1515
Annons

Europabörser: Stål- och oljebolag lyfte i Europa

Stål- och oljebolag bidrog till att lyfta Europabörserna på torsdagen, en handelsdag då USA-marknaderna höll stängt för Thanksgiving-firande. Svagare statistik gällande det tyska näringslivet spred viss oro.

"Priserna för stål och olja kommer inte ned. Investeringar i råvaruaktier kommer att löna sig under en tid", sade Mariano Sancho, fondförvaltare vid Riva y Garcia Gestion, till Bloomberg News.

Strax efter klockan 17 hade DJ Stoxx 50 stigit 0,8 procent samtidigt som Bloomberg European 500 noterades 0,6 procent högre.

Stålbolagen stärktes 3,1 procent som grupp, enligt Bloomberg Europeans sektorindex. Japanska biltillverkaren Nissan uppgav på torsdagen att produktionen vid tre fabriker ligger nere under fem dagar de kommande två veckorna, som en följd av svårigheter att få tag på stål.

Arcelor stärktes 5,0 procent till 16:74 euro i Paris, den högsta nivån sedan början av 2000. Ståljätten räknar med att öka leveranserna till sina kunder i den europeiska bilsektorn med 5 procent under nästa år.

"Marknaden är inte så tajt i Europa som i Japan. Vi räknar i alla fall med att kunna möta efterfrågan från våra kunder i detta sammanhang", sade en taleskvinna för Arcelor till AFX News.

Enligt Metal Bulletin har de europeiska stålpriserna nästan fördubblats i år. Samtidigt rapporterade Taiwans största ståltillverkare China Steel att det höjer priserna på sju produkter som en följd av stark global efterfrågan.

Thyssenkrupp steg med 1,7 procent och Corus var upp 2,3 procent.

Oljepriserna klättrade återigen uppåt i London, något som satte avtryck i oljerelaterade aktier. BP och Total avancerade 2,5 respektive 1,3 procent.

Inom finanssektorn steg Credit Suisse med 2,1 procent. Enligt Financial Times Deutschland för franska Axa samtal om att köpa Credit Suisses försäkringsenhet Winterthur. Axa-aktien gick upp 0,5 procent i Paris.

I motsatt riktning gick Barclays, ned 2,8 procent på Londonbörsen. Bankens VD John Varley har uppgett att resultatet före skatt för räkenskapsåret väntas bli i linje med analytikernas förväntningar, som ligger på 4,54 miljarder pund. Han sade dock att kostnaderna ökade i en snabbare takt än intäkterna under årets första nio månader.

I London lyfte Tesco detaljhandelssektorn. Bolagets försäljning i Storbritannien steg med 9,8 procent under 14 veckor fram till i slutet av november. Analytikerna hade räknat med en uppgång på 7 procent, enligt Bloomberg News. Tesco steg 3,9 procent och bidrog till att FTSE 100 index gick upp 0,7 procent.

Statistik från Tyskland spred emellertid viss oro på marknaden. Statistik över klimatet i tyskt näringsliv, i form av IFO-index, visade på en nedgång mellan oktober och november, och tillbakagången var större än analytiker räknat med.

Ett annat orosmoment på torsdagen var dollarn, då euron för första gången passerade 1:32 mot den amerikanska valutan. UBS, JP Morgan Chase och Merrill Lynch har samtliga sänkt sina prognoser för dollarn.

Frankfurtbörsens DAX-index klättrade 0,7 procent och i Paris steg CAC 40 med 0,9 procent.

Oljeexponerade Oslobörsen stärktes 0,7 procent, med Petroleum Geoservices som största vinnare.

I Helsingfors var Hex Generalindex upp 0,6 procent och även Stockholmsbörsens OMXS 30 steg 0,6 procent.

I Köpenhamn låg KFX på i stort sett oförändrad nivå. Svag utveckling för AP Möller hindrade index från att lyfta.Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?