Annons

Kortvarig dollarförstärkning

Dollarn noterades på högre nivåer, än fredagens stängningsnivåer, när handeln inleddes i Asien efter helgens G7-möte, men förstärkningen blev kortvarig.


Vid G7-mötet i Florida utvecklade finansministrarna och centralbankscheferna sitt valutakursuttalande från Dubai-mötet i september. De betonade att mer flexibilitet i valutakurserna behövs "där detta saknas", och de lade till att "överdriven volatilitet inte är önskvärt".

Europeiska och japanska företrädare förklarade sig vara mycket nöjda med utfallet av mötet, och antydde förhoppningar om att länder som Kina, Sydkorea och Taiwan nu ska dela bördan av dollarkorrektionen.

Bland analytiker var uppfattningarna om förändringarna i G7-uttalandet blandade, vissa ansåg att uttalandet var starkare än väntat medan andra påpekade att G7 trots allt inte ser några problem med en svag dollar.

Det rådde dock relativt bred enighet på måndagen om att uttalandet inte kan stoppa trenden mot en fortsatt starkare euro/dollarkurs. Flera bedömare talade om eurokurser upp emot 1,40, även om snabba rörelser nu i högre utsträckning kan tänkas generera motåtgärder från officiellt håll.

Michael Schubert, analytiker på Commerzbank, tror att marknaden kan komma att testa ECB genom att dra upp eurokursen över 1,30, och han tror att ECB i så fall kan tvingas sätta kraft bakom orden genom att intervenera på valutamarknaden. Han tror dock inte att USA kommer att delta i en sådan marknadsåtgärd.

Andra tror däremot att räntevapnet kommer att vara ECB:s första försvar.
"Investerarna söker ju högsta möjliga avkastning, och en sänkning i Europa samtidigt som USA väntas höja, kan bidra till att vända strömmarna", sa en svensk analytiker.

Efter att euron stärkts till runt 1,2760 på måndagsförmiddagen, att jämföra med 1,2510 som lägst på fredagen, valde dock köparna att ta en paus, och euron föll senare tillbaka till omkring 1,2710 vid den svenska stängningen.

Även det tekniska mönstret i euro/dollar tyder på att valutaparet kan vara på väg mot en ny topp, efter en konsolideringsperiod sedan mitten av januari. Formationerna tyder dock på att nästa toppnotering, som kan tänkas ligga i intervallet 1,31-1,32, kan bli startpunkten för en större korrektion, enligt en analytiker.

Kronan stärktes ytterligare drygt 1 öre mot dollarn, till 7,17 medan euron backade 1 öre till 9,11. TCW-index sjönk till 124,85 (125,02)

USA-räntorna föll på fredagen efter en oväntat svag sysselsättningsrapport för januari. På måndagen fortsatte USA-räntorna svagt nedåt inför veckans omfattande emissionsvolymer, samtidigt som aktörerna väntade på Fedchefen Alan Greenspans anföranden om Feds syn på ekonomin inför kongressen onsdag-torsdag. Tioårsräntan handlades till 4,06 procent vid den svenska marknadens stängning på måndagen, ner från 4,09 procent samma tid på fredagen.

Europaräntorna noterade blygsamma nedgångar på måndagen. Svenska obligationsräntor sjönk marginellt i längre löptider, tioårsräntan sjönk 1 punkt till 4,56 procent och räntegapet mot den tyska motsvarigheten ökade till 43 punkter (42).

Brittiska räntor sjönk något mer efter att industriproduktionen i december åter överraskade negativt, vilket dämpade förväntningarna om ytterligare räntehöjningar från Bank of England.

Efter fredagens svenska räntesänkning riktas blickarna mot Riksbankschefen Lars Heikenstens tal på tisdagen. Rubriken på anförandet, "Penningpolitiken", ger vissa förhoppningar om en möjlig fördjupning om skälen bakom räntesänkningen, men det är sannolikt för tidigt för några signaler om kommande räntebeslut.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?