtidigt väntas elektrifieringen av industrin och transportsektorn innebära att det svenska elbehovet kommer att uppemot fördubblas de kommande 20 åren.

”Vi är övertygade om att kärnkraften, som är planerbar och fossilfri, behövs även i framtidens svenska elsystem. Det gäller inte minst Oskarshamnsverket, där vår kvarvarande reaktor, O3, redan nu viktigare än någonsin för att trygga den alltmer ansträngda elförsörjningen i södra Sverige”, säger Johan Lundberg.

Hur ser då era planer ut framöver?
”Vi har investerat tungt för att O3 ska kunna köras i 60 år, alltså till minst 2045. Men vi funderar redan på möjligheterna att efterhand livstidsförlänga för 80 års drift”, säger Johan Lundberg.

Ett annat projekt som kostar flera miljarder kronor är rivningen av O1 och O2. Den beräknas vara klar 2028 och öppnar då möjligheter att bygga nya reaktorer vid verket. 

Oskarhamnsverket ligger på Simpevarpshalvön, omkring tre mil norr om Oskarshamn. Från vänster i bild syns Oskarshamn 1 och 2, som bägge är nedlagda och under rivning. Längre till höger syns Oskarshamn 3, Sveriges största reaktor, och som enligt planerna kommer att vara i drift till minst 2045.
Oskarhamnsverket ligger på Simpevarpshalvön, omkring tre mil norr om Oskarshamn. Från vänster i bild syns Oskarshamn 1 och 2, som bägge är nedlagda och under rivning. Längre till höger syns Oskarshamn 3, Sveriges största reaktor, och som enligt planerna kommer att vara i drift till minst 2045.Foto:Uniper

Och just Oskarshamnsverket har valts ut för bygget av en ny testanläggning för en ny generation kärnkraft. Bakom planerna står SMR AB (Swedish Modular Reactors), ett svenskt bolag som ägs av kraftbolaget Uniper (som också är huvudägare i OKG) tillsammans med Blykalla. Det är ett bolag med ursprung på KTH i Stockholm som baserat på den forskning som bedrivs där arbetar med att utveckla den första småskaliga och modulära reaktorn i Sverige.

Efter att projektet fått statligt stöd genom Energimyndigheten pågår förberedelserna för att under 2023 börja bygga en eldriven testreaktor vid Oskarshamnsverket. 

”Om allt går som det ska är ambitionen att sedan går vidare med en nukleär demonstrationsreaktor”, säger Johan Lundberg. 

Blir det också nya kommersiella reaktorer i Oskarshamn?
”Det är en fråga för ägarna. Men jag hoppas förstås att det kommer att byggas nya kommersiella reaktorer här. Ett investeringsbeslut kräver dock att förutsättningarna är de rätta ekonomiskt, tekniskt, regulatoriskt och politiskt”, säger Johan Lundberg.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?