Hoppa till innehållet

Annons

Avvaktande New York-börser inför räntebesked

Aktiehandeln på Wall Street var avvaktande på tisdagen inför Ciscos rapport och onsdagens räntebesked.

Vid stängning var Dow Jones Industrial Average oförändrad på 10.387. S&P 500 var också oförändrad medan Nasdaq hade stigit 0,2 procent.

Omsättningen på Nyse uppgick till 1.396 miljoner aktier. På Nasdaq steg 454 miljoner aktier medan 508 sjönk.

I tekniksektorn väntade marknaden på Ciscos rapport för vägledning. Ciscoaktien föll 1,1 procent i den ordinarie handeln. När rapporten släpptes, efter stängning, visade den på ett resultat som matchade analytikernas förväntningar. Försäljningen blev 5,97 miljarder dollar, mot väntade 6,02. Bolagets kommentarer vid den telefonkonferens som hålls senare på tisdagen kommer att granskas noggrant

Marknaden har också Dells rapport på torsdag att se fram emot. Dell sjönk 0,7 procent.

Microsoft höll sin årliga bolagsstämma på tisdagen och steg 1,5 procent. Aktieägarna godkände planen om en extraordinär utdelning på totalt 32 miljarder dollar.

Dystra marknadsutsikter från tyska Infineon tyngde halvledarbolagen. Intel sjönk 0,6 procent och Altera var ned 1,5 procent. Broadcom noterades 1,3 procent lägre.

Merck pressade marknaden med en nedgång om 2,2 procent. Sent på måndagen blev det känt att justitiedepartementet kräver mer information kring Vioxx i den pågående brottsutredningen. Riskerna för stämningar gällande Vioxx gjorde att Moodys sänkte Mercks kreditbetyg på tisdagen.

Pfizer sjönk samtidigt 1,5 procent. Enligt analytiker på Prudential finns det indikationer på att Pfizer har fått ett "unapprovable letter" från läkemedelsmyndigheten när det gäller utökade användningsområden för smärtlindaren Bextra. Bextra tillhör samma klass som Mercks Vioxx, som togs bort från marknaden sent i september.

Bland övriga storbolag steg Boeing 0,8 procent efter beskedet att det tillsammans med Nortrop Grumman ska bjuda på kontraktet för Nasas nästa bemannade rymdskepp.

Skogsbolagen steg 1,4 procent medan läkemedelssektorn sjönk 0,5 procent, enligt S&P 500-branschindex.

Ericsson steg 7 öre på Nasdaq, jämfört med stängningskursen i Stockholm.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen låg på 4,23 procent, vilket var 1 punkt över måndagens stängningsnivå.


Innehåll från Nordea Private BankingAnnons

Hittat drömhuset vid Medelhavet? Ordna bostadsaffären smidigt från Sverige

Fredrik Lager på Nordea Private Banking.
Fredrik Lager på Nordea Private Banking.

Vill du förlänga sommaren genom att köpa fritidshus eller våning i utlandet? Såväl för finansieringen som det juridiska och praktiska runt affären finns det kvalificerad hjälp att tillgå.

– I praktiken kan du ordna hela bostadsaffären från Sverige, något som verkligen brukar uppskattas, säger Fredrik Lager på Nordea Private Banking.

Extern länk: Läs mer om Nordea Private Bankings erbjudande 

Fredrik Lager som är affärsutvecklare på Nordea Private Banking har specialiserat sig på att stötta Private Banking-kunder över hela Sverige som planerar att köpa ett fritidsboende utomlands. Han är jurist i grunden och har arbetat med internationell private banking sedan 2006. Innan dess var han verksam som advokat och delägare i en advokatbyrå i London under nästan 10 år.

I sin nuvarande roll ansvarar han för processen kring bostadsfinansieringen och ser till att allting sköts på ett korrekt och smidigt sätt. Sedan en tid tillbaka erbjuder Nordea Private Banking nämligen hjälp med finansiering av fastigheter i både Spanien och Frankrike och dessutom kan kunderna få hjälp med juridiska dokument och andra praktiska frågor inför sitt köp.

Vilka är de mest populära platserna för kunderna att köpa boende i?

