1515
Annons

Avvaktande New York-börser inför räntebesked

Aktiehandeln på Wall Street var avvaktande på tisdagen inför Ciscos rapport och onsdagens räntebesked.

Vid stängning var Dow Jones Industrial Average oförändrad på 10.387. S&P 500 var också oförändrad medan Nasdaq hade stigit 0,2 procent.

Omsättningen på Nyse uppgick till 1.396 miljoner aktier. På Nasdaq steg 454 miljoner aktier medan 508 sjönk.

I tekniksektorn väntade marknaden på Ciscos rapport för vägledning. Ciscoaktien föll 1,1 procent i den ordinarie handeln. När rapporten släpptes, efter stängning, visade den på ett resultat som matchade analytikernas förväntningar. Försäljningen blev 5,97 miljarder dollar, mot väntade 6,02. Bolagets kommentarer vid den telefonkonferens som hålls senare på tisdagen kommer att granskas noggrant

Marknaden har också Dells rapport på torsdag att se fram emot. Dell sjönk 0,7 procent.

Microsoft höll sin årliga bolagsstämma på tisdagen och steg 1,5 procent. Aktieägarna godkände planen om en extraordinär utdelning på totalt 32 miljarder dollar.

Dystra marknadsutsikter från tyska Infineon tyngde halvledarbolagen. Intel sjönk 0,6 procent och Altera var ned 1,5 procent. Broadcom noterades 1,3 procent lägre.

Merck pressade marknaden med en nedgång om 2,2 procent. Sent på måndagen blev det känt att justitiedepartementet kräver mer information kring Vioxx i den pågående brottsutredningen. Riskerna för stämningar gällande Vioxx gjorde att Moodys sänkte Mercks kreditbetyg på tisdagen.

Pfizer sjönk samtidigt 1,5 procent. Enligt analytiker på Prudential finns det indikationer på att Pfizer har fått ett "unapprovable letter" från läkemedelsmyndigheten när det gäller utökade användningsområden för smärtlindaren Bextra. Bextra tillhör samma klass som Mercks Vioxx, som togs bort från marknaden sent i september.

Bland övriga storbolag steg Boeing 0,8 procent efter beskedet att det tillsammans med Nortrop Grumman ska bjuda på kontraktet för Nasas nästa bemannade rymdskepp.

Skogsbolagen steg 1,4 procent medan läkemedelssektorn sjönk 0,5 procent, enligt S&P 500-branschindex.

Ericsson steg 7 öre på Nasdaq, jämfört med stängningskursen i Stockholm.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen låg på 4,23 procent, vilket var 1 punkt över måndagens stängningsnivå.Innehåll från ISRAnnons

Nasalt vaccin i pulverform – gör dagens kylkedja för vaccin överflödig

ISR, Immune System Regulation, arbetar sedan 2012 på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar. Just nu är de i full färd med att utveckla ett covid-19-vaccin som bereds i pulverform för nasal administration. 

Under 2020 och 2021 har svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, fortsatt sitt arbete med att utveckla nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater för att bekämpa hiv, cancer, hepatit B – och även covid-19. I ett nytt projekt, som bland annat finansieras av Vinnova, har ISR:s arbete med utvecklande av vaccinationsplattform mot luftburna virus accelererats, med covid-19 som första vaccinkandidat. 

Nasal administrering

Idén bygger på att skapa ett första försvar som neutraliserar viruset och förhindrar att det fäster vid slemhinnan i lungan eller tarmen. Nu pågår arbetet med att komma fram till en optimal dosering och beredning av vaccinet, som ska ges i pulverform för inhalation via en inhalationsprodukt utvecklad av företaget Iconovo AB. Under 2021 har flera viktiga avtal slutits, i syfte att säkerställa storskalig produktion.

– Nu när det prekliniska programmet på slutberedningen är genomfört, förbereder vi oss för start av det kliniska prövningsprogrammet under 2022. Vi har kommit en god bit på vägen och tror starkt på vår kandidats potential – även för i dag förekommande och framtida mutationer, säger Ola Winqvist, CEO på ISR, och tillägger: 

– Då nästan alla andra vacciner måste hanteras i kylkedja, vid exakt rätt temperatur, begränsar logistiken av vaccin många aktörer i användandet – ISR:s nasala vaccin i pulverform eliminerar det problemet!

Utvecklar hiv-medicin

Parallellt med arbetet med att ta fram en ny vaccinkandidat, har ISR under 2021 inlett kliniska studier på två centra – i Berlin och München, om hiv-patienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen.

– Det är kliniker som är dedikerade för hiv och som inte berörs av pandemin på samma sätt som våra svenska kliniker. Vi hoppas kunna slutföra rekryteringen av 52 hiv-patienter under det första halvåret 2022 och därefter sker utläsningen av studien under sex månader, säger Ola Winqvist och tillägger: 

– Som patient blir du aldrig av med sjukdomen. Så fort du skulle ha ett uppehåll i medicineringen är viruset tillbaka inom tio dagar. Genom att använda hormonet GnRH som aktiverar viktiga delar av immunsystemet, hoppas vi kunna slå ut alla reservoarer av hiv-dna som finns i patientens arvsmassa.

Behandling mot hepatit B

I början av 2020 slöt ISR dessutom avtal med det kinesiska CRO-bolaget Shanghai Innostar Biotech, där målet med samarbetet är att utveckla ISR:s läkemedelskandidat för behandling av hepatit B. 

Arbete pågår nu intensivt med att fatta strategiska beslut kring den fortsatta kliniska utvecklingen.

– Anledningen till att vi arbetar med ett bolag från Kina är att det är det geografiska område där hepatit B är som mest utbrett, säger Ola Winqvist och avslutar:

– Vår utvecklingsportfölj har ett brett anslag, där immunsystemet alltid är i fokus. Nu ser vi fram emot ett spännande 2022 – där det finns en enorm marknad globalt.

Om ISR Immune System Regulation:
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. 

Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. 

Läs mer om ISR här 

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?