1515

Oljebolag vinnare i Europa

Indexrörelserna var små på de europeiska börserna när 2004 på allvar började lida mot sitt slut. Oljebolagen gynnades av det stigande råoljepriset samtidigt som teknikrelaterade aktier hade det tyngre.

"Oljeaktier kan fortsätta att gå bra även under 2005. Det finns en betydande risk att oljepriset stiger över 50 dollar per fat under det första kvartalet. Jag skulle hålla fast vid oljeaktier", sade Gary Dugan, analyschef vid Barclays i London, till Bloomberg News.

På torsdagseftermiddagen noterades februariterminen för brentolja till 40:35 dollar per fat i London, en uppgång med 1:18 dollar.

Klockan 17.25 hade såväl DJ Euro Stoxx 50 som Bloomberg European 500 sjunkit med 0,1 procent.

Franska Total, som är Europas största oljeraffinaderi, gick upp 0,4 procent och Royal Dutch noterades 0,3 procent högre.

Teknikrelaterade aktier hade en motigare dag. Telekomleverantörerna Ericsson och Nokia handlades ned 0,5 respektive 0,8 procent. Enligt uppgifter i Financial Times sålde japanska NEC och sydkoreanska LG var och en fler telefoner än Nokia under julförsäljningen i Storbritannien.

Halvledartillverkaren ST Microelectronics sjönk med 0,4 procent. Vissa bedömare menar att analytikerna inte har tagit hänsyn till energiprisernas effekt på tekniksektorn.

"Analytiker har fortfarande inte räknat in priset för olja vid 40 dollar", sade John Hatherly, vid M&G Investment, enligt Bloomberg News.

Veckans börshandel har präglats av naturkatastrofen i Sydostasien, i synnerhet reserelaterade aktier och försäkringsbolag har ratats av investerarna.

På torsdagen letade flera bolag inom försäkringssektorn sig uppåt. Swiss Re stärktes 1,1 procent. Den schweiziska återförsäkraren räknar med att skadeståndskraven från naturkatastrofen understiger 100 miljoner euro.

"Marknadens reaktion i veckan har varit mer psykologisk. Man har sett alla uttalanden från bolagen att skadeståndskraven inte blir så väldigt höga", sade Markus Ruffner, partner vid New Private Bank, till Bloomberg News.

Storbanken HSBC tappade 0,3 procent. Bolaget planerar att köpa konsumentlån för upp till 1,1 miljarder dollar från Banco Schahin i Brasilien.

I motsatt riktning gick Amadeus, som har bokningssystemet som används av resebyråer. Tidningen Börsen-Zeitung rapporterar att ett konsortium lett av Carlyle och CVC har lagt ett bud värt 4,87 miljarder euro för de aktier som ägs av olika flygbolag, något som fick Amadeus-aktien att klättra 7,0 procent i Madrid.

Delägarna Air France-KLM, Iberia och Lufthansa sade sig dock inte ha mottagit något sådant bud.

Kursuppgångarna för återförsäkraren Allianz och energibolaget Eon bidrog till att Dax-index steg 0,2 procent i Frankfurt.

Parisbörsens CAC 40 och Londons FTSE 100 låg på i stort sett oförändrade nivåer.

I Moskva handlades Gazprom upp 1,8 procent och sammantaget avancerade Micex 10 med 0,9 procent. Enligt Rysslands industriminister Viktor Borisovich Khristenko har staten inga planer på att öka Gazprom-ägandet ytterligare efter att ha nått en ägarandel strax över 50 procent.

I Köpenhamn noterades KFX 0,3 procent högre med draghjälp från Danske Bank, Vestas Wind Systems och Novo Nordisk.

Nokias kräftgång tyngde i Helsingfors, där Hex Generalindex tappade 0,1 procent.

På Oslobörsen sjönk OBX med 0,1 procent medan Stockholms OMXS 30 var upp 0,2 procent.Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?