1515
Annons

Telekom sänke på börsen

En fortsatt försvagning av dollarn bidrog till ett dystert börsklimat i Stockholm under måndagen. Flera nedgraderingar pressade telekomsektorn.

"Det är dollarn och oljan som spökar. Det har ju varit en period med kraftig dollarförsvagning, men jag tror att många blev förvånade över att Greenspan var så explicit i sitt uttalande", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Alan Greenspan sade på fredagen att underskottet i USA:s bytesbalans inte är hållbart i längden och det kommer att leda till att internationella investerare antingen minskar sina dollarinnehav eller kräver högre avkastning för dollarplaceringar.

OMXS 30 stängde på 735,0, vilket var en nedgång med 0,7 procent jämfört med fredagen. Omsättningen uppgick till 11,9 miljarder kronor.

Flera nedgraderingar tyngde telekomsektorn. Ericsson gick ned 30 öre till 22:50 kronor och Nokia backade 50 öre till 112:50. ABN Amro har sänkt rekommendationen för Ericsson till minska från behåll och Nokia justeras ned till behåll från tidigare öka.

ABG Sundal Collier nedgraderade samtidigt Telia Sonera till behåll från köp sedan aktien nått riktkursen. Teliasonera handlades till 39:90 kronor, en nedgång med 1:40 kronor.

Enligt den turkiska tidningen Milliyrt ska Teliasoneras VD Anders Igel besöka Turkiet i början av december för att diskutera med banker möjligheten att köpa en 13-procentig post i Turkcell. Posten, som är värd cirka 1 miljarder dollar vid nuvarande kursnivå, blir till salu om Turkcells andra huvudägare Cukurova Group inte kan köpa tillbaka den enligt den skuldavbetalningsplan som arbetats fram tillsammans med myndigheterna.

Tele2 gick ned 2 kronor till 249.

Astra Zeneca hade rasat färdigt i det korta perspektivet efter fredagens kraftiga kursfall. Aktien stängde oförändrat på 273 kronor.

"Nu räknar man nästan bort Crestor helt och hållet, vilket kanske inte är motiverat. Men det har varit lite för mycket skit i läkemedelssektorn på lite för kort tid för att locka köpare", säger en mäklare.

Den spanska H&M-konkurrenten Inditex kan komma att öppna två nya Zarabutiker i Stockholm, en i Sturegallerian och en på Drottninggatan, erfar Nyhetsbyrån Direkt. På börsen stod H&M emot nedgången och slutade oförändrat på 209:50 kronor.

ABN Amro inleder bevakning av WM-data och rekommenderar köp med riktkursen 20 kronor per aktie. B-aktien var upp 20 öre till 14:70 kronor.

Assa Abloy fick dock sänkt rekommendation till underperform från CSFB. Assa B sjönk 1:50 kronor till 107:50 kronor.

OEM fanns däremot på vinnarlistan. B-aktien steg 4 kronor till 110, sedan den uppmärksammats av Dagens Industri.

"Efter ett tufft bantningsprogram med fokus på lönsamhet är OEM redo att satsa på tillväxt igen. Balansräkningen tål stora förvärv och det finns utrymme för både aktieåterköp och generös utdelning", skriver tidningen i måndagens upplaga.

Brinova handlades upp 1:50 till 68 kronor efter sin rapport. I rapporten flaggade VD Anders Silverbåge för en bättre marknad för kommersiella lokaler nästa år.Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?