Annons

Jobbsiffror från USA sänker räntorna

USA:s ekonomi uppvisade ännu en månad med mager sysselsättning. Antalet jobb ökade bara med 112.000 i januari jämfört med väntade 175.000 vilket fick räntorna att sjunka och dollarn att försvagas kraftigt.


Dollarn tappade från 1,254 före jobbrapporten till 1,270 vid den svenska marknadens stängning.

Jobbsiffrorna bjöd på flera besvikelser, arbetstiden och timlönen ökade mindre än väntat. Revideringen av decembersiffran visade en ökning med 16.000 arbetstillfällen jämfört med tidigare rapporterade 1.000. En ljusglimt var att arbetslösheten sjönk till 5,6 procent, men marknaden valde att fokusera på den svaga sysselsättningsökningen.

"Sysselsättningen är den svagaste länken i återhämtningen och vi tror inte att Fed kommer kunna höja räntan förrän vi ser ett antal månader i rad med robusta ökningar", skriver Bear Stearns USA-ekonomer i en kommentar.

De tror dock att tillväxten håller på att få fäste och att det inte är långt kvar tills sysselsättningen ökar. Andra bedömare menar att sysselsättningsrapporten fullkomligt skriker ut svaghetstecken, Merrill Lynch pekar på att den största delen av uppgången i sysselsättningen berodde på en ökning med 76.000 inom detaljhandeln och att den påverkas starkt av säsongsfaktorer. Därför anser Merrill Lynch att rapporten var ännu blekare än huvudsiffran angav.

USA-räntorna letade sig rakt nedåt efter jobbsiffrorna, den tioåriga obligationsräntan sjönk cirka 10 punkter efter beskedet, men jämfört med noteringen vid den svenska stängningen på torsdagen var den bara ned 4 punkter till 4,09 procent.

Även Europaräntorna vände ned efter jobbrapporten och de svenska långräntor, som tidigare under fredagen handlats klart uppåt, stängde 2-5 punkter lägre. Den tioåriga obligationsräntan hamnade på 4,57 procent, 4 punkter lägre. Korträntorna visade däremot något mindre förändringar efter att tidigare handlats uppåt.

Riksbanken sänkte som väntat styrräntan med 25 punkter till 2,50 procent och hänvisade beslutet till mer gynnsamma inflationsutsikter. Avsaknaden om tydliga signaler om fortsatta räntesänkningar gjorde att de svenska räntorna steg och kronan stärktes efter räntebeskedet.

Bakom kronförstärkningen låg också Ericssons rapport som visade på ett bättre resultat än väntat. Aktien steg nästan 13 procent och det gav ökade kronköp. Vidare klev en en utländsk investmentbank in som storköpare av kronor vilket ledde till spekulationerna om att det eventuell kan vara något på gång med Volvos Scaniapost.
"Men sådant får man ju normalt bara reda på efteråt", sa en handlare.

Kronförstärkningen mot dollarn fick extra bränsle efter de amerikanska jobbsiffrorna och totalt stärktes kronan nästan 10 öre till 7,18 mot dollarn och 8 öre till 9,12 mot euron. Uttryckt i TCW-termer gav det en förstärkning till 125,02 från 126,21.

Inför G7-mötet i helgen frågar sig bedömare hur finansministrarna och centralbankscheferna kommer att formulera sig om valutapolitiken. Steve Barrow, valutaanalytiker på Bear Stearns, kommer bland annat hålla ögonen på om Japans och euroländernas önskan om mindre volatilitet kommer att finnas med i slutdokumentet. I övrigt väntar han sig att uttalandet kommer att vara ganska likt uttalandet från det förra mötet i september. Då sade de:

"Vi betonar att mer flexibilitet i växelkurserna är önskvärt i större länder eller ekonomiska områden, till stöd för en mjuk och utbredd justering i det internationella finansiella systemet, baserat på marknadsmekanismer."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Artificial SolutionsAnnons

Därför är det rätt läge att investera i AI: ”Betydande uppsida”

Det svenska börsbolaget Artificial Solutions, vars innovation Teneo låter människor och teknik samtala med varandra, räknar med fler affärer i pandemins spår och till följd av den breda medvinden för AI. 

