Annons

Ericsson sänkte börsen

Stockholmsbörsen backade på fredagen sedan indextunga Ericsson levererat en kvartalsrapport som inte föll de finansiella marknaderna i smaken. Det fanns dock en hel del företag som kom med positiva nyheter under fredagen, däribland Volvo.

SAX-index var vid stängning ned med 0,8 procent till 214 medan OMX-index sjönk med 1,1 procent till 703. Omsättningen uppgick till hela 24 miljarder kronor.

Telekomleverantören Ericsson redovisade en vinst på 7 miljarder för tredje kvartalet, i linje med förväntningarna. Orderinggången var dock svagare än väntat och nästa år kan tillväxten bli lägre än i år. Aktien sjönk 1,70 kronor till 20,80. Storägaren Investor handlades ned 50 öre till 80 kronor.

Fordonskoncernen Volvo höjde marknadsbedömningen för både Europa och Nordamerika. Med stöd av en stark orderingång förväntar bolaget fortsatt god efterfrågan och tillväxt. "Lägger man tillbaka engångskostnaden för lastvagnar är resultatet för lastvagnar enastående. Riktigt bra för tredje kvartalet", sade en analytiker till Nyhetsbyrån Ticker. Aktien gick fram 2 kronor till 263,50. Kollegan Scania avancerade 3,50 kronor till 261at.

Atlas Copco imponerade med en rapport där både vinst och fakturering ökade. Bolagets enhet för maskinuthyrning var en av de bidragande orsakerna till vinstökningen. Aktien belönades med en uppgång på 1 krona till 295 kronor.

Dentalföretaget Nobel Biocare ökade vinsten före skatt med 45 procent till 25,4 miljoner euro under tredje kvartalet. Försäljningen steg med 24 procent i lokala valutor. Aktien justerades upp 61 kronor till 1.138. Bolaget överväger även att dela ut sin överlikviditet till aktieägarna.

Vårdkoncernen Capio redovisade 245 miljoner i vinst efter finansnetto för det tredje kvartalet jämfört med 31 miljoner under motsvarande period ifjol. Aktien klättrade 2,25 kronor till 72,25.

Bilsäkerhetsbolaget Autoliv fortsatte upp med 6,50 kronor till 298,50 efter torsdagens positiva delårsredovisning. Stark försäljning av nya produkter och kraftigt sänkta kostnader i produktionen ligger bakom den goda utvecklingen.

Läkemedelsbolaget AstraZeneca backade med 2,50 kronor till 288,50 efter torsdagens starka rapport. Investmentbanken Morgan Stanley imponerades av delårsredovisningen. Rekommendationen är övervikt och riktkursen 26,50 pund, motsvarande 350 kronor.

Medicinteknikbolaget Getinge stack 1,50 kronor till 80 med Handelsbanken som ev av de dominerande köparna. Handelsbanken tycker aktien är prisvärd och ser den senaste tidens kursnedgång som ett köptillfälle.

Medicinteknikbolaget Gambro fortsatte upp med 2,50 kronor till 85,50 efter torsdagens starka rapport. Investmentbanken Goldman Sachs höjde riktkursen till 85 kronor från 80.

Bland de rapporterande bolag som belönades med stigande aktiekurser återfanns bland annat Elanders som ökade 6 kronor till 94 och SAAB som steg 1 krona till 105.

Wedins var en av dagens stora förlorare sedan bolaget aviserat om nyemission. Aktien tappade 12 öre till 65 öre.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Mercedes-BenzAnnons

Elbil, laddhybrid, diesel eller bensin – här är rätt teknik för dig

Plötsligt pratar alla om eldrivna bilar och frågan infinner sig: Borde även jag gå över till ett laddbart alternativ?

– Det beror på helt på dina förutsättningar, körvanor och prioriteringar. Många vinner på att byta till en eldriven bil, men inte alla, säger Ulrich Szymczak, Produkt Management Mercedes-Benz Sverige.

Läs mer om elektrifierade bilar från Mercedes-Benz 

Andelen elektrifierade bilar efter våra vägar ökar i allt snabbare takt. Enligt Bil Sweden’ s novemberrapport 2020 har andelen laddbara bilar som nyregistrerats ökat med 113 procent i jämförelse med samma period förra året.

Det finns många anledningar till den – för vår miljö – positiva utvecklingen:

• En ökad miljöhänsyn. Allt fler vill minska sitt klimatavtryck och då är det betydligt bättre att välja en bil som helt eller delvis drivs av el framför en modell med förbränningsmotor.  

• Bättre totalekonomi. En rad politiska beslut har de senaste åren knuffat konsumenterna i rätt riktning, det vill säga mot att välja elektricitet framför fossila bränslen. En laddbar bil har normalt ett dyrare inköpspris, men det kompenseras av en klimatbonus, lägre beskattning, lägre förmånsvärde (för den som kör tjänstebil), lägre servicekostnad och lägre driftskostnad. Summan på nedersta raden talar därför ofta till den laddbara bilens fördel.

• Utvecklad teknik. Batterierna blir allt kraftfullare samtidigt som de blir lättare och mindre. Det ökar framför allt bilens räckvidd (hur långt den går på eldrift), men även hur snabbt batteriet går att ladda. Mercedes-Benz eldrivna lyxsedan EQS, som lanseras nästa år, får exempelvis en räckvidd på hela 700 kilometer.

• Utbyggd infrastruktur. Laddmöjligheterna längs våra vägar förbättras hela tiden vilket underlättar planeringen och ökar tryggheten. Både politiker och biltillverkare har insett att ett väl utbyggt nät av laddstationer är avgörande för att konsumenterna ska välja bilar med eldrift.

• Modellutbudet. I takt med konsumenternas ökade efterfrågan lanseras allt fler laddbara modeller vilket gör att det finns attraktiva alternativ för alla behov. Ett exempel är Mercedes-Benz som idag har 26 olika laddhybrider att välja mellan – från kompakta A-Klass till den stora premiumsuven GLE. Dessutom finns två elbilar i portföljen – suven EQC och familjebussen EQV. 

Innan 2022 är slut räknar Mercedes-Benz med att ha tio elbilar, och ett 50-tal laddhybrider, i portföljen.

Men, trots att många argument talar till den laddbara bilens fördel, passar den inte alla.

– Det finns många som fortfarande tycker att en bensin- eller dieseldriven bil är ett bättre alternativ. Framför allt de som inte har möjligheten att ladda bilen vid bostaden och/ eller på jobbet, säger Kim Larsson, KAM Fleet Sales på Mercedes-Benz Sverige. 

Fler anledningar?

Att el/laddhybrider har ett högre inköpsvärde än motsvarande diesel/bensinbil kompenseras av många faktorer. Jämför man i en TCO modell (Total Cost of Ownership) så påverkar restvärde, bonus, vägskatt, bränslekostnad, sociala avgifter för förmånsvärde bil/bränsle kalkylen positivt. Den i inköp dyrare laddhybriden blir ofta billigare än jämförbar diesel, men körsträcka och innehavstid påverkar kalkylen.

Så hur länge får vi se fossildrivna bilar på våra vägar?

– Övergångsperioden kommer säkert att vara ganska lång. Över 30% av de bilar som registreras idag är laddhybrider eller rena elbilar, detta kommer att öka succesivt med tillgången och utbudet av icke fossildrivna alternativ. Mercedes har som ambition att vara helt koldioxidneutralt till 2039, det ger ett visst tidsperspektiv, menar Lisa Wulkan, KAM Fleet Sales på Mercedes-Benz Sverige.

Provköra en Elbil eller Laddhybrid? Boka här!  

FAKTA/Fördelar och nackdelar – så funkar teknikerna

Bensin och diesel (förbränningsmotor)

Fördelar 

• Lägre inköpspris än en laddhybrid eller elbil i motsvarande modell.

• Väldigt stort utbud i många prisklasser.

• Kräver ingen laddstation.

• Lång räckvidd.

Nackdelar

• Högre utsläpp av koldioxid än de laddbara alternativen. Högst med bensin, därefter diesel.

• Högre driftskostnad, fordonsskatt och servicekostnad.

Laddhybrid (elmotor och förbränningsmotor)

Fördelar

• Bilen är utrustad med både en förbränningsmotor och elmotor vilket förenar det bästa av två världar. Ofta klarar du dig på eldrift utan lokala utsläpp och vid längre resor tar förbränningsmotorn vid. 

• Lägre utsläpp än de bilar som enbart har förbränningsmotor.

• Du får klimatbonus från staten.

• Lägre driftskostnad och fordonsskatt än motsvarande modell med förbränningsmotor. 

Nackdelar

• Förbränningsmotorn släpper ut koldioxid.

• Högre inköpspris än de fossildrivna alternativen. 

• Kräver tillgång till laddstation för att du ska kunna nyttja elmotorn.

Elbil (enbart elmotor)

Fördelar

• Inga lokala utsläpp under körning.

• Ger högst klimatbonus.

• Normalt lägst drift- och servicekostnad.

• Kräver ofta minst underhåll.

• Går tystare än bilar med förbränningsmotor.

Nackdelar

• Högst inköpspris.

• Har ofta en kortare räckvidd än motsvarande modell med förbränningsmotor.

• Kräver tillgång till laddstation. 

Läs mer här 

Mer från Mercedes-Benz

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mercedes-Benz och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?