1515

Bred uppgång i New York

USA-börserna steg på bred front under tisdagen, stärkta av att konfidensindikatorn från de amerikanska hushållen var bättre än väntat.

"Marknaden avslutar året med en signifikant uppåttrend vilket bådar gott inför det nya året. Konfidensindikatorn var en mycket bra siffra. Den kan få det nya året att inledas mycket väl", sade Bob O"Brien, chef för Evergreen Investment Management, till Bloomberg News.

Vid stängning hade Dow Jones Industrial Average stigit 0,7 procent till 10.855. S&P 500 var upp 0,7 procent och Nasdaq Composite noterades 1,1 procent högre.

Omsättningen på Nyse var 939 miljoner aktier.

Enligt Conference Boards mätning låg de amerikanska hushållens konfidensindikator på 102,3 i december, jämfört med analytikernas förväntningar på 94,0.

Detaljhandelsjätten Wal-Mart, som avancerade 0,5 procent mot strömmen på måndagen, fortsatte upp 0,8 procent. Varuhuskedjorna JC Penney och May Department Stores klättrade 2,3 respektive 2,2 procent.

Med en nedgång på 0,7 procent gick H&M-konkurrenten Gap mot strömmen.

Även restaurangkedjorna utvecklades väl med en uppgång på 1,7 procent som grupp, enligt S&P:s branschindex. McDonalds handlades upp 1,0 procent.

Positiva utlåtanden från Bear Stearns bidrog till att lyfta Amazon.com 5,6 procent. Investmentbanken har höjt både intäktsprognosen och rekommendationen på Amazon.com då det fjärde kvartalets försäljning väntas överträffa tidigare förväntningar.

Bioteknikbolaget Immunogen steg 11,5 procent sedan Johnson & Johnsons enhet Centocor kommer att köpa rättigheter till en tumörteknik i en affär värd upp till 43,5 miljoner dollar.

Även Läkemedelsbolagen stärktes med sektorn upp 0,9 procent, enligt S&P 500. Pfizer steg 1,7 procent och Merck handlades upp 0,8 procent. Pfizer uppgav att bolaget har fått Vfend mot candidemia och påföljande candidainfektioner godkänt av FDA.

Swift Transportation, det tredje största åkeriet i USA och kund till bland andra Volvo, har meddelat att det fjärde kvartalets vinst blir bättre än analytikerkåren förutspått. Stark efterfrågan, förbättrad effektivitet och pristillägg för högre bränslekostnader sades ligga bakom utvecklingen. Swift-aktien stärktes 3,2 procent.

Ford letade sig upp 1,0 procent. Fordonstillverkaren räknar med att försäljningsvolymerna av F-seriens stora pickuper når en rekordnivå i år.

Råoljepriset återhämtade sig något efter måndagens nedgång på 6,5 procent. Exxon Mobil och Chevrontexaco handlades upp 0,3 respektive 0,8 procent.

Ericsson steg 11 öre jämfört med stängningen i Stockholm.

Skogsbolagen gick upp 0,2 procent, enligt S&P.

Räntan på den tioåriga statsobligationen noterades till 4,29 procent, vilket var 1 punkt under måndagens stängning.Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?