– Användandet började gå upp rejält i slutet av förra året och det har fortsatt under 2020, säger styrelseledamoten Jan Uddenfeldt.

Lär dig mer om Conversational AI 

Den redan växande trenden med Conversational AI, en artificiell intelligens som kan samtala på ett mänskligt sätt, kommer att få ytterligare skjuts av Covid-19-pandemin.

Det menar Jan Uddenfeldt, som tidigare har haft höga chefspositioner på teknikbolagen Ericsson och Sony Mobile och idag är baserad i Silicon Valley samt styrelseledamot i svenska Artificial Solutions.

Teneo talar 40 språk

Bolaget är noterat på Nasdaq First North och leder utvecklingen inom Conversational AI genom Teneo, en patenterad plattform som dagligen används av miljontals människor på 40 olika språk. Teknologin används bland annat för smarta chattbottar, virtuella assistenter och digitala anställda.

– Användandet började gå upp rejält i slutet av förra året och det har fortsatt under 2020. Pandemin kommer att ge Conversational AI ytterligare en skjuts när företag vill säkra sin verksamhet, säger han.

Som exempel tar Jan Uddenfeldt upp att callcenter världen över har skickat hem sina anställda i corona-krisens spår, samtidigt som antalet kundtjänstärenden i många fall har ökat.

– Automatiska lösningar fungerar precis lika bra även under en pandemi och det har fler börjat upptäcka. I framtiden kommer det att vara naturligt att direkt få hjälp av en AI, istället för att få plats nummer 27 i en telefonkö och sedan vänta i en halvtimme.

Det ökade användandet av Teneo är något som kommer att avspeglas i Artificial Solutions intäkter, konstaterar han.

Kunder från hela världen

– 2018 och 2019 bestod de huvudsakligen av licenser. Men det är när Teneo nu allt mer används som pengarna tickar in, och det finns en betydande uppsida. 

På kundlistan finns några av världens största företag inom en mängd olika branscher som i sin tur använder Teneo i hundratals implementationer.

– Satsningen på företagssidan är helt rätt. Plattformen är skalbar, företagsanpassad, löser komplexa problem och är helt annorlunda från techjättarnas enklare chattbottar för konsumentsidan, säger Jan Uddenfeldt.

Tvärtemot många andra svenska bolag har Artificial Solutions redan från början skaffat kunder utomlands.

– Det är en fördel. Vi har många stora kunder i Nordamerika och Europa. Först på senare år har vi fyllt på med kunder i Sverige. USA ligger först inom AI och därifrån kommer många nya enterprise-lösningar. Där är Artificial Solutions verkligen med i matchen.

Gratis white paper att ladda ner

Fakta: Artificial Solutions och Teneo

Artificial Solutions är den ledande specialisten inom Conversational AI som är en form av artificiell intelligens som låter människor samtala med applikationer, webbplatser och uppkopplade teknikenheter med ett vardagligt och naturligt språk.

Bolagets patenterade AI-plattform Teneo låter företag på kort tid bygga sofistikerade applikationer för flera olika plattformar och kanaler. I dag används Teneo dagligen av miljontals människor på 40 språk över hela världen genom bland annat virtuella assistenter, chattbottar och talbaserade konversationsgränssnitt för uppkopplade teknikenheter.

Grundat: 2001 i Stockholm

Huvudkontor: Stockholm. Artificial Solutions har även kontor över Europa, i USA och i Asien och Sydamerika.

Marknadsplats: Listat på Nasdaq First North.

Kunder: Flera Fortune 500-företag använder Teneo och på kundlistan finns bland annat biltillverkare, banker, reseplattformar och energi-, underhållnings- och telekombolag.

Antal anställda: Drygt 100

Mer från Artificial Solutions

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Artificial Solutions och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?