Annons

USA-siffror sänkte räntorna

Räntorna sjönk efter att de amerikanska hushållen visat sig vara betydligt mer negativa i februari än väntat.Hushållens konfidensindikator sjönk till 87,3 i februari från 96,4, med nedgångar i både uppfattningen om den nuvarande såväl som den framtida situationen.

Februarisiffran var den lägsta sedan oktober och fallet var det största sedan februari 2003. Analytiker väntade att index skulle ha sjunkit till 92,0.

Förtroendet skadas av att det inte tycks tillkomma några nya jobb, trots att temperaturen i övriga ekonomin stiger alltmer.

"Medan den nuvarande expansionen har skapat jobb under flera månader, så är styrkan i antalet nya jobb alltför svag för att kunna skapa en uthållig uppgång i konsumenternas förtroende", kommenterade Lynn Franco, chef för Conference Boards forskningscenter.

Amerikanska räntor ställdes ned 2-5 punkter efter den svaga siffran varpå europeiska räntor följde efter.

Svenska obligationsräntor ställdes också ned, med 3-5 punkter och FRA-kontrakten sjönk 1-4 punkter.

Den svenska tioåriga obligationsräntan sjönk 4 punkter till 4,48 procent och räntegapet till den tyska motsvarigheten var oförändrat på 40 punkter.

Den amerikanska tioårsräntan föll 7 punkter till 4,01 procent, där endel av nedgången kom redan på måndagen efter svensk stängning.

Europeiska räntor fick också lite stöd av att IFO-index föll för första gången sedan i april.

Näringslivets klimat sjönk till 96,4 i februari från 97,5 föregående månad. Analytikerna hade väntat en marginell förbättring till 97,6. Framför allt var det förväntningsindexet som föll, visserligen från en hög nivå i januari.

"Eurons starka och stadiga förstärkning har utan tvekan gjort företagen osäkra på deras utsikter", konstaterar Commerzbank i ett marknadsbrev.

Företrädare för både IFO-institutet så väl som den tyska ekonomiministern Wolfgang Clement anser att nedgången sänder en varningssignal, och Wolfgang Clement uppmanade ECB fästa uppmärksamhet vid euroförstärkningens effekter på den tyska återhämtningen.

En analytiker pekar på att om fler indikatorer framöver visar att den starka euron dämpar den ekonomiska utvecklingen kan det innebära att "ECB blir lite mer vänligt inställda till att sänka räntan".

Euron och yenen stärktes mot dollarn under tisdagen. På marknaden spekulerades det i om Bank of Japan kan vara inne och sälja yen redan vid 108-nivån mot dollarn, vilket i så fall är en höjning från den tidigare nivån kring 105.

Dollarn försvagades ytterligare efter besvikelsen i hushållens konfidensindikator och noterades vid stängning till 1:264 mot euron och 108:2 mot yenen.

Kronan stärktes också mot dollarn, med 4 öre till 7:28, medan den var i stort oförändrad mot euron på 9:20. TCW-index hade stigit till 126,29 (126,17).


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Törngren Magnell & Partners AdvokatfirmaAnnons

Advokatfirman som fortsätter att växa trots kristider

Törngren Magnell & Partners Advokatfirma (TM & Partners) växlar upp trots att världen befinner sig i en osäker ekonomisk verklighet. En expansion som bland annat yttrar sig i namnbytet till TM & Partners, nya större lokaler och ny senior kompetens inom bland annat obeståndsrådgivning vilket gör erbjudandet inom kristidsrådgivning både relevant och komplett. 

TM & Partners startades 2006 och var då en transaktionsinriktad byrå med M&A, Bank & Finans och Kapitalmarknad som kärnområden. Nu är byrån bra mycket mer än en ”transaktionsboutique”. 

– Vi har växt kontinuerligt genom att addera det vi bedömer ger mervärde till våra klienter. Alltid med fokus på att individerna vi knyter till oss är lagspelare. Sedan starten har vi lagt till specialistgrupper inom Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad, Tvistlösning och Arbetsrätt. Under det senaste året har vi dessutom kompletterat med delägarkompetens inom Obestånd & Rekonstruktion och Tech, två sektorer med stor framtidspotential, säger Kristoffer Stråth, Managing Partner.

