Annons

Digital Illusion vinnare på börsen

Stockholmsbörsen steg under torsdagen, även om svag USA-statistik tyngde något under eftermiddagshandeln. Ericsson och Handelsbanken gav stöd samtidigt som Atlas Copco fortsatte ned efter svagare utsikter än väntat från United Rentals.


"Många kunder är på sportlov och jag skulle tro att det är rätt mycket tradingpengar som åker runt. Man hade förväntat sig en öppning upp i USA men det dök efter statistiken", sa en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

OMX-index avslutade med en uppgång med 0,5 procent till 697,4. Aktier för strax över 13 miljarder kronor var omsatta.

Ericsson steg med 60 öre till 21,20 kronor. Wells Fargo Securities har dragit upp sina prognoser för bolaget efter VD Carl-Henric Svanbergs uttalande vid 3GSM-mässan. Rekommendationen behåll upprepades samtidigt.

Nokia stärktes 1,50 till 163,50 kronor.

Nyhetsflödet från 3GSM-mässan i Cannes ebbade ut på torsdagen. På onsdagskvällen uppgav dock Telias Sverigechef Marie Ehrling för Direkt att en kombination av ökade volymer och konkurrenskraftiga erbjudanden ska låta Telia i Sverige upprätthålla sin lönsamhet.

Telia Sonera stängde oförändrad på 33,60 medan Tele2 sjönk 1,50 till 366 kronor.

Näst mest omsatta aktie var Atlas Copco A som tyngde med en nedgång på 6 kronor till 268,50. United Rentals, som konkurrerar med Atlas Copcos affärsområde Rental Service, gav på onsdagen svagare utsikter än väntat för 2004.
"United Rentals är inte exakt likt Rental Service men de verkar på samma marknad. Det är ingen större dramatik för Atlas del, men något negativt", sa en analytiker.

Bland övriga industrivarubolag tappade Volvo 1,50 till 234 kronor, SKF sjönk med 1,50 till 275 kronor och Sandvik handlades ned 50 öre till 240,50.

ABB klättrade samtidigt 1,70 till 46,30 kronor.
"USA-statistiken över orderingången på varaktiga varor drog ned verkstad. ABB:s uppgång hittar jag ingen riktig förklaring till", sa en mäklare.

Handelsbanken gav stöd med en uppgång på 2 kronor till 142. SEB stärktes en 50-öring till 109 kronor, medan både Nordea och Föreningssparbanken stängde på oförändrade nivåer. Skandia, vars bokslutssiffror väntas på fredagsmorgonen, gick upp 10 öre till 33,30.

Inom hälsovårdssektorn utmärkte sig Gambro genom att stiga 2 kronor till 61. På torsdagen framkom att dotterbolaget Navigant planerar att först introducera sitt system för blodplättar i Europa.

"Det är det bästa sättet för Gambro att snabbt få ut värden ur projektet. Myndighetsprocessen för dessa produkter är snabbare i Europa än i USA och eftersom det redan finns produkter godkända i Europa känner myndigheterna till hur de fungerar", sa Teresa Ayers, VD för Navigant, till Direkt.

Gambro preciserade även de väntade investeringarna i PRT till 10 miljoner dollar under 2004, ned från 19 miljoner dollar i fjol.

Lundin Petroleum steg 4,6 procent till 29,80 kronor. Vid en lunchpresentation uppgav VD Ashley Heppenstall att bolaget räknar med ett betydligt högre resultat för helåret 2005, jämfört med 2004.

Digital Illusions steg 8,9 procent till 67 kronor efter att ha redovisat en resultatförbättring för helåret 2003. Bolaget föreslår en utdelning om 90 öre per aktie.

Bokslutsrapporten från Klippan fick ett bistrare mottagande. Aktien backade 11,4 procent till 20,10 kronor.

Förlorarlistan toppades emellertid av Rörvik Timber, ned 13,1 procent till 11,30 kronor. Av helårsrapporten framgick att bolaget genomför en omorganisation som syftar till att affärsområde Wood Products i högre grad fokuserar på konsumentprodukter och konsumentanpassade trävaror till bygghandeln i Norden.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?