Annons

Google mot strömmen på deppiga New York-börser

Börserna i New York avslutade veckan med rejält lägre kurser och alla de större aktieindexen stängde på dagslägsta noteringar.

En ihållande uppgång för oljeterminen i kombination med ett antal prognosbesvikelser för de rapporterande bolagen bidrog till att pressa ned kurserna.

"Många bolag har justerat ner förväntningarna för 2005 och det välkomnas inte. Det man nu vill veta är var oljepriset landar och vem som blir president och tills de frågorna är obesvarade kommer vi att sväva i ovisshet", sade Douglas G Ober, förvaltare vid Adams Express i Baltimore, till Bloomberg News.

Oljeterminspriset på Nymex stängde på 55:17 dollar per fat, en uppgång med 0:70 dollar sedan torsdagen.

Dow Jones var ned 1,1 procent till 9.756, vilket innebar en stängning på en ny årslägstanivå. S&P 500 backade 1,0 procent och Nasdaq sjönk med 2,0 procent.

Omsättningen på New York Stock Exchange uppgick till 1.473 miljoner aktier och motsvarande siffra på Nasdaq var 1.737 miljoner aktier.

Microsoft backade 2,9 procent sedan bolaget spått en försäljning under andra kvartalet på 10,3-10,5 miljarder dollar. Analytikernas förväntningar låg på 10,6 miljarder dollar enligt First Call.

Broadcom som var ner 13,3 procent efter lägre prognoser än väntat och Intel sjönk 1,8 procent.

Amazon.com backade 12,3 procent efter att kvartalsrapporten kom in sämre än väntat och bolagets försäljningsprognos för 2005 var under förväntan. Ebay sjönk samtidigt med 3,7 procent.

Google gick dock rejält mot strömmen och steg 15,4 procent efter att försäljningen slagit förväntningarna under tredje kvartalet. Google har därmed stigit med över 100 procent sedan bolaget börsintroducerades i augusti.

Bland de 30 bolagen i Dow Jones var bara Caterpillar upp. Aktien steg 0,4 procent som en rekyl på den nedgång på närmare 5 procent som noterades på torsdagen.

Det fortsatt höga oljepriset gjorde att bolag som Exxon Mobile och Chevrontexaco utvecklades bättre än index och aktierna var 0,2 respektive 0,1 procent ned.

Skogsbolagen tappade 1,9 procent med Weyerhaeuser 0,6 procent ned efter bolagets kvartalsrapport. Läkemedelssektorn var ned 1,3 procent, enligt S&P.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen noterades till 3,98 procent, vilket var 2 punkter lägre än vid torsdagens stängning.

Rapportaktuella Ericsson gick ned med 41 öre jämfört med slutnoteringen i Stockholm.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?