Byråkultur som skapar framgång 

Många av byråns aktuella uppdrag är i nuläget kopplade till den rådande konjunkturomställningen, vilket har ställt krav på att kunna stötta i transaktioner som kräver en bredare kompetens än normalt. Likviditetsproblem och risk för obestånd är en verklighet för många företag just nu.

– Vår satsning på Rekonstruktion & Obestånd, tillsammans med vår tidigare kompetens inom M&A samt Bank & Finans, har gjort att vi har kunnat förena kärnverksamheten med den specialistkunskap som krävs idag. Vi erbjuder nu hela kedjan i vår obeståndsrådgivning inklusive konkursförvaltarskap genom rekryteringen av den erfarne obeståndsadvokaten Bill Kronqvist som leder Rekonstruktion & Obeståndsgruppen tillsammans med Peter Törngren. Satsningen har under våren resulterat i att vi verkligen kunnat vara behjälpliga vid förvärv med obeståndsproblematik som en särskild utmaning. Ett sådant exempel är vår medverkan i den omtalade räddningsaktionen av Ving-gruppen där bl.a. Peter Törngren och jag själv arbetade tillsammans med Vaiva Eriksson, som ledde transaktionsteamet, säger Sten Hedbäck, Partner (M&A).  

Natalie Bretz, Partner (Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad), framhåller att den väletablerade ”true partnership”-strukturen, som innebär att delägarnas ersättning inte är kopplad till individuell intjäning, medfört att firman jämförelsevis enkelt har kunnat strukturera om och förstärka där behov uppstått. 

– Vi tror starkt på att true partnership resulterar i bästa möjliga rådgivning för våra klienter, eftersom intern konkurrens minimeras. Ett lyckligt utflöde av detta är också att vi som firma kan vara snabbfotad när det gäller investeringar och anpassningar för framtiden. Som exempel står vi mitt i pandemin och lanserar en satsning på Fintech-området, där två av våra nya delägare Fredrik Gustafsson (Tech) och Eva Sundling (Bank & Finans) leder det arbetet, fyller Kristoffer Stråth i.  

– Den stora satsning byrån gjort de senaste åren på fastighetssidan har varit lyckosam. Fastighetsmarknaden är alltjämt likvid, fastigheter är på lång sikt alltid ett bra investeringsslag, och vi ser positivt på resten av året, säger Natalie Bretz.

Spetsad kärnverksamhet i fokus

TM & Partners har haft ett särskilt högt tryck i sin Bank- och Finansverksamhet under våren och sommaren, och det tycks inte ske någon avmattning inför hösten. Är det osäkra tider behöver både banker och låntagare se över hur de kan hantera situationen på kort- och lång sikt. 

– Vår verksamhetsbredd, med ett mycket starkt erbjudande inom Bank- och Finansområdet, samt att vi levererar relevant och senior rådgivning gör oss till en trygg partner i transaktioner och kan ge klienterna ett försteg oavsett bransch och komplexitet i transaktionen, säger Cecilia Rudels, Partner (Bank & Finans). Dessutom har vi relevant erfarenhet sedan finanskrisen 2008-2009 och är väl positionerade inte bara för att hantera nya transaktioner, utan även för att hantera insolvenssituationer genom pantrealisationer eller andra proaktiva åtgärder. 

Läs mer på www.tmpartners.se 

Om TM & Partners

TM & Partners har de senaste åren expanderat kraftigt med nya delägare och verksamhetsområden samtidigt som man har lyckats vinna både klienters och andra ledande advokatbyråers respekt och förtroende. TM & Partners har idag fler än 65 anställda och 17 delägare, som alla arbetar vid byråns kontor på Jakobs Torg 3. 

Kontakt: Kristoffer Stråth, Managing Partner
kristoffer.strath@tmpartners.se
08-400 283 00

 

Mer från Törngren Magnell & Partners Advokatfirma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Törngren Magnell & Partners Advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?