– Vad gäller Frankrike handlar det nästan uteslutande om Rivieran, det vill säga kustremsan mellan Monaco och Saint-Tropez, även om vi också finansierat våningar i exempelvis Paris. I Spanien handlar det mest om Mallorca eller Costa del Sol på den spanska sydkusten.

Vilka förutsättningar gäller för att kunna få ett utländskt bolån?

– Först och främst måste man vara kund i Nordea Private Banking och bostaden ska alltså ligga i Spanien eller Frankrike. Vi har också som krav att man ska ha minst lika mycket pengar i förvaltning hos oss som lånebeloppet.

Hur mycket får man låna mot sitt hus i Spanien och Frankrike?

– Det finns egentligen ingen övre gräns, men minsta lånebelopp är 750 000 euro. Fastigheterna vi belånar måste ha ett fastställt värde på minst 1 100 000 euro.

Om man hittat sitt drömhus, hur går det rent praktiskt till att ta ett internationellt bolån?

– Det första vi i Private Banking gör är att värdera huset eller våningen. För detta ändamål använder vi oss av opartiska och välrenommerade värderingsinstitut i Spanien och Frankrike.

När värdet och lånebeloppet är fastställt tar Nordea fram låne- och pantavtal på svenska. Man behöver med andra ord inte skriva på något avtal på ett språk man kanske inte behärskar. När avtalen är undertecknade av både köparen och Nordea skickas de till våra advokater i Spanien eller Frankrike, beroende på var fastigheten är belägen.

Advokaterna ombesörjer översättning av dokumenten som sedan också ska skrivas under av köparen. Efter att alla dokument är undertecknade avtalas tid hos en notarie. Till skillnad mot Sverige använder sig både Frankrike och Spanien av notarier för att formellt slutföra köp av fast egendom. Hos notarien undertecknas köpeavtal och bankens advokat ombesörjer att vår pant registreras i det lokala fastighetsregistret.

Det är inget krav på att kunden själv måste närvara vid mötet hos notarien utan man kan ge fullmakt till sin egen advokat att underteckna alla handlingar.

Är det dyrt att finansiera sitt boende utomlands?

– Precis som i Sverige har banken en upplåningskostnad i den valuta som lånet görs. När det gäller Spanien och Frankrike lånar vi ut i euro vilket innebär att räntebasen är EURIBOR. Denna räntebas skiljer sig inte så mycket från den svenska. På toppen av räntebasen tar banken en marginal, precis som i Sverige. Sedan tillkommer en uppläggningsavgift för det internationella bolånet och en del andra avgifter.

Varför väljer Private Bankings kunder att låna när de kan finansiera utlandsbostaden med egna pengar?

– Jag tror att de flesta kunder inte vill binda upp alltför stor del av sin förmögenhet i sina fastigheter. Man vill sprida riskerna helt enkelt och kanske även tänker att man kan få bättre avkastning på kapitalet via sin förvaltning än vad man betalar i ränta på samma belopp. Räntan på det internationella bolånet är ju dessutom avdragsgill i Sverige.

Sedan ska man komma ihåg att både Spanien och Frankrike har kvar förmögenhetsskatt och arvsskatt. I många fall påverkar skatterna även utlänningar som äger större obelånade fastigheter i landet, trots att man faktiskt bor permanent i Sverige som inte har kvar dessa skatter, påpekar Fredrik Lager.

– Eftersom Nordea inte ger någon skatterådgivning rekommenderar jag alltid våra kunder att söka lokal expertis i dessa frågor.

Extern länk: Ta reda på mer om hur Private Banking kan hjälpa dig med bostadsköp i utlandet  

Notera att innehållet i denna artikel endast utgör marknadsföringsmaterial och generell information. Att låna i utländsk valuta kan innebära en valutarisk. Innehållet ska inte tolkas som juridisk rådgivning, skatterådgivning, anbud eller som en rekommendation i något avseende från Nordeas sida. Ingående av separata avtal och villkor krävs för att nyttja Nordea Private Bankings utbud av tjänster.

Mer från Nordea Private Banking

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordea Private Banking och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera