1515
Annons

Ericsson stärkte Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inledde tveksamt under torsdagen, för att sedan få fart uppåt bland annat hjälpt av ett lägre oljepris. Ericsson steg inför torsdagens kapitalmarknadsdag i San Diego.


Vid stängning hade OMX-index stigit med 0,8 procent till 736,0. Omsättningen uppgick till 12,5 miljarder.

"Den mest logiska förklaringen till uppgången är det lägre oljepriset. Det är inga speciella bolagsspecifika händelser som ligger bakom. Det mest ologiska i styrkan är den låga dollarn", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Ericsson steg 20 öre till 21:60 kronor. I en intervju med Bloombergs inför presentationerna vid kapitalmarknadsdagen, som inleddes efter börsens stängning, sade VD Carl-Henric Svanberg att bolaget "nu är starkare än någonsin". Han bedömer att marknaden har stabiliserats, men påpekar att tillväxten under 2004 kommer att göra jämförelsen år 2005 "tuff".

Standard & Poors höjde efter onsdagens stängning Ericssons kreditbetyg till BB+ från tidigare BB och utsikterna anges vara positiva.

"Ericssons kreditbetyg skulle kunna uppgraderas till investment-grad under 2005", skriver S&P vidare.

s upp 1:50 krona till 116:00 och Teliasonera var upp 1 krona till 41:10 kronor.

Höjt kreditbetyg från S&P fick även Handelsbanken. De nya kreditbetygen sattes till AA-/A-1+. A-aktien handlades 1 krona ned på 159:50 kronor. SEB A var upp 50 öre till 122 kronor och Nordea upp 25 öre till 63:25 kronor.

Electrolux vill snabba på utflyttningen av produktion till lågkostnadsländer, erfar Dagens Nyheter. Enligt Electrolux informationschef, Jacob Broberg, har bolaget dock inga nya planer när det gäller flytt av produktion till lågkostnadsländer, säger han till Bloomberg News.

Electrolux var upp 50 öre på 142 kronor.

NCC:s rapport för det tredje kvartalet fick ett svalt mottagande av marknaden och B-aktien sjönk 3:50 kronor till 80 kronor. Detta trots att både resultatet och marknadsutsikterna var ungefär som väntat. Både kursutvecklingen inför rapporten och orderingången bidrog enligt analytiker till nedgången.

"Kursutvecklingen inför rapporten gjorde att man väntade sig lite bättre siffror, men jag tror inte att vi kommer få se någon förändring av synen på bolaget eller någon ändring av de prognoser som finns i marknaden", säger en analytiker.

Litauen upprepade den marknadsbedömning som gavs i samband med rapporten för det tredje kvartalet.

"Vi var rätt försiktiga vid presentationen av rapporten för det tredje kvartalet. När vi tittar på marknaden i dag ser vi att den ligger fortsatt väl i linje med det", sade Kåre Wetterberg, VD för Sapa.

Sapa-aktien var oförändrad på 188:00 kronor.

UBS sänker sin rekommendation för Holmen till neutral från köp och riktkursen sätts till 250 kronor. Holmen noterades upp 50 öre på 236:00 kronor.

På vinnarlistan hamnade Addnode, upp 13,3 procent. Det O-listenoterde it-bolaget fördubblar sin omsättning genom förvärv av Technia, SIX, Aloc Bonnier, Bonnier Finansinformation, Svensk Börsinformation och 19 procent av Codesense.

Addtech tillhörde också vinnarna med en uppgång på 8,3 procent till 53:50 efter att ha visat ett resultat efter finansnetto på 80 miljoner kronor för årets första sex månader.

låg däremot högt på förlorarlistan med en nedgång på 7,0 procent till 53 kronor efter sin rapport för det tredje kvartalet.Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Sänkta elkostnader för industrin – med digital lösning

Ökade elpriser, rekordstora prisskillnader och en alltmer oförutsägbar elmarknad gör att elinköpet i dag är ett av de allra viktigaste inköpen att hålla koll på – och regelbundet se över för industri och offentlig sektor.

– Nu finns det en ny modern och digitaliserad lösning för att hantera situationen. Vinnaren, eller kanske minst smärtsamt, blir det för den som kan hantera kort- och långsiktiga strategier samtidigt, säger Magnus Kjellin, vd på Energy Sourcing Technology som har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning av elinköp.

Ta kontroll över din elaffär

Samhället står inför en av sina största förändringar inom energiområdet sedan elektrifieringens intåg för mer än hundra år sedan. Förnyelsebarhetsresan i samhället kanaliseras till att den befintliga elproduktionsapparaten delvis behöver ställas om, och att elproduktionen behöver dubbleras. Utöver det ska elnät förstärkas och helt nya tekniska lösningar uppfinnas, testas och kommersialiseras.

– Det är ingen liten utmaning eller omställning vi står inför, säger Magnus Kjellin.

Detta innebär att elinköpare måste kunna hantera både kortsiktiga strategier för inköp och riskhantering samt långsiktiga strategier för hur man vill vara med och påverka samhällets utveckling. Förutom påverkan handlar det också om olika typer av investeringar i exempelvis vindkraft, solceller eller annan teknik.

Tekniken hittar en miljard

I dag arbetar Energy Sourcing Technology med sin SaaS-lösning mot industri och offentlig sektor, där elinköp är en stor del av affären. Men fungerar elmarknaden i dag optimalt för att alla Sveriges elinköpare ska kunna hantera sitt elinköp på ett kostnadseffektivt och tryggt sätt? Enligt Magnus Kjellin är svaret nästan.

– Det finns en både fungerande börsmarknad och en OTC-marknad för elkontrakt och gröna certifikat. Det är kanske den viktigaste förutsättningen. De handlade volymerna hade gärna fått vara större men den viktigaste förutsättningen är ändå att marknadsplatsen finns, säger han och fortsätter:

– Genom att prissäkra lite av sitt framtida elbehov successivt undviker elköpare att exponera sig fullt ut mot det rörliga kontraktspriset. Det viktigaste är att göra ett medvetet och genomtänkt val. Det vi kan göra nu med hjälp av tekniken som ger helt nya insikter och affärsmöjligheter, säger han.

Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.

Industri och offentlig sektor, som kommuner, landsting och statliga myndigheter förbrukar el, för uppskattningsvis 15-25 miljarder kronor varje år. Magnus Kjellin förklarar att tidigare avsaknaden av professionella verktyg för att hantera styrning och uppföljning av elinköpet  har inneburit att kostnaderna varit 5-10 procent för höga för elinköparna. Det motsvarar någon miljard per år.

– Som elköpare måste man engagera sig i styrning av elinköpet och i avtalstecknandet. Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare. Det handlar exempelvis om hur prissättningen av elkontrakt sker och det handlar om helt obalanserade bestämmelser kring skyldigheter och rättigheter, säger han.

– Dels så rapporteras ofta genomförda prissäkringar en gång i månaden vilket gör det väldigt svårt och tidsödande att kontrollera i efterhand, dels är avtalen formulerade på ett sätt som ger elleverantören i princip helt fria händer att sätta vilket pris som helst, säger han.

Omställningen en stor utmaning för alla som handlar med el

Leif Borgstedt är ansvarig för elhandeln på Scania, vars mål är att vara helt fossilfria till år 2025. Han konstaterar att omställningen till ett hållbart samhälle med fossilfria produkter är en stor utmaning för alla som handlar med el.

– Att kunna hantera flera olika typer av gröna energiprodukter, finansiella lösningar i kombination med hög rörlighet på priserna kommer att bli vardag för de energiansvariga. Det kräver en bredare kompetens i hanteringen av energiaffären och ställer även högre krav på ett flexibelt och bra systemstöd, säger han.

Det har inte funnits någon enkel lösning på problemet tidigare, varken för offentlig eller privat sektor. Men med hjälp av Energy Sourcing Technology’s IT-verktyg kan en stor del av handeln automatiseras och det är enkelt att hålla koll på att villkor och avtal följs och säkerställa att det inte finns några dolda marginaler i priset. Men framför allt har det inneburit en tidsvinst i det dagliga arbetet.

– Jag har fått en extra halvtid som jag kan lägga på att jobba med elinköps- och hållbarhetsfrågorna, säger han.

Hitta kostnadsbesparingar för era elinköp – läs mer om Energy Sourcing Technology 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?