Annons

Fortsatt uppåt i New York

De amerikanska börserna fortsatte uppåt under veckans första handelsdag. En positiv försäljningsprognos från Siebel Systems tillsammans med ett lägre oljepris gav stöd.

Vid stängning hade Dow Jones stigit med 0,2 procent till 10.217 och S&P 500 gick upp 0,3 procent. Nasdaq noterades 0,5 procent högre.

Omsättningen på New York Stock Exchange uppgick till 1.478 miljoner aktier, medan motsvarande siffra för Nasdaq Composite var 1.061 miljoner aktier.

Bland de allra mest omsatta aktierna var Siebel Systems som handlades upp 14 procent sedan bolaget höjt sin försäljningsprognos för det tredje kvartalet till 315-317 miljoner dollar. Analytikerna hade räknat med en försäljning på 306 miljoner dollar.

Storbolagens Dow Jones toppades av Merck, som stärktes 2,8 procent. Pfizer steg 1,1 procent.

Intel tillhörde också vinnarna med en uppgång på 1,3 procent medan General Motors tappade 1,5 procent sedan Bear Sterns sänkt sin rekommendation för sektorn.

Peoplesoft, som steg 15 procent på fredagen, backade tillbaka 2,8 procent. Bolaget uppger att vinsten per aktie blir 13-14 cent det tredje kvartalet att jämföra med analytikernas förväntningar på 14 cent. Peoplesoft räknar med att intäkterna uppgår till 680-695 miljoner dollar under kvartalet, vilket var högre än analytikerkonsensus på 655 miljoner dollar.

Radioshack har tecknat avtal med Wal-Mart om att driva mobilkiosker åt Sams Club. Bolaget har också höjt sin försäljningsprognos till en tillväxt med mellan 6 och 8 procent. Aktien steg 0,1 procent.

Sämre gick det för USA:s tredje största åkeri Swift Transportation. Bolaget uppger att en tidigare informell undersökning, genomförd av den amerikanska finansinspektionen SEC, nu har övergått till en formell undersökning. Det är bolagets styrelseordförande och VD Jerry Moyes aktiehandel som är föremål för utredningen. Swift-aktien backade 5,0 procent.

Wal-Mart har ändrat sin prognos för försäljningen i jämförbara butiker i september i USA till en ökning med 2,3 procent, från tidigare prognos om en ökning på 2-4 procent. Wal-Mart steg likväl med 0,3 procent.

Detaljhandelssektorn tillhörde vinnarsektorerna. Även flygbolagen och halvledartillverkare hade en bra dag.

Allra bäst gick stålbolagen med stöd av en positiv rapport från JP Morgan om möjligheterna för bolaget AK Steel att höja priserna.

Aktierna i AK Steel noterades 12,8 procent högre och sammantaget var sektorn upp 4,3 procent, enligt S&P.

Läkemedelsindex steg 0,8 procent medan skogssektorn gick ned 0,4 procent.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen noterades till 4,17 procent, vilket var 2 punkter lägre jämfört med stängningsnoteringen i fredags.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Erik Penser BankAnnons

Aktivt hållbarhetsarbete positivt på börsen

Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank. Foto: David Thunander
Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank. Foto: David Thunander

Erik Penser Bank investerar kundernas pengar i aktier, fonder och finansiella produkter som på lång sikt bidrar till en långsiktigt positiv utveckling i världen.

– De bolag och produkter som ligger längst fram i sitt hållbarhetsarbete är också de som hanterar sina risker bäst och växer stadigast över tid, säger kapitalförvaltningschef Jonas Thulin.

Han berättar om varför bankens modell för hållbar kapitalförvaltning är unik på den svenska marknaden.

Få begrepp känns numera så överanvända som hållbarhet. Men vad betyder hållbarhet egentligen och hur har en mindre och fristående aktör som Erik Penser Bank lyckats lägga sig i framkant inom hållbar kapitalförvaltning?

– För oss är det väldigt tydligt. Vi investerar enbart våra kunders pengar i aktier, fonder och finansiella produkter som på lång sikt bidrar till en långsiktigt positiv utveckling i världen, säger Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank.

En helt ny nivå av transparens

Just den tydliga definitionen beskriver Jonas Thulin som nyckeln i Erik Penser Banks metodik. Till skillnad från de flesta andra aktörer på den svenska finansmarknaden har Erik Penser Bank nämligen bestämt sig för att bygga sin affär med utgångspunkt i nya hållbarhetsregleringar, både nuvarande och förväntade.

– Regelverken är extremt bra för kunderna och medför en helt ny nivå av transparens i beslutsfattande. Det gör att man enkelt kan granska olika aktörers portföljinnehav och därmed lika enkelt visa kunderna om deras nuvarande innehav har brister eller inte uppfyller det de påstår sig stå för, exempelvis med hänsyn till hållbarhet, konstaterar Jonas Thulin.

Läs mer om hållbar förvaltning.  

Scannar världens alla börser

Den egenutvecklade metodiken går främst ut på att välja bort bolag som inte följer olika kriterier, huvudsakligen baserade på nuvarande och framtida hållbarhetsregleringar. Men man genomför även en positiv scanning av fonder, aktier och obligationer på världens alla börser. Bolag som gör skillnad och bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete klassas som investeringsbara. Men Erik Penser Banks hållbara kapitalförvaltning går djupare än så.

– Vi går på djupet och analyserar affärsmodeller, underleverantörer, samarbetspartners och huvudägare. De bolag som inte håller måttet väljer vi bort, säger Jonas Thulin.

En majoritet av bolagen går bort

Varje dag screenar Jonas Thulin och hans kollegor över 50 000 fonder och aktier, vilket ger ett dataomfång om 26 000 000 dataserier per vecka. Lejonparten av de screenade bolagen, närmare bestämt 78 procent, väljs bort. Men är det då förenligt att både få kundernas kapital att växa över tid och ställa marknadens högsta krav på hållbarhet? För Erik Penser Bank är svaret självklart.

 – All forskning och data är entydig. De bolag och produkter som ligger längst fram i sitt hållbarhetsarbete är också de som hanterar sina risker bäst och växer stadigast över tid. Vi har även samlat dessa bolag i en fond, Penser Sustainable Impact.

Hållbar kapitalförvaltning enligt Erik Penser Bank

1. Transparens: Vi är extremt öppna med vår bakomliggande analys.

2. Djup: Det är vad bolagen verkligen åstadkommer som är det väsentliga.

3. Låg kostnad: Kunderna ska inte behöva betala extra för en trygg investering.

4. Långsiktighet: Vi kräver långsiktighet – både ekonomisk och etisk.

5. Internationell utblick: Flera stora internationella förvaltare ligger långt framme i sitt hållbarhetsarbete.

Erik Penser Bank

Betydelsen av miljö- etik- och styrningsfrågor (ESG) i samhället ökar successivt. Erik Penser Bank erbjuder en helintegrerad kapitalförvaltningstjänst med fullt fokus på hållbarhet. Förvaltningen bygger på ett strikt etiskt och hållbart urval utan att förvaltarna gör avkall på den ekonomiska avkastningen och varje enskild investering bygger på övergripande makroekonomisk och fundamental analys.

Läs mer om Erik Penser Bank och hållbar förvaltning

Mer från Erik Penser Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Erik Penser Bank och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?