Hoppa till innehållet

Annons

Allt fler vill njuta av guldet

Sedan 2001 har guldpriset stigit med 75 procent till 435 dollar eller 3.000 kronor per uns och vissa bedömare tror på ännu högre priser. Intresset för guld har blivit så stort att det till och med finns aktörer som försöker locka handeln bort från de traditionella marknadsplatserna London och New York.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 459kr/mån

spara
1180 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 344 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Ta del av villkoren

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.

Dagens industri är en del av Bonnier News.

Innehåll från Arctic Space TechnologiesAnnons

Arctic Space tecknar nytt jätteavtal

Fredrik Schäder, Sandra Nilsson, Benjamin Fischer och Felix Hessinger – grundarna av Arctic Space.
Fredrik Schäder, Sandra Nilsson, Benjamin Fischer och Felix Hessinger – grundarna av Arctic Space.

Företaget Arctic Space Technologies har på endast några år revolutionerat sättet vi hanterar rymddata. Med sin avancerade infrastruktur och ett grönt datacenter som samarbetspartner har de lyckats minska både överföringstider och utsläpp. Därför vill nu ett globalt mångmiljardföretag installera sina antenner på anläggningen i Piteå.

I rymden svävar tusentals satelliter som samlar in data och hjälper oss kommunicera. Men under en lång tid har antalet antenn- och markstationer som behövs för att ta emot all data inte lyckats hålla samma takt som satellitutvecklingen och dess behov av hållbar hantering. Därför bestämde sig Sandra Nilsson, Felix Hessinger, Benjamin Fischer och Fredrik Schäder, för att grunda Arctic Space.

Företaget har sin verksamhet i Öjebyn strax utanför Piteå, vars läge i norra Sverige innebär unika fördelar såsom fantastiska förutsättningar för att kommunicera med satelliter, milt väder och bra logistikmöjligheter. Med gröna energikällor och ett samarbete med det hållbarhetsfokuserade datacentret, EcoDataCenter, har Arctic Space lyckats eliminera fördröjningar och minimera överföringstider. Tack vare det har de fått hjälpa stora kunder världen över att få ner data lönsamt, hållbart och säkert.

– Sättet vi har integrerat satellit- och antennsystem på, samt vår positionering, gör att vi har utvecklat en affärsmodell som är attraktiv ur ett globalt perspektiv. Vi har byggt en sällsynt, kanske till och med unik anläggning, där våra kunder erbjuds hållbara, snabba och flexibla lösningar i en hyperskalbar miljö, berättar Fredrik Schäder. 

Ta reda på mer om hur Arctic Space Technologies revolutionerar rymdbranschen.  

Utökar med ny storkund

Nu har Arctic Space ingått avtal med ytterligare en storkund, det globala satellitföretaget OneWeb, som kommer att installera hela 27 antenner på fastigheten utanför Piteå. Det blir en omfattande ökning av verksamheten till att totalt omfatta närmare 35 antenner i slutet av året. Detta kommer att göra Arctic Space till ett av de företagen i Sverige med flest antenner för satellitkommunikation. 

– Att vi efter en så kort tid och i en väldigt komplex bransch kan få ett så stort projekt visar att vi är en viktig spelare när det kommer till att sätta ny standard för kommunikationslösningar i rymdindustrin, säger Sandra Nilsson.

Se Arctic Spaces film här  

Bygger ett rymdcenter

Den stora ökningen av antalet antenner kommer innebära att anläggningen omvandlas till ett rymdcenter. Arctic Space Center kommer sedan att kunna bidra ännu mer till regionens utveckling genom att attrahera och bibehålla kompetens och bidra till export av rymdtjänster från Sverige. 

– Med OneWeb avtalet skapar Arctic Space en av de största markstationerna för satellitkommunikation i Sverige. Branschen förändras snabbt och vi har hjälpt den göra stora framsteg. Nu ser vi fram emot att expandera och gå in i nästa fas. Det här är bara början, avslutar Sandra Nilsson och Fredrik Schäder tillsammans.

Läs pressmeddelandet: OneWeb och Arctic Space tecknar mångårigt storavtal. 

Om Arctic Space:
Hållbarhet, innovation och tillväxt är verktygen som är nödvändiga för att navigera inom den nya rymdåldern. Den sätter högre krav på säkra, flexibla och skalbara produkter och tjänster inom branschen. Med ett av världens högsta innovationsindex visar Sverige att ingenting är omöjligt. Arctic Space, med ett team som kombinerar starka visioner och rätt kompetens har visat att man har det som krävs för att revolutionera rymdindustrin.

Läs mer om morgondagens satellitmarknadssegment här.  

Mer från Arctic Space Technologies

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arctic Space Technologies och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera