Annons

Telekom drar ned Europas börser

Telekomrelaterade aktier ledde nedgångarna på Europabörserna under onsdagsförmiddagen.
I samband med tisdagskvällens kvartalsrapport sa Ciscos koncernchef John Chambers att företagsledare fortfarande är försiktiga när det gäller investeringar.


"Förväntningarna är höga. Vinster som bara är bra är inte tillräckligt för att pressa upp aktier ytterligare. Ciscos rapport tynger marknaderna i dag", sa förvaltare av teknikaktier till Bloomberg News.

Omkring klockan 11.55 hade DJ Stoxx 50 sjunkit 0,3 procent och Bloomberg European noterades 0,4 procent lägre.

Cisco-uttalandena bidrog till att pressa de europeiska leverantörerna av telekomutrustning. Alcatel sjönk med 4,3 procent, Ericsson backade 1,8 procent och Nokia handlades ned 0,8 procent.

Tyska Siemens, som bland annat tillverkar nätverksutrustning, noterades 0,2 procent lägre.

Teleoperatörerna backade 1,1 procent som grupp, enligt Bloomberg Europeans sektorindex.

I täten låg France Telecom, som försvagades 4,8 procent efter att ha redovisat en lägre försäljning än väntat för helåret 2003. Prognosen för innevarande år, om ett ebitda-resultat på 18 miljarder euro, lyckades inte heller imponera på marknaden.

Även Vodafone och Deutsche Telekom vägde tungt, med nedgångar på 1,1 respektive 1,2 procent.

MMO2, som fått 855.000 nya kunder under perioden oktober-december, steg emellertid 2,7 procent i London och även Telenor trotsade strömmen genom att stiga 0,4 procent på Oslobörsen.

Inom läkemedelssektorn backade Roche 1,2 procent. Resultatet för 2003 nådde inte riktigt upp till analytikernas förväntningar.

Bayer tyngde Frankfurtbörsen med en nedgång på 3,9 procent. Enligt den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA:s hemsida har ett bolag lämnat in en registreringsansökan för sin kopia av Bayers antibiotikum Avelox.

I en intervju med Frankfurter Rundschau säger Hanspeter Spek, styrelseledamot i Sanofi-Synthelabo, att budet på Aventis inte kommer att sockras. Enligt tidningen räknar Hanspeter Spek med att Aventis-aktien inte ligger kvar på dagens nivåer.

Aventis försvagades 1,5 procent och Sanofi-Synthelabo noterades 1,2 procent lägre.

Amerikanska statistik över bilförsäljningen i januari pressade de europeiska fordonstillverkarna, som sammantaget försvagades 0,6 procent. Daimlerchrysler, vars bokslut väntas under onsdagen, sjönk med 0,4 procent.

Metall- och gruvbolagen var förmiddagens starkaste sektor. Bäst gick Rio Tinto med en uppgång på 1,1 procent i London. I helhet sjönk dock FTSE 100 med 0,2 procent.

Frankfurts DAX-index tappade 0,7 procent och i Paris gick även CAC 40 ned 0,7 procent.

Oslobörsen gick mot strömmen, upp 0,5 procent. I täten för uppgången återfanns DnB Nor och Telenor.

Hex Generalindex sjönk 0,4 procent i Helsingfors och i Köpenhamn noterades KFX-index 0,2 procent lägre.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?