Annons

Ericsson och Nokia upp på börsen

Stockholmsbörsen inledde som väntat handeln i en positiv anda på torsdagen efter att de amerikanska börserna vänt uppåt i den sena handeln.

OMX noterades 0,8 procent högre på 728,8. Omsättningen uppgick till 2,6 miljarder kronor.

Astra Zeneca rekylerade upp med 2 kronor till 291,50 kronor efter kapitalmarknadsdagen på onsdagen.

Astra Zeneca sjönk med 10 kronor i onsdags efter det att bolaget bland annat uppgett att det skjuter på ansökan för diabetespreparatet Galida från 2006 till 2007, ett preparat som många analytiker satt höga förhoppningar till.

"Undvik", sammanfattar en mäklarchef marknadens inställning till Astrazeneca.

"Beskeden från kapitalmarknadsdagen och det som hände med Merck understryker att sektorn har blivit ännu svårare att värdera. Astrazeneca var högre värderat än sin jämförelsegrupp, men det är det inte längre och här kommer aktien att ligga och skvalpa framöver", fortsätter han.

SAS noterades 50 öre upp på 53,75 kronor. Ett avtal mellan bolaget och Fackförbundet Transport blev klart under onsdagskvällen. Överenskommelsen påverkar inte koncernens resultatutsikter, men försämrar SAS konkurrensmöjligheter inom berörda områden, uppger SAS informationschef Bertil Ternert för Nyhetsbyrån Direkt.

Investmentbanken JP Morgan höjer sin rekommendation för Atlas Copco och tror att aktien inte bara kan komma att bryta igenom 300-kronorsstrecket utan även fortsätta stiga. Atlas Copco A handlades till 299,50 kronor, upp 3,50 kronor.

SKF B var upp 2 kronor på 289 kronor, trots att JP Morgan sänkt rekommendationen till neutral.

Inom telekom var Ericsson B upp 30 öre på 23,60 kronor. Nokia handlades till 106,50 kronor, upp 1,50 kronor. Nokia har fått GSM/EDGE- och GPRS-order för över 200 miljoner euro från den indiska mobiloperatören Bharat Sanchar Nigam.

Gorthon Lines och B&N Nordsjöfrakt föreslår att bolagen går samman. Fusionen sker med en utbytesrelation på 1,1 då värdet per aktie bedöms vara lika i båda bolagen.

Gorthon Lines stärktes 8,3 procent till 19,50 kronor medan B&N:s B-aktie var oförändrad på 19,50 kronor.

Makroagendan är relativt omfattande under torsdagen. Bland annat kommer ECB med räntebesked klockan 13.45 och Alan Greenspan kommer att inledningstala vid en penningpolitisk konferens i St Louis, kl 20.30.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AllianzGIAnnons

”Husdjursmarknaden är ingen tillfällig boom”

Husdjursekonomin kanske inte är vad du förväntar dig som nästa samtalsämne med din finansiella rådgivare.

Men det är en marknad som ökar i rasande fart – och finns flera orsaker till varför det är ett smart investeringstema.

Den globala marknaden för husdjursrelaterade produkter och tjänster är ett snabbt växande marknadssegment där USA har största andelen. Med en tillväxttakt på 5,3 procent överträffar husdjursmarknaden den amerikanska ekonomin. 

Utvecklingen är liknande i Europa – och nu även i Asien.

– Att husdjurssektorerna växer snabbare än den bredare ekonomin globalt beror framför allt på två faktorer. Dels att allt fler människor skaffar husdjur, ännu fler under pandemin – och att de är villiga att spendera mer pengar på dem än tidigare, berättar Andreas Fruschki, tematisk chef på Allianz Global Investors (GI).

Spenderar mer

Han menar att ägarna i allt större takt behandlar sina exempelvis hundar och katter som familjemedlemmar – där de ofta får mysa i soffan eller sängen med sina hussar och mattar.

– Husdjursägarna är villiga att betala för bättre mat, veterinärsbesök och medicin, fler försäkringsbolag växer fort. Hela utbudet på marknaden har blivit enormt stort när det gäller allt från leksaker till kläder, pälsvård och massage åt djuren för att säkerställa deras välbefinnande.

Allianz Pet and Animal Wellbeing Fund har haft en starkt uppstigande trend sedan lanseringen den 22 januari 2019. Den investerar i globala aktiemarknader inom ett brett spektrum av sektorer – som tillverkare av djurmat, djurförsäkringsbolag, läkemedel, bioteknik, hälso-/sjukvård med inriktning på små och medelstora företag.

Läs mer om The Pet Economy här. 

Ingen fluga

– Allianz har en stor erfarenhet av att driva temafonder och denna är i stort sett lågkonjunktursskyddad, med tanke på att husdjuren blivit en del av familjen och oftast ges en hög vårdnivå oavsett tillstånd i ekonomin. En stor fördel är också att det är lätt att förstå var de investerade pengar går till. Därför är jag övertygad om att det inte är någon tillfällig boom – vilket även studier visar, framhåller Andreas Fruschki.

Den globala sällskapsdjursmarknaden var värd 132 miljarder amerikanska dollar 2016. År 2025 förväntas siffrorna nå 203 miljarder amerikanska dollar.

FAKTA: AllianzGI

* Moderbolaget Allianz SE grundades 1890 och är en av de ledande leverantörerna av finansiella tjänster världen över. De stöder över 82 miljoner kunder i 70 länder.

* Allianz Global Investors (GI) kom till 2012 och sysselsätter i dag mer än 2 700 personer på 25 platser – samt förvaltar över 546 miljarder euro (per den 30 september 2020).

* Med 754 investerare har AllianzGI en etablerad expertis inom aktier, räntebärande investeringar, multitillgångar och alternativa investeringar med kunder runtom i världen – allt från multinationella företag till pensionsfonder, välgörenhetsstiftelser och familjer.

Läs mer om AllianzGI här.

Mer från AllianzGI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AllianzGI och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?