Annons

Flygaktier förlorare i Europa

En nytt rekordhögt oljepris under måndagen satte press på de europeiska börserna med flyg- och transportsektorn som förlorare.

"Olja är den huvudsakliga kraften som pressar flygbolagen. Flygbolagen är välpositionerade för tillväxt när spekulationen som driver oljepriset slutligen avtar. Jag väntar mig att oljepriset ska falla till 30 dollar-nivån, men frågan är dock när", sade Tim Rees, fondförvaltare vid Insight Investment Management i London, till Bloomberg News.

Vid 17.50-tiden hade Bloomberg European 500