Annons

Full fart i verkstan på börsen

Stockholmsbörsens OMX steg på tisdagen stärkt av rapporter både från USA i form av Texas Instruments och IBM och från Sverige i form av SKF.

"Det har varit en väldigt stark dag med styrka från SKF som drev upp hela verkstadssektorn. Man handlar upp inför rapporterna. Sedan kan man kan fråga sig vad som finns att hämta därefter. Det finns risk att det blir samma sak för Ericssons rapport. Ett mönster som man sett tidigare att man tar ut precis allt innan", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

OMX index stängde 1,5 procent högre på 723,8. Omsättningen uppgick till 16,8 miljarder kronor.

SKF var näst mest omsatt och var upp med 8:50 kronor till 286 kronor efter att noterats som högst på 293:50.

Bolagets kvartalsresultat före skatt kom in på 1.111 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet om en förväntan på 923 miljoner kronor enligt SME Direkt.

"Det var en stark rapport rakt över, och prismixen var en positiv överraskning. Det är också bra att SKF är så konfidenta i sina utsikter", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

SKF räknar med en fortsatt högre efterfrågan i Europa och i Nordamerika, och påtagligt högre i Asien och Latinamerika. Bolaget sade också att det räknar med att kunna kompensera sig för högre råvarukostnader både under det fjärde kvartalet och under nästa år.

Sandvik och Atlas Copco följde med upp med 6:50 respektive 8:50 kronor till 273 och 299:50 kronor.

Handelsbankens rapport fick ett något svalare mottagande och backade 50 öre till 154:50 kronor efter en inledande uppgång. Rörelseresultat låg på 3.185 miljoner kronor under det tredje kvartalet, vilket var 5,9 procent över analytikernas förväntningar. Enligt Bengt Ragnå,Handelsbankens IR-chef, inkluderar resultatet en återbetald försäkringspremie på 82 miljoner kronor.

"Rapporten var bra, men relativt i linje med förväntningarna rensat för försäkringspremien", säger en bankanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

De andra bankerna var däremot på plus med bland annat SEB A och Föreningssparbanken upp 1:50 kronor vardera till 116:50 respektive 149 kronor.

Telekombolagen stärktes efter Texas Instruments rapport på måndagen där försäljningen till mobiltelefontillverkare var högre än bolaget väntat under september. Nokia steg 3:50 till 110 kronor och Ericsson noterades 60 öre upp på 23:60 kronor.

Bland de övriga storbolagen gick ABB upp 1:60 kronor till 46:70 kronor, Electrolux steg 3 kronor till 129:50 kronor och Hennes & Mauritz 1 krona till 205:50 kronor.

Två Stenbecksbolag, MTG och Millicom, släppte sina rapporter och steg kraftigt med 10:50 respektive 9:50 kronor till 146:50 och 137 kronor. MTG var i linje med förväntan och kursrörelsen var till stor del en återhämtning av det aktien tappat inför rapporten, menade analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med.

MTG uttalade att det var på väg mot uppsatta mål utan att se några negativa tecken för fjärde kvartalet. Bolaget spår att kostnadsökningarna planar ut 2005.

Bland de andra bolagen som släppt sina rapporter på tisdagen steg Cloetta Fazer, Doro och Knowit medan Bringwell Capona, HQ Fonder och Sensys Traffic handlades ned.

Bland vinnarna fanns Senea som steg 29 öre till 3:59 kronor, efter att bolaget tecknat ett samarbetsavtal med mätarleverantören Landis+Gyr som stärker konkurrenskraften enligt bolaget.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?