Annons

Räntorna tickar nedåt

Svenska långräntor tickade nedåt på fredagen och korträntorna letade sig ned något mer. En anledning till att Sverige handlas något bättre än övriga Europa är att förväntningarna har stigit på att det kan komma ytterligare en räntesänkning från Riksbanken.


SBAB sällar sig på fredagen till de som tror att det kan komma en sänkning i samband med inflationsprognosen den 1 april. Riksbanken har inte ändra sin syn på konjunkturen utan det är produktiviteten som avgör, enligt SBAB.

"Det behövs inte stora förskjutningar i positiv riktning i synen på produktiviteten för att inflationsprognosen två år framåt ska hamna under målet på 2 procent. Och då är det fritt fram för en räntesänkning", skriver SBAB:s chefekonom Barbro Wickman-Parak i ett marknadsbrev.

På torsdag nästa vecka presenterar SCB siffror över inflationsutvecklingen i januari och bedömare väntar sig en svag prisbild. I tisdags kom siffror från Norge som visade på en nedgång i KPI och en av anledningarna var enligt analytiker att genomslaget från dollarns försvagning var större än väntat, vilket syntes i priset på importerade varor som kläder och skor. En liknade utveckling kan vara på väg i Sverige.

"Det finns fortfarande ett case med Sverige och Norge", säger en handlare om förväntningarna på räntesänkningar och tillägger att sannolikheten för att Riksbanken ska sänka räntan har ökat den senaste veckan.

Den svenska tioåriga obligationsräntan har sjunkit 1 punkt till 4,51 procent och gapet till dess tyska motsvarighet ligger kvar på 40 punkter.

På valutamarknaden stärktes kronan nästan 2 öre till 9:14 mot euron och ungefär lika mycket till 7:13 mot dollarn. Euron handlas däremot näst intill oförändrad mot den amerikanska valutan. Euron har inte lyckats bryta sin starkaste nivå hittills på nära 1:29. Istället oroas bedömare för att euro/dollar kan ta lite stryk inför långhelgen i USA, skriver AFX. I blickfånget för dollarn står handelsbalanssiffrorna från USA som presenteras klockan 14.30. Underskottet väntas ha ökat till 40 miljarder dollar i december från 38 miljarder dollar i november.

Strax före den svenska stängningen presenteras Michiganindex och där spås en nedgång till 103,0 i februari från 103,8 i januari. I ett marknadsbrev varnar HSBC:s USA-ekonom Ian Morris dock för att indexet kan bjuda på en rejäl negativ överraskning. John Ryding på Bear Stearns framhåller att februariindexet har en tendens att sjunka.

"Dessutom har aktiekurserna sjunkit i början av februari", skriver han i ett marknadsbrev och tillägger att de väntar sig en nedgång till 102,5.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?