Annons

Banker pressar i Europa

Europabörserna visade en blandad utveckling under onsdagsförmiddagen. På flera håll bidrog bankaktierna till att pressa indexen.Omkring klockan 11.35 låg DJ Stoxx 50 på oförändrad nivå samtidigt som Bloomberg European 500 hade backat 0,1 procent.

Banksektorn sjönk med 0,4 procent, enligt Bloomberg Europeans branschindex.

HBOS, som är Storbritanniens största bank inom hypotekslån, backade 3,1 procent. Fjolårets nettoresultat förbättrades med 28 procent, vilket var i linje med analytikernas förväntningar.

Sektorkollegorna Barclays och Deutsche Bank tyngde med nedgångar på vardera 2,8 procent.

Aviva stärktes dock 3,9 procent. Den brittiska försäkringsjätten har redovisat en nettovinst för fjolåret, den första sedan 1999. Resultatet låg dessutom över analytikernas snittprognos.

Tyska Munich Re tappade 0,8 procent. Under tisdagshandeln sjönk aktien 1,8 procent efter beskedet att Allianz ska minska sitt innehav till 9,4 procent genom att ersätta konvertibelinnehavare med Munich Re-aktier.

Fresenius Medical Care gick ned 3,1 procent och ledde därmed nedgången i hälsovårdssektorn. Nettoresultatet för fjolårets fjärde kvartal nådde inte riktigt upp till analytikernas förväntningar.

På Stockholmsbörsen sjönk Gambro A med 0,8 procent.

Teleoperatörerna, som backade 0,7 procent på tisdagen, letade sig samtidigt upp 0,1 procent.

Enligt den franska tidningen Focus Money diskuterar KPN en möjligt fusion med France Telecom, sedan den nederländska operatörens samtal med brittiska MMO2 avslutats. Uppgifterna tillbakavisas dock kategoriskt av France Telecom.

France Telecom gick ned 0,4 procent samtidigt som KPN klättrade 2,2 procent.

Det franska byggbolaget Bouygues sjönk med 0,3 procent efter sin bokslutsrapport. Ett bättre nettoresultat än väntat för 2003 tillsammans med en höjd utdelning räckte inte för att locka investerare till köp.

Tyska Hochtief, som det senaste året har stigit med 80 procent, gick tillbaka 1,5 procent till 23:15 euro. Energibolaget RWE ska sälja sitt Hochtief-innehav på 40 procent, något som väntas inbringa närmare 1 miljard euro. Aktierna har bjudits ut för 21:75-23:00 euro styck.

RWE har vidare föreslagit en utdelning av 1:25 euro per aktie för 2003, något som inte hindrade aktien från att sjunka 1,1 procent.

Frankfurtbörsens DAX-index sjönk sammantaget med 0,1 procent medan FTSE 100 låg i stort sett oförändrat i London.

I Paris steg CAC 40 med 0,2 procent. Vivendi Universal låt i täten med en uppgång på 4,6 procent.

Enligt The Guardian vägrade Vodafones VD Arun Sarin att säga att ett bud på hela Vivendi är uteslutet, i bolagets strävan att ta kontrollen över det samägda SFR.

"Allt jag säger är att vi kommer att samarbeta med Vivendi Universals ledning för att i tid finna den rätta lösningen, till rätt pris, för vårt intresse i SFR", sade han.

Vodafone handlades samtidigt på oförändrad nivå.

De nordiska börserna drog sig uppåt. I Oslo steg OBX 0,2 procent under ledning av Norsk Hydro.

Nokias uppgång på 0,3 procent i Helsingfors drog upp Hex Generalindex med 0,2 procent.

Även Köpenhamns KFX stärktes 0,2 procent, något som även gällde Stockholmsbörsens OMX-index.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?