ÖRNSKÖLDSVIK
Skogsbolaget Modo är borta från börsen.I dag är det hockeylaget som förknippas mest med namnet.
Men Modo Hockey har ett ännu starkare varumärke i laget: nummer 21 Peter Forsberg.
Han drar uppmärksamhet som aldrig förr till lilla Örnsköldsvik.
DI Weekend har mött NHL-stjärnan på hemmaplan, i Foppaland.
Göran Jonsson
Text
Artikeln är en del av vårt låsta innehåll. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 344 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.
Ta del av villkoren
Full tillgång till di.se med nyheter och analyser
Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid
Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev
Betala som
Betalsätt
Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Dagens industri är en del av Bonnier News.
Ange ditt företags namn eller organisationsnummer för att hämta adressuppgifter. Hittar du inte ditt företag i sökresultatet? Vänligen ange uppgifterna manuellt.
Innehåll från AdeccoAnnons
Så täcks kompetensbehovet för den gröna omställningen
Malin Persson, VD, och Fredrik Åberg, Regionchef Norr/Mellan, på Adecco Group Sverige.
Svensk industri, i synnerhet i Norrland, skriker efter kompetens för att klara de pågående industrisatsningarna inom den gröna omställningen.
– Ska det lyckas måste företagen börja se potential och förmåga snarare än vilken erfarenhet man har, säger Malin Persson, VD Adecco Group Sverige.
En historiskt stor satsning på fossilfri industri växer just nu fram i Norrland där framför allt stål- och gruvindustri ställer om mot en mer hållbar produktion. Hundratals miljarder investeras i ny produktion och infrastruktur. Behovet av arbetskraft med olika typer av kompetens är stort och kommer att öka än mer i framtiden.
– Den gröna omställningen är den största förändringen av arbetsmarknaden i modern tid. Det kräver nya lösningar och tankesätt, säger Malin Persson, VD Adecco Group Sverige.
Adecco Group levererar HR-lösningar och är ett av världens största rekryterings- och bemanningsföretag. Man arbetar just nu intensivt med att hjälpa till att täcka kompetensbehovet i Norrland. En uppskattning är att ungefär 100 000 människor kommer att flytta bara till Västerbotten de kommande åren.
– Vi har bland annat inlett ett väldigt spännande samarbete med ett stort industriföretag i norr där vi genom kontakter med våra kollegor i andra delar av Europa flyttar personal till norra Sverige för att lösa den kompetensbrist som inte kan lösas lokalt, säger Fredrik Åberg, Regionchef Norr/Mellan på Adecco Group Sverige, och fortsätter:
– Här har vi en unik lösning i branschen, där vi kan nyttja vår globala styrka.
Adecco satsar på att rekrytera inom Sverige
Förutom att locka människor från Europa att flytta till Sverige vill Adecco också locka svenskar att flytta norrut. Nyligen lanserades projektet Välkommen till Norrland, som genom berättelser och annonser ska locka fler människor att flytta dit jobben finns.
– Genom att satsa på att få människor att flytta och etablera sig norrut testar vi nya vägar och skapar fler förutsättningar till matchningar på den gröna arbetsmarknaden, säger Fredrik Åberg.
Och det är inte bara teknisk kompetens som behövs. Även offentlig sektor och andra delar av samhällssektorn kommer att behöva rekrytera i takt med att befolkningen växer.
Bredda synen på kompetens är nyckeln
För att klara av att möta kompetensbristen kommer samhället att behöva utnyttja och söka kompetens i hela befolkningen, inte minst bland nyanlända.
– Rekryterings- och bemanningsbranschen är ganska konservativ, och man kräver svenska och engelska i tal och skrift. Här vill vi utmana och se bortom de traditionella sätten att rekrytera. Man måste fråga sig vad man egentligen behöver för att klara en arbetsuppgift och hur snabbt man kan lära sig det, säger Malin Persson.
– Både rekryteringsbranschen och företagen måste tänka bredare. Det sker ett stort kompetensslöseri när vi inte lyckas inkludera alla grupper på arbetsmarknaden, avslutar hon.