Annons

Banker och bilar upp i Tokyo

Exportbolagen utvecklades starkt på torsdagens Tokyobörs sedan Fed-chefen Alan Greenspans tal på onsdagen fått den amerikanska dollarn att stärkas mot yenen."Tack vare Greenspans kommentarer är det lättare att vara mer optimistisk om att den amerikanska tillväxten kommer att vara uthållig", sade en fondförvaltare till Bloomberg News.

Fordonssektorn visade framfötterna efter att så sent som på onsdagen pressats av USA-statistik i form av hushållsindikatorn som var sämre än väntat. Exportoptimismen fick Nissan att stiga med 2,4 procent och Honda gick upp 2,0 procent.

Även de japanska bank- och finanbolagen visade på uppgångar efter att mäklarfirman Nomura höjt sin rating för sektorn från neutral till "bullish". Nomura bedömer att bankernas kostnader för dåliga lån nu kommer att minska.

Mizuho Bank noterades 2,2 procent upp och Sumitomo Mitsu Financial Group var 3,5 procent upp.

En färsk undersökning bland japanska företagsledare visade på en tro på att den inhemska ekonomin ska växa med mer än 2 procent innevarande verksamhetsår, vilket är en kraftig upprevidering jämfört med den mätning som gjordes i november, skriver Bloomberg News

Detaljhandelsbolaget Ito-Yokado steg 5,2 procent och hade dessutom draghjälp av att Goldman Sachs höjde sin resultatprognos för bolaget med närmare 12 procent.

Som helhet steg Tokyobörsens Nikkei 225 procent 1,5 procent till 10.815. Det bredare Topix noterade samtidigt en uppgång med 1,3 procent.

Torsdagen optimism märktes även på många av de övriga asiatiska marknaderna. Taiwans Weighted index noterades 0,78 procent högre och Singapores STI-index steg 0,8 procent.

I Sydkorea tappade dock Kospi 100-index 0,2 procent medan Hang Seng index i Hong Kong hade gått upp 0,2 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?