Annons

Ericssonrally skapade börshysteri

Stockholmsbörsen tog ett rejält glädjeskutt på fredagen. Ericsson ledde uppgången i kombination med flera andra starka rapporter från stora bolag.
Vid stängning hade OMX-index stigit med 2,2 procent till 687,6. Omsättningen på marknaden låg på hela 33,3 miljarder kronor.
Det innebär att fredagens omsättning kvalar in på fjärde plats över de historiskt högsta omsättningarna på Stockholmsbörsen.


"Ja, det är inte att förvånas över när det kommer många stora bolagsrapporter såsom Ericsson, Assa Abloy, Securitas med flera. Det är mycket trading och Ericsson står för mer än halva omsättningen", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Ericsson B, som stod för drygt halva den totala omsättningen, handlades upp 2 kronor, eller 11,8 procent, högre till 19 kronor. Bokslutskommunikén överraskade positivt på flertalet punkter.

"Försäljningen var extremt stark och resultat var också bra. Det är tydligt att Ericsson har en ganska stor hävstång i resultatet när volymerna stiger. Bruttomarginalen stiger och det är en påtaglig kurstrigger", löd en analytikerkommentar.

Nokia steg 2 kronor till 152 kronor.

Även Assa Abloys rapport överraskade positivt och fick aktien att klättra 6 kronor till 97. Assa Abloys fjärde kvartal överraskade positivt sett till såväl organisk tillväxt som marginal, sade analytiker till Direkt.

Securitas visade också starka siffror och aktien steg 15 kronor till 117 kronor. Avsaknaden av dåliga överraskningar och en stärkt tro på utvecklingen i Europa tillhörde det bästa ingredienserna i Securitas rapport enligt de analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talade med.

bokslut emottogs positivt av marknaden och aktien klättrade 2 kronor till 222 kronor. Scanias siffror för fjärde kvartalet i fjol var bra, men en svag orderingång i Europa förtar till viss del glädjen, menade fordonsanalytiker.

-datas resultat för fjolårets fjärde kvartal lyckades inte infria analytikernas förväntningar. Aktien gick dock ändå upp 40 öre till 19:80 kronor.

Biocare visade en rapport som av analytiker betecknades som "bättre på alla punkter" och aktien steg 65 kronor till 917 i begränsad handel.

Telecom var dagens förlorare efter att ha presenterat sitt bokslut. Aktien sjönk med 9,4 procent till 4:35 kronor.

Riksbanken sänkte som väntat sin styrränta med 0,25 procentenheter till 2,50 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?