Hoppa till innehållet

Annons

Oriflame återhämtade sig på börsen

Stockholmsbörsen handlades upp i en väl hävdad tendens under onsdagen. Kvällens amerikanska Fedmöte väntas inte bjuda på några överraskningar. Styrräntan antas bli höjd med 25 punkter till 2,00 procent.

SAX-index ökade 0,5 procent till 223 medan OMX-index steg med 0,3 procent till 730. Omsättningen uppgick till 14,8 miljarder kronor.

"Det mesta ser positivt ut för börsen. Vinstförväntningarna bekräftades i rapportfloden, USA-valet är avklarat och oljepriserna tickar nedåt. Men är det så att de amerikanska börserna står inför en rekylperiod blir det förstås en följa John-effekt i Stockholm. Det ser jag i så fall bara som ett köpläge", sade aktiemäklaren Johan Enström vid Handelsbanken Göteborg City till Nyhetsbyrån Ticker.

Säkerhetsbolagen hade en ny stark dag. Securitas ökade 4,50 kronor till 108,50 och Assa Abloy var upp 3 kronor till 106,50. Bägge aktierna ser intressanta ut i ett tekniskt perspektiv. Bolagens rapporter nyligen togs emot väl.

Vitvarujätten Electrolux avancerade 3,50 kronor till 141,50. Investmentbolaget Öresund har köpt en stor post. Innehavet har på kort tid blivit ett av Öresunds största och firman kan lätt öka sitt ägande för att sätta press på den kassastinna vitvarujätten, skrev tidningen Affärsvärlden. Därtill har Electrolux USA-kollega Maytag aviserat prishöjningar.

Telekomjätten Ericsson sjönk 20 öre till 21,40 kronor. Bolaget har kapitalmarknadsdag i San Diego, USA, på torsdag och fredag den här veckan.

Laserritarbolaget Micronic var upp 3,75 kronor till 55,50. Företaget lever gott på den explosiva efterfrågan på stora, platta datorskärmar och tv-apparater. Försäljningen i år blir rekordstor, skrev Affärsvärlden.

Kosmetikaföretaget Oriflames försäljningsstyrka minskade i oktober, vilket var en besvikelse. Merrill Lynch sänkte ratingen från köp till neutral. Aktien tappade 50 öre till 151 kronor. Som lägst handlades aktien i 138 kronor under dagen.

Marinelektronikbolaget Consilium fick en genombrottsorder på den nya kombinerade logg/ekolodprodukten. Aktien höjdes 2,50 kronor till 32,70.

Mekonomen sjönk 3 kronor till 186. Handelsbanken sänkte ratingen till minska.

TV4 ökade 1,50 kronor till 124,50. Bolaget har ingått en nordisk allians tillsammans med Berlingske Officin om att lägga bud på danska TV2.

Fastighetsbolaget Wallenstam redovisade en vinst på 693,4 miljoner kronor för årets nio första månader. Aktien ökade 4,50 kronor till 249,50.

Spelutvecklingsbolaget Digital Illusions redovisade en vinst på 9,2 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Aktien förbättrades 2,80 kronor till 52.

Konsult- och utbildningsbolaget Academedia redovisade ett nollresultat för tredje kvartalet jämfört med en förlust på knappt 9 miljoner under motsvarande period ifjol. Bolaget upprepade prognosen om ett positivt rörelseresultat för 2004. Aktien gick upp 1,90 kronor till 28,90.


Innehåll från LexusAnnons

Nu lanseras helelektriska Lexus RZ

Ny teknik, snabbladdning – och japansk gästfrihet.

Det var receptet när Lexus ville skapa en unik helelektrisk bil.

Nu lanseras modellen i Sverige och tillverkaren har höga förväntningar.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

Omotenashi, det japanska ordet för gästfrihet som fokuserar på att uppfylla alla tänkbara behov, har i decennier varit ett ledord för biltillverkaren Lexus.

Och när företaget tog fram skisserna på den nya interiören i den helelektriska modellen RZ 450e var just gästfrihet en av de viktigaste ingredienserna.

Detaljer som ett panoramatak med dimmer, Dimoramatak, som anpassar ljuset efter förarens (eller passagerarnas) önskningar och ger bättre takhöjd är ett exempel. Värmaren som håller kupén varm utan att ta kraft från batteriet, vilket garanterar komfort under hela resan, är ett annat.

Inuti bilen dominerar en stor pekskärm på 14 tum, och instrumentpanelens element med infravärme ger snabb och energieffektiv värme.

Teknik möter komfort

Lexus RZ 450e är byggd på en ny elbilsplattform som siktar på att maximera potentialen för nästa generations elektrifierade modeller. Den använder BEV-plattformen (e-TNGA) med integrerat litiumjonbatteri och är utrustad med Lexus intelligenta fyrhjulsdriftsystem.

Denna teknik ger en rad fördelar i allt från vridmoment, väghållning till chassikonstruktion.

Komfort och bekvämlighet är högprioriterat i kupén. Och den nya multimediaplattformen Lexus Link erbjuder utökade funktioner för uppkoppling, reseplanering och information.

Säkerhetssystemet Lexus Safety System+ ger avancerade funktioner för att upptäcka fler faror och undvika kollisioner.

Säkrare körning

Förutom det traditionella japanska hantverket förknippas Lexus ofta med ny teknik, något som också utlovas i Lexus RZ 450e. När Lexus utvecklade nya RZ skapade de även ett nytt revolutionerande styrsystem med en Yoke-ratt. Detta system med steer-by-wire-teknik – ”One Motion Grip” – kommer att fortsätta utvecklas och går att välja som extrautrustning till Lexus RZ från våren 2025.

Steer-by-wire innebär att det inte finns någon mekanisk koppling mellan ratten och hjulen, utan information skickas elektroniskt från ratten till däcken. Detta ger säkrare och mer behaglig körning.

Körglädje och snabbladdning

Målet med Lexus RZ 450e har varit att erbjuda en elbil som kombinerar komfort, teknik och prestanda.

Takashi Watanabe, chefsingenjör för RZ 450e har haft en tydlig målbild:

– RZ 450e har utvecklats med syftet att skapa en unik elbil som känns säker att åka i, behaglig att befinna sig i och är spännande att köra.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ  

 

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera