1515

Telekom vinnare i Stockholm

Stockholmsbörsen steg under måndagens relativt tunna handel. Banker och telekom fanns bland vinnarsektorerna medan verkstadssektorn gick mot strömmen.

"Dollarförsvagningen sätter på press på verkstadssektorn helt enligt logiken. Tietoenators förvärv verkar uppskattas av marknaden och Tele2 går bra, annars är det rätt tunna volymer", säger en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning hade OMXS stigit 0,8 procent till 735,05. Omsättningen uppgick till 11,6 miljarder kronor.

Ericsson handlades upp 40 öre till 21:60 kronor.

"Det var indexering i staterna på Nasdaq i fredags, efter att Ericsson haft en negativ utveckling i Stockholm. Det driver på aktien i dag", säger en mäklare. Ericssons depåbevis handlas i Nasdaq 100 för första gången på måndagen.

Nokia stärktes samtidigt 50 öre till 101:50 kronor. VD Jorma Ollila upprepade i en intervju med Financial Times sin mobilprognos för den globala telekommarknaden 2005 och tror på en ännu starkare tillväxt om försäljningen av 3G-terminaler tar fart under slutet av året.

Nokia presenterade även på morgonen en order från Filippinerna värd 70 miljoner dollar.

Teleoperatörerna steg också med Telia Sonera och Tele2 upp 50 öre respektive 7 kronor till 39:90 och 253:50 kronor.

"Operatörerna var bästa sektor i USA på fredagen och Tele2 har varit nedpressat en tid", säger en mäklare.

Telia Sonera har sänkt priserna på utlandssamtal för alla privatkunder i Sverige med i snitt 36 procent.

Ett varmt mottagande fick Tietoenators förvärv av Sesa i Tyskland för 70 miljoner euro. Tieto Enator väntar sig positiva resultateffekter från och med nästa år och aktien steg 3:50 kronor till 207 kronor.

Bakslaget med Iressa fortsatte att tynga Astrazeneca i inledningen, men aktien stärktes successivt och slutade måndagen 2 kronor högre på 250. Under dagen levererades ett flertal sänkta rekommendationer för aktien, bland annat från JP Morgan och Morgan Stanley.

"Folk tycker väl att caset är dött. Det är ett helt nytt case för alla, inte bara för läkemedelsanalytiker att räkna på utan även för corporate finance. Det är klart att det är mer intressant att värdera nuvarande kassaflöden nu", säger en mäklare.

Hennes & Mauritz stärktes 3 kronor till 222 kronor. Klädjättens Tysklandschef Hans Andersson uttalade till en tysk tidning att julförsäljningen i landet gått bättre än i fjol.

I finanssektorn steg Nordea 25 öre till 65:75 kronor och SEB var upp 50 öre till 128 kronor. Även Handelsbanken och Föreningssparbanken slutade på plus.

Gunnebo presenterade planer på att dela ut verksamheten Gunnebo Industrier till aktieägarna. Aktien steg 1:25 kronor till 81 kronor.

"Alla typer av sådana övningar är positiva. Verksamheterna blir mer attraktiva för strukturaffärer och rabatterna på enheterna minskar", säger en mäklare.

Bure Equity noterades upp 4,4 procent, till 1:68 kronor. Bolagets tillträdande VD Michael Nachemsson uppger för Dagens Industri att han ska arbeta vidare med att minska skuldsättningen i bolaget.

Yukos försäljning av Yuganskneftegaz till Baikalfinansgroup satte press på Vostok Nafta. Vostok hade räknat med att bolagets största innehav Gazprom skulle stå som köpare till Yukos-enheten. Vostok backade 4:50 kronor, eller 3,9 procent, till 111:50 kronor.

Starkt uppåt gick forskningsbolaget Tripep sedan det samägda VLP Biotechs influensavaccin skyddar möss mot dödliga doser av influensa A vaccin i en preklinisk studie.

WBM Holding, med Björn Borg-varumärket, stängde på¨66 kronor under sin första handelsdag på Nya Marknaden, 2 kronor lägre än emissionskursen.Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?