Annons

Greenspan tryckte ned svenska räntor

Svenska räntor stängde rejält nedåt på torsdagen i spåren av Fed-chefen Alan Greenspans tal nästan ett dygn tidigare. Kronan försvagades något under dagen, men jämfört med onsdagen har den svenska valutan stärkts mot dollarn.


I sitt tal på onsdagen sade Alan Greenspan att centralbanken kan vara tålmodig med att höja räntan då inflationstrycket är lågt och det finns ett stort mått av lediga resurser på arbetsmarknaden. Visserligen sade han att tids nog måste räntan höjas, men för tillfället är den nuvarande ackommoderande penningpolitiken "lämplig".

Reaktionerna på talet blev rejäla, amerikanska räntor trycktes ned och utvecklingen spillde över på europeiska räntor. Vid den svenska stängningen hade den amerikanska tioåriga obligationsräntan tappat 10 punkter till 4,02 procent jämfört med samma tid på onsdagen. USA-räntorna tog inte nämnvärd notis av de torsdagens statistik som visade en något blandad bild av den ekonomiska utvecklingen, antalet nyanmälda arbetslösa steg förra veckan medan detaljhandeln visade sig vara betydligt bättre än väntat i januari, exklusive bilar. Inklusive bilar sjönk detaljhandeln med 0,3 procent.

För svensk del pressades räntorna ned 3-8 punkter och den tioåriga obligationsräntan hamnade på 4,52 procent, 5 punkter lägre. Gapet till dess tyska motsvarighet minskade med 1 punkt till 40 punkter, delvis på grund av att förväntningarna har ökat på att Riksbanken eventuellt kan komma att sänka räntan igen.

Svenska räntor fick också understöd av SCB:siffror som visade att arbetslösheten var 5,9 procent i januari, en ökning med 0,8 procentenheter jämfört med samma månad i fjol. Större delen av ökningen berodde på att antalet personer i konjunkturprogram minskade enligt en jämförelse med AMS:s siffror.

"Vi ser ingen vändning på arbetsmarknaden vilket, allt annat lika, i kombination med ett betydande fall i inflationen som vi kommer att se nästa vecka gör att pusselbitarna är på plats för att Riksbanken ska sänka", sade en analytiker.

Europaräntorna utvecklades i en mer blandad tendens då de hann reagera på Greenspanstalet redan på onsdagen.

Fed-chefen Alan Greenspan uttryckte inte heller någon oro för den senaste tidens dollarförsvagning utan sade istället att den kommer att hjälpa till att minska det amerikanska bytesbalansunderskottet. Uttalandet var en säljsignal för dollarn, men jämfört med de svagaste noteringarna strax under 1:285 mot euron hade dollarn vid den svenska stängningen tagit sig tillbaka till 1:281.

Kronan fick del av dollarns försvagning, men under torsdagen satt viss kronskepsis in som en reaktion på de senaste dagarnas kronförstärkning. Vid den svenska stängningen hade kronan stärkts 6 öre till 7:15 mot dollarn, men försvagats 2 öre till 9:16 mot euron.

Från Japan kom indikationer att de är villiga att sälja euro om ECB skulle be dem om hjälp för att stävja den europeiska valutans förstärkning, något ECB inte ville kommentera.

"Vi utesluter inte den möjligheten. Det är en fråga som Europa kommer att hantera", sade Hiroshi Watanabe, chef för internationella avdelningen vid Japans finansdepartement.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?