Hoppa till innehållet

Annons

Ericsson stärkte Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inledde tveksamt under torsdagen, för att sedan få fart uppåt bland annat hjälpt av ett lägre oljepris. Ericsson steg inför torsdagens kapitalmarknadsdag i San Diego.


Vid stängning hade OMX-index stigit med 0,8 procent till 736,0. Omsättningen uppgick till 12,5 miljarder.

"Den mest logiska förklaringen till uppgången är det lägre oljepriset. Det är inga speciella bolagsspecifika händelser som ligger bakom. Det mest ologiska i styrkan är den låga dollarn", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Ericsson steg 20 öre till 21:60 kronor. I en intervju med Bloombergs inför presentationerna vid kapitalmarknadsdagen, som inleddes efter börsens stängning, sade VD Carl-Henric Svanberg att bolaget "nu är starkare än någonsin". Han bedömer att marknaden har stabiliserats, men påpekar att tillväxten under 2004 kommer att göra jämförelsen år 2005 "tuff".

Standard & Poors höjde efter onsdagens stängning Ericssons kreditbetyg till BB+ från tidigare BB och utsikterna anges vara positiva.

"Ericssons kreditbetyg skulle kunna uppgraderas till investment-grad under 2005", skriver S&P vidare.

s upp 1:50 krona till 116:00 och Teliasonera var upp 1 krona till 41:10 kronor.

Höjt kreditbetyg från S&P fick även Handelsbanken. De nya kreditbetygen sattes till AA-/A-1+. A-aktien handlades 1 krona ned på 159:50 kronor. SEB A var upp 50 öre till 122 kronor och Nordea upp 25 öre till 63:25 kronor.

Electrolux vill snabba på utflyttningen av produktion till lågkostnadsländer, erfar Dagens Nyheter. Enligt Electrolux informationschef, Jacob Broberg, har bolaget dock inga nya planer när det gäller flytt av produktion till lågkostnadsländer, säger han till Bloomberg News.

Electrolux var upp 50 öre på 142 kronor.

NCC:s rapport för det tredje kvartalet fick ett svalt mottagande av marknaden och B-aktien sjönk 3:50 kronor till 80 kronor. Detta trots att både resultatet och marknadsutsikterna var ungefär som väntat. Både kursutvecklingen inför rapporten och orderingången bidrog enligt analytiker till nedgången.

"Kursutvecklingen inför rapporten gjorde att man väntade sig lite bättre siffror, men jag tror inte att vi kommer få se någon förändring av synen på bolaget eller någon ändring av de prognoser som finns i marknaden", säger en analytiker.

Litauen upprepade den marknadsbedömning som gavs i samband med rapporten för det tredje kvartalet.

"Vi var rätt försiktiga vid presentationen av rapporten för det tredje kvartalet. När vi tittar på marknaden i dag ser vi att den ligger fortsatt väl i linje med det", sade Kåre Wetterberg, VD för Sapa.

Sapa-aktien var oförändrad på 188:00 kronor.

UBS sänker sin rekommendation för Holmen till neutral från köp och riktkursen sätts till 250 kronor. Holmen noterades upp 50 öre på 236:00 kronor.

På vinnarlistan hamnade Addnode, upp 13,3 procent. Det O-listenoterde it-bolaget fördubblar sin omsättning genom förvärv av Technia, SIX, Aloc Bonnier, Bonnier Finansinformation, Svensk Börsinformation och 19 procent av Codesense.

Addtech tillhörde också vinnarna med en uppgång på 8,3 procent till 53:50 efter att ha visat ett resultat efter finansnetto på 80 miljoner kronor för årets första sex månader.

låg däremot högt på förlorarlistan med en nedgång på 7,0 procent till 53 kronor efter sin rapport för det tredje kvartalet.


Innehåll från Brackets AIAnnons

Nu kommer AI-hjälpen som effektiviserar juristernas arbete

En ny AI-lösning gör det möjligt att automatisera en stor del av juristernas arbete med att granska och skriva avtal. Därmed frigörs tid för mer strategiska och värdeskapande uppgifter.

– Syftet med vår lösning är inte att ersätta juristerna utan att öka deras produktivitet och konkurrenskraft, säger Erik Sandström, grundare av Brackets.

Rapporter från bland annat Goldman Sachs har pekat ut juridik som ett av de områden där AI har störst potential att rationalisera arbetet.

Nu lanseras Brackets AI, en AI-assistent som hjälper jurister att granska och skriva avtal, bland annat genom att identifiera risker i avtalsvillkoren, föreslå ändringar i avtalsvillkoren och skapa nya avtalsvillkor.

– Brackets AI är unik genom att den kan hantera en mängd olika avtalstyper och språk, genom att den ger användarna möjlighet att skapa egna granskningsregler och genom att den kompletterar den regelstyrda granskningen med en allmän riskbedömning, förklarar Erik Sandström, och utvecklar:

– Brackets AI kan hantera både kundspecifika riktlinjer och oförutsedda avtalsvillkor.

Brackets AI görs tillgänglig i Microsoft Word

Juristerna kan ta del av hjälpen direkt i Word. Brackets AI visar vad som kan behöva ändras i avtalsdokumentet, föreslår hur ändringen kan utformas och låter juristen föra in ändringen med ett knapptryck.

– Ambitionen är att Brackets AI ska bli som en medarbetare inuti datorn, som kan förbereda delar av juristen avtalsarbete och förpacka det i ett format som är färdigt för användning. Detta representerar ett skifte från teknik som enbart ett verktyg, till teknik som en partner, förklarar han. 

Brackets AI har redan testats 

Brackets har sedan 2019 tillhandahållit Brackets Contracts, ett kontraktshanteringssystem fokuserat på effektivisering och riskhantering genom automatisering, standardisering och användarvänlighet. Några av de kunder som använder Brackets Contracts har fått möjlighet att använda Brackets AI före den officiella lanseringen.

 – Brackets kunder har framtidsinriktade chefsjurister som nu ytterligare ökar sin konkurrenskraft, säger Erik Sandström.

Han påpekar att utvecklingen går väldigt fort och drar paralleller till när skrivmaskinen blev ersatt av ordbehandlaren. 

– De som envisades att fortsätta med skrivmaskin stod sig inte i konkurrensen. Nu sker en explosionsartad utveckling av AI och här gäller det för juristerna att hänga med, avslutar Erik Sandström.

Läs mer på: www.brackets.ai

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Brackets AI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera