Annons

Förhoppningar stärkte Asienbörser

Flertalet Asienbörser drog sig uppåt på fredagen. Aktier i Sydkorea och Taiwan gynnades av Morgan Stanleys potentiella uppgradering till utvecklad marknadsstatus.


"Det flesta globala
fonder följer MSCI World Index och den fondstorleken är mycket större än fonder som investerar i marknader under utveckling", sade Kim Kyeong Seob, fondförvaltare vid KB Investment Trust Management, i en kommentar till Bloomberg News.

I Tokyo noterades en mer försiktig utveckling. Nikkei 225 stängde på 10.461, vilket var i stort sett oförändrad nivå. Det bredare Topix gick upp 0,3 procent.

Den senaste veckan har Nikkei 225 gått tillbaka 3 procent samtidigt som Topix har tappat 1,8 procent.

Fredagens handel var något avvaktande inför G7-mötet, som äger rum under fredag och lördag.

"Marknadens stora samtalsämne denna vecka har varit G7-mötet. Vissa menar att yenen kan fortsätta stärkas ytterligare efter mötet och folk säger att de kan vänta med att gå in på marknaden", sade en analytiker till Bloomberg News.

Toyota Motor steg dock med 1,7 procent. I samband med delårsrapporten, som presenterades efter torsdagens stängning, skruvade fordonstillverkaren upp sin prognos för helårsförsäljningen.

"De har allting, inklusive ett starkt försäljningsnätverk, bra design, de lägsta kostnaderna, bästa balansräkningen, god teknologi och en ledning långt över genomsnittet. Den starka yenen är självklart negativ men de är en långkostnadsproducent", sade Edwin Merner, förvaltare vid Atlantis Investment Research, till Bloomberg News.

Läkemedelsbolagen bidrog samtidigt till att hålla tillbaka indexutvecklingen. Yamanouchi Pharmaceutical, Japans tredje största läkemedelstillverkare, sjönk med 1,1 procent och det något mindre Eisai handlades ned 1,8 procent.

Till sänkena hörde även teknikaktier som TDK och Kyocera, ned 1,5 respektive 1,2 procent.

Marknaderna i Sydkorea och Taiwan fick stöd från beskedet att Morgan Stanley Capital International, MSCI, överväger en uppgradering av ländernas aktier till utvecklad marknadsstatus i sina globala index.

Enligt MSCI studeras marknader under utveckling, inklusive Sydkorea och Taiwan, för en uppgradering även om inga beslut har fattats än, skriver Bloomberg News. En sådan omklassificering skulle sannolikt öka det utländska kapitalinflödet då utvecklade marknader betraktas som säkrare.

Samsung Electronics, som är Sydkoreas största bolag sett till marknadsvärde, stärktes 2,9 procent och sammantaget noterades Kospi 100 1,3 procent högre.

På Taiwanbörsen avancerade Weighted Index med 1,4 procent.

I Hongkong hade Heng Seng index vid lunchuppehållet stigit 1,8 procent.

Singapores STI-index klättrade 1,6 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?