Annons

Volvo lämnar Londonbörsen

Volvo har begärt avnotering av bolagets aktier från Londonbörsen. Avnoteringen sker den 17 december.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Ta del av villkoren

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.

Dagens industri är en del av Bonnier News.

Innehåll från Blekinge tekniska högskolaAnnons

Deras AI-forskning skapar verklig samhällsnytta

Veselka Boeva, professor i datavetenskap och Martin Boldt, docent i datavetenskap.
Veselka Boeva, professor i datavetenskap och Martin Boldt, docent i datavetenskap.

Blekinge Tekniska Högskola är en profilerad högskola vars utbildning och forskning skapar nationellt och internationellt eko. Veselka Boeva och Martin Boldt ger rapporter från händelsernas centrum. 

I ett av Sveriges minsta landskap pågår mycket forskning inom artificiell intelligens och maskininlärning. En av de involverade är Martin Boldt, docent i datavetenskap och programansvarig för BTH:s civilingenjörsprogram med inriktning AI och maskininlärning. Sedan 2020 driver han ett projekt i samarbete med Malmö universitet och Polismyndigheten, där målet är att minska brottsligheten i Malmö genom analys av trygghetsdata. 

– I projektet genomförs världens största studie kring kameraövervakning, där vi undersöker i vilken utsträckning kameror i Sverige förebygger brott, ökar känslan av trygghet och påverkar polisens möjlighet till uppklarning. Syftet är att ta fram analysverktyg som skapar större möjligheter för polisens kameragrupper att kombinera sin egen kunskap med utökade data för att nå längre, exempelvis när nya kameror ska placeras ut, berättar Martin Boldt. 

Människan i fokus

Forskarkollegan Veselka Boeva tar ett annat tillämpningsgrepp. Hon medverkar i ett stort forskningsprojekt, ”Intelligenta verkligheter med människan i centrum”, som finansieras av KK-stiftelsen. 

– Det här projektet är i linje med den AI-forskning som är mest förekommande i Europa, där målet är att förbättra livskvaliteten för människor. Detta till skillnad från USA och Kina, där större fokus läggs på kommersiella vinster, säger Veselka Boeva, professor i datavetenskap vid BTH.

Hennes team fokuserar på ”Adaptive and Distributed AI for Intelligent Realities” – forskning som matchar väl med Sveriges AI-strategi. Teamet undersöker även hur AI-lösningar kan göras mer lättillgängliga och tillförlitliga, för användare inom sjukvården exempelvis. 

Martin Boldts och Veselka Boevas projekt är bara några exempel på vad som händer på BTH inom AI-området. Kollegorna är eniga – i Blekinge bedrivs forskning som blir till verklig nytta för samhället.

Om BTH
Blekinge Tekniska Högskola har en tydlig profil; digitalisering och hållbarhet. BTH bedriver utbildning och forskning som syftar till att lösa samhällets stora utmaningar. 

Läs mer på:

www.bth.se

Besök BTH på Linkedin

Besök BTH på Facebook

Mer från Blekinge tekniska högskola

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Blekinge tekniska högskola och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera