Annons

Rapportstyrd handel i Europa

Kursutvecklingen i Europa var blandad på torsdagen och fokus låg bland annat på Deutsche Bank och Schering efter rapporter.


"Generellt sett är företagens vinster mer åt det positiva hållet. Det kommer att ge bränsle till ytterligare aktieuppgångar", säger Mariano Guerenstein, förvaltare på Banco Urquijo, enligt Bloomberg News.

Omkring klockan 17.55 var DJ Stoxx 50 ned 0,4 procent och Bloomberg European noterades 0,2 procent lägre.

Bank of England höjde på eftermiddagen basräntan med 25 punkter till 4,00 procent. Analytikerna hade räknat med en räntehöjning. Bank of England anser att den globala återhämtningen nu har fått en bredare bas, samtidigt utvecklas den brittiska ekonomin starkare än den trendmässiga tillväxttakten. Inflationstrycket kommer troligen att öka gradvis, och en räntehöjning bedömdes därmed vara nödvändig för att klara inflationsmålet.

ECB lämnade dock sin styrränta oförändrad, vilket också var väntat.

Frankfurts DAX-index sjönk 0,3 procent. Schering föll 5,2 procent, efter att bolaget meddelat att resultatet 2004 väntas sjunka som en följd av den starka euron och den statliga priskontrollen i Tyskland och Japan.

Deutsche Bank stärktes däremot 1,5 procent efter sin rapport. Banken höjde sin utdelning med 15 procent till 1,50 euro för 2003.

Den brittiska industrigruppen Invensys gick upp 15,8 procent, efter att ha presenterat en nytt finansieringspaket på totalt 2,7 miljarder pund. I planen ingår en nyemission på 450 miljoner pund.

Oljebolaget Royal Dutch/Shells resultat var sämre än väntat och aktien sjönk 1,3 procent.

Totalt gick FTSE 100 ned 0,3 procent medan CAC 40 i Paris däremot steg 0,1 procent.

Alcatels rapport för fjärde kvartalet kom in under förväntan samtidigt som utsikterna för första kvartalet uppfattas som mycket svaga. Alcatel stängde 2,0 procent ned.

Aventis gick ned 0,3 procent efter sin rapport. Det pågående fientliga budet från Sanofi-Synthelabo överskuggar den starka rapporten, menar mäklare som AFX talat med.

I Norden lyftes såväl Köpenhamnsbörsen och Helsingfors av starka rapporter.

KFX i Danmark steg 1,8 procent.

Läkemedelsbolaget Novo Nordisk överträffade förväntningarna vad gäller försäljning såväl som resultatet 2003. Aktien steg 2,5 procent.
"Det finns en lättnad över att det blev så pass bra, man hade befarat en sämre kostnads- och försäljningsutveckling", säger en analytiker till Direkt.

Uppgången i Hex Generalindex var 0,5 procent. Dock sjönk M-Reals B-aktie 2,7 procent. Bolaget spår ett negativt resultat före eo-poster första kvartalet i år.

Oslobörsens OBX gick ner 0,1 procent medan OMX i Stockholm steg med 0,8 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?