1515
Annons

Europabörserna gillade Bush

De europeiska börserna steg under onsdagen till följd av att USA:s sittande president George W Bush gick mot valseger, vilket blev klart strax före börsstängningarna i Europa.

Branschen medicinteknik och ett antal bolag inom läkemedelssektorn tillhörde vinnarna eftersom segern för Bush anses gynna dessa företag mer än om demokraternas kandidat John Kerry skulle ha vunnit. I avsaknad av viktigare rapporter var marknaderna helt fokuserade på utvecklingen av rösträkningen i USA.

"Marknaden vill ha kontinuitet i de ekonomiska riktlinjer, skattesänkningar, likviditetsinjektioner som Bush genomfört för att öka konsumtionen", säger Alberto Espelosin, förvaltare vid Ibercaja Gestion i Spanien, till Bloomberg News.

Klockan 17.45 noterades både Bloomberg European 500 och DJ Euro Stoxx 50 0,2 procent högre.

Nobel Biocare, Gambro och Getinge bidrog till att medicinteknik var bästa bransch. I London bidrog Astrazeneca och Glaxosmithkline till att lyfta läkemedelsindex med uppgångar på 2,8 respektive 2,0 procent, medan Roche och Novartis stärktes i Zürich med 2,1 och 1,6 procent.

Sanofi-Aventis gick mot strömmen och backade 2,7 procent efter nedgradering till undervikt av Lehman Brothers. Investmentbanken ser en risk för att bolaget ska förlora patentet för blodförtunnaren Plavix i USA.

Fordonsaktier hade en tyngre dag med Volkswagen och BMW ner 3,0 respektive 2,3 procent i Frankfurt.

BMW backade sedan delårsrapporten för tredje kvartalet gjort analytikerna besvikna.

"Fordonsdivisionen går bra men oturligt nog har de inte lyckats översätta det till en stigande vinst per aktie. Det är döda pengar att investera i BMW. Jag måste ändra min rekommendation. Vi kommer att sälja en del aktier", säger Pia Hellbach, vid Union of Investment, till Bloomberg News.

Frankfurts DAX-index var i stort sett oförändrat, FTSE 100 var upp 0,5 procent i London och CAC i Paris var upp 0,1 procent

I Amsterdam steg bemanningsjätten Randstad med 1,5 procent efter kvartalsrapporten som visade ett resultatet efter skatt som stigit mer än 80 procent jämfört med kvartalet i fjol.

Även på de nordiska börserna var börshumöret relativt gott. I Köpenhamn noterades KFX-index 0,1 procent högre. Hex Generalindex var upp 0,1 procent i Helsingfors.

Oslos OBX steg med 0,8 procent med stöd från Statoil och Norsk Hydro som var upp 1,4 respektive 0,4 procent. Schibsted var däremot ned 0,5 procent inför torsdagens delårsrapport.Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?