Annons

Köpintresse i Ericsson drog upp börsen

Stockholmsbörsen letade sig uppåt på torsdagseftermiddagen, efter att ha tillbringat dagens första hälft kring nollstrecket. Ett tilltagande köpintresse inför Ericssons bokslutsrapport bidrog till utvecklingen.


"Min tolkning av marknadens beteende är att man räknar med positiva besked i samband med Ericssons rapport. Aktien har gått förbryllande starkt, de flesta verkar ju överens om att det inte finns något utrymme för besvikelser", sa en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

OMX-index avslutade med en uppgång på 0,8 procent till 673,1. Omsättning låg på 14,9 miljarder kronor.

Tidigt på fredagsmorgonen är det dags för Ericsson att lägga fram sina siffror för det fjärde kvartalet. Rensat för omstruktureringskostnader och engångsposter räknar analytikerna med ett resultat före skatt på 2.414 miljoner kronor, visar SME Direkts sammanställning.

Vid stängning noterades Ericsson B till 17 kronor, en uppgång med 50 öre. Nokia, som meddelat en irakisk beställning på GSM-utrustning, hade samtidigt sjunkit 1 krona till 150.

Teleoperatörerna gick åt olika håll. Telia Sonera klättrade 70 öre till 37,70 kronor medan Tele 2 tappade 1,50 till 405,50 kronor. På torsdagen föreslog PTS att även Tele 2 och Vodafone, och inte som i dag endast Telia Sonera, ska ha kostnadsorienterade priser för mobilsamtal.

Tieto Enator stärktes 7 kronor, eller 3,2 procent, till 223,50. Resultatet för det fjärde kvartalet överträffade analytikernas förväntningar. Enligt vice VD Åke Plyhm kan priserna för Tietoenators tjänster inom vissa områden stiga något i år.

Sektorkollegan WM-data, som släpper sina bokslutssiffror fredag morgon, handlades upp 5,4 procent till 19,40 kronor.

"Tieto Enator kom med en rapport som andades stark optimism. Jag tror på en stark rapport från WM-data", kommenterade analytikern.

Ett bättre resultat än väntat för fjolårets fjärde kvartal fick Trelleborg att stiga med 6,1 procent till 130,50 kronor.
"Resultatet var klart bättre än jag väntat mig och det är marginalerna inom Automotive som är den största positiva överraskningen", sade en analytiker till Direkt.

En förbättrad vinst för kvartal fyra och prognosen om ett positivt resultat i år räckte inte för att lyfta Rottneros, som i stället tappade 15 öre till 8,70 kronor.

Nedgångar inom banksektorn bidrog till att hämma torsdagens indexutveckling. Vid stängning var det SEB och Handelsbanken, med nedgångar på 1,0 respektive 0,7 procent, som vägde tyngst.

Hennes & Mauritz steg med 3 kronor till 187,50. Till torsdagens nyheter hörde att H&M köper amerikanska GAP:s butiker i Tyskland. Affären ingår de expansionsplaner som kommunicerades förra veckan, om netto 130 nya butiker under 2004.

Bokslutsrapporten från Capio utlöste ett lättnadsrally. Aktien handlades upp 9,3 procent till 59 kronor.
"Förväntningarna var extremt lågt ställda och nu när bolaget kom in ungefär som väntat känns framtida förväntningar mer trovärdiga", löd en analytikerkommentar.

Vinnarlistans topplacering intogs dock av Prevas, som steg 14,7 procent till 14,50 kronor efter sina resultatsiffror.

Know IT avancerade 7,4 procent till 18,90 kronor. Bolaget siktar nu på att nå en rörelsemarginal före goodwill på minst 10 procent i snitt under den kommande treårsperioden, att jämföra med 5,1 procent under det fjärde kvartalet.

Kursfallet på närmare 23 procent, till 68 kronor, gjorde Micronic till torsdagens förlorare. Bolaget avvecklar systemet Sigma7100, som inte levde upp till kraven, och tar en kostnad på 108 miljoner kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?