Annons

Optimism präglade Wall Street

USA-börserna höll sig nära nollstrecket under större delen av onsdagen, men klättrade uppåt i den sena handeln efter Fed-uttalanden. Fortsatta oljeprisuppgångar kunde inte dämpa den sent påkomna köplusten.

"Marknaden har skakat av sig råoljerallyt. Jag hör optimism. Volymerna har kommit igen, vilket är uppmuntrande efter en lång, trög sommar", sade David Hegarty, mäklarchef vid Commerzbank Capital Markets, till Bloomberg News.

Dow Jones Industrial Average avslutade 0,6 procent högre på 10.240. S&P 500 steg med 0,7 procent och Nasdaq noterades 0,8 procent högre.

Omsättningen på New York Stock Exchange uppgick till 1.424 miljoner aktier och motsvarande siffra på Nasdaq var 1.923 miljoner.

William Poole, Fedchef i St Louis, sade på onsdagskvällen att han ser inflationen i USA som "godartad".

Råoljepriset förblev i fokus sedan novemberterminen stigit till nya rekordnivåer. Enligt Thomson Financials sammanställning beräknas energibolagen redovisa ett vinstlyft på 44 procent för det tredje kvartalet, jämfört med en förväntad vinsttillväxt om i snitt 14 procent för S&P 500-bolagen.

Exxon Mobil och Chevrontexaco gav stöd med uppgångar på 1,4 respektive 1,8 procent.

Aluminiumjätten Alcoa, vars delårsrapport väntas på torsdagen, stärktes 1,8 procent. Ett gynnsamt utslag från handelsdepartementet, gällande prisdumpning i USA, gav stöd till kursrörelsen.

Även skogssektorn gick starkt. Georgia-Pacific avancerade 2,1 procent och sammantaget steg skogsbolagen med 1,6 procent, enligt S&P:s branchindex.

Högre råmaterialkostnader och en svag amerikansk bilproduktion fick Delphi att vinstvarna på tisdagskvällen. Aktien backade 4,9 procent under onsdagens handel.

"Företag som har stora energi- och råmaterialbehov kommer att få kämpa eftersom de inte kan föra över kostnadsökningar till kunderna", sade en mäklare till Bloomberg News.

Vinnaren bland S&P 500-bolagen var Lucent, som steg hela 8,6 procent.

Inom halvledarsekton noterades tungviktaren Intel 0,9 procent lägre medan Advanced Micro Devices, som redovisar delår på torsdagen, gick upp 2,1 procent.

Med en nedgång på 5,3 procent, till 31:67 dollar, hörde Merck till förlorarna. Noteringen var den lägsta på flera år och Wall Street Journals artikel om att Vioxx kan ha orsakat över 27.000 hjärtattacker och dödsfall bidrog till att pressa aktien.

Läkemedelssektorn i helhet tappade 0,6 procent. Astrazeneca, som höll kapitalmarknadsdag i London på onsdagen, steg emellertid med 2:21 kronor jämfört med stängningen i Stockholm.

Genentech gick ned 1,7 procent. Efter stängning presenterade bioteknikbolaget ett bättre resultat än väntat för det tredje kvartalet.

Ericssons depåbevis stärktes 31 öre, i förhållande till stängningsnoteringen på Stockholmsbörsen.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen låg vid 22.20-tiden på 4,22 procent, vilket var 5 punkter högre jämfört med tisdagens stängningsnotering.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?