Annons

Pfizer högt bland vinnarna

De amerikanska börserna stärktes på måndagen med teknik och läkemedelsaktier i täten.Oljepriset föll tillbaka från det nya rekordet över 55 dollar per fat till 53:70 dollar per fat när golvhandeln stängde i New York.

"Anledningen till att börsen inte backade är oljepriset. Vi behöver vinster för att behålla detta och för att uppnå en trend", sade Corey Geog, mäklarchef vid State Teacher Retirement, till Bloomberg News.

Dow Jones stängde 0,2 procent högre på 9.956. S&P 500 gick upp 0,5 medan Nasdaq noterades 1,3 procent högre.

Omsättningen på New York Stock Exchange uppgick till 1.377 miljoner aktier och motsvarande siffra på Nasdaq var 1.506 miljoner aktier.

Läkemedelsektorn bidrog mest till S&P 500 uppgång och stärktes 1,1 procent. Pfizer var upp 1,8 procent efter att bolaget ska genomföra nya studier på Celebrex.

Mjukvarusektorn stod också till stor del bakom uppgången och var upp 1,8 procent. Microsoft var upp 1,6 procent och Veritas software 5,1 procent.

Konglomeratet 3M var förlorare på Dow Jones. Aktien sjönk 2,4 procent sedan bolagets resultat på 97 cent per aktie för det tredje kvartalet varit lägre än analytikernas förväntningar, enligt Thomson Financial. Samtidigt var prognosen om 90-91 cent per aktie för det fjärde kvartalet lägre än väntade 92 cent per aktie i vinst.

Försäkringsbolaget AIG var vinnare på Dow Jones med en uppgång på 3,2 procent efter förra veckans 14-procentiga fall. Fokuset på sektorn fortsatte, efter förra veckans stämning mot försäkringsmäklaren Marsh & McLennan. Aktien föll med 12,4 procent och var förlorare på S&P 500.

Palmone steg 8,8 procent efter att JP Morgan höjt sin rekommendation till övervikt.

Forest Laboratories, danska Lundbecks återförsäljare i USA, handlades ner 2,4 procent, trots att rapporten överträffade analytikernas förväntningar vad gäller resultatet per aktie såväl som försäljningen.

Bland bolagen som presenterade sina rapporter efter måndagsbörsens stängning steg IBM 1,3 procent medan Texas Instruments däremot föll 0,6 procent.

Ericsson noterades 38 öre högre än vid stängning i Stockholm och Astra Zeneca var upp 3:28 kronor.

Skogsbolagens branschindex backade 1,3 procent, med Georgia Pacific ner 2,6 procent.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen noterades vid 22.50-tiden till 4,04 procent, 2 punkter lägre jämfört med stängningsnoteringen på fredagen.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?