Hoppa till innehållet

Annons

Europabörser: Stål- och oljebolag lyfte i Europa

Stål- och oljebolag bidrog till att lyfta Europabörserna på torsdagen, en handelsdag då USA-marknaderna höll stängt för Thanksgiving-firande. Svagare statistik gällande det tyska näringslivet spred viss oro.

"Priserna för stål och olja kommer inte ned. Investeringar i råvaruaktier kommer att löna sig under en tid", sade Mariano Sancho, fondförvaltare vid Riva y Garcia Gestion, till Bloomberg News.

Strax efter klockan 17 hade DJ Stoxx 50 stigit 0,8 procent samtidigt som Bloomberg European 500 noterades 0,6 procent högre.

Stålbolagen stärktes 3,1 procent som grupp, enligt Bloomberg Europeans sektorindex. Japanska biltillverkaren Nissan uppgav på torsdagen att produktionen vid tre fabriker ligger nere under fem dagar de kommande två veckorna, som en följd av svårigheter att få tag på stål.

Arcelor stärktes 5,0 procent till 16:74 euro i Paris, den högsta nivån sedan början av 2000. Ståljätten räknar med att öka leveranserna till sina kunder i den europeiska bilsektorn med 5 procent under nästa år.

"Marknaden är inte så tajt i Europa som i Japan. Vi räknar i alla fall med att kunna möta efterfrågan från våra kunder i detta sammanhang", sade en taleskvinna för Arcelor till AFX News.

Enligt Metal Bulletin har de europeiska stålpriserna nästan fördubblats i år. Samtidigt rapporterade Taiwans största ståltillverkare China Steel att det höjer priserna på sju produkter som en följd av stark global efterfrågan.

Thyssenkrupp steg med 1,7 procent och Corus var upp 2,3 procent.

Oljepriserna klättrade återigen uppåt i London, något som satte avtryck i oljerelaterade aktier. BP och Total avancerade 2,5 respektive 1,3 procent.

Inom finanssektorn steg Credit Suisse med 2,1 procent. Enligt Financial Times Deutschland för franska Axa samtal om att köpa Credit Suisses försäkringsenhet Winterthur. Axa-aktien gick upp 0,5 procent i Paris.

I motsatt riktning gick Barclays, ned 2,8 procent på Londonbörsen. Bankens VD John Varley har uppgett att resultatet före skatt för räkenskapsåret väntas bli i linje med analytikernas förväntningar, som ligger på 4,54 miljarder pund. Han sade dock att kostnaderna ökade i en snabbare takt än intäkterna under årets första nio månader.

I London lyfte Tesco detaljhandelssektorn. Bolagets försäljning i Storbritannien steg med 9,8 procent under 14 veckor fram till i slutet av november. Analytikerna hade räknat med en uppgång på 7 procent, enligt Bloomberg News. Tesco steg 3,9 procent och bidrog till att FTSE 100 index gick upp 0,7 procent.

Statistik från Tyskland spred emellertid viss oro på marknaden. Statistik över klimatet i tyskt näringsliv, i form av IFO-index, visade på en nedgång mellan oktober och november, och tillbakagången var större än analytiker räknat med.

Ett annat orosmoment på torsdagen var dollarn, då euron för första gången passerade 1:32 mot den amerikanska valutan. UBS, JP Morgan Chase och Merrill Lynch har samtliga sänkt sina prognoser för dollarn.

Frankfurtbörsens DAX-index klättrade 0,7 procent och i Paris steg CAC 40 med 0,9 procent.

Oljeexponerade Oslobörsen stärktes 0,7 procent, med Petroleum Geoservices som största vinnare.

I Helsingfors var Hex Generalindex upp 0,6 procent och även Stockholmsbörsens OMXS 30 steg 0,6 procent.

I Köpenhamn låg KFX på i stort sett oförändrad nivå. Svag utveckling för AP Möller hindrade index från att lyfta.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera