Annons

Bred uppgång på USA-börser

De amerikanska börserna visade styrka och klättrade långsamt till allt högre höjder så länge om handeln var öppen under fredagen. Uppgången startade sedan statistik i form av inköpschefsindex och byggorder kommit in
strax över förväntan.

Uppgången var bred över hela linjen, men bland de sektorer som lyfte index fanns i första hand mjukvarobolag, halvledare och telekomföretag.

Vid stängningsdags hade Dow Jones stigit med 1,1 procent medan S&P 500 var upp 1,5 procent. Nasdaq noterades hela 2,4 procent högre.

Peoplesoft rusade med 15,0 procent efter att bolaget meddelat att man räknar med bättre tider framöver. Samtidigt genomför bolaget ett VD-byte, vilket antas underlätta en eventuell fusion med Oracle.

Under fredagen meddelade även det amerikanska justitiedepartementet att det ej kommer att överklaga ett tidigare domslut som gör det fritt fram för Oracle att köpa upp Peoplesoft. Oracle steg med 5,5 procent.

I halvledarsektorn steg Novellus med 5,1 procent efter en höjd rekommendation från JP Morgan. Andra halvledare att stiga var Intel och Texas Instruments som klättrade med 3,9 respektive 6,5 procent.

Bland övriga branschindex var läkemedelsbolagen upp 1,1 procent medan Skogsbolagen noterades 0,6 procent högre, enligt S&P:s branschindex.

Ericsson sjönk med 6 öre jämfört med stängningskursen i Stockholm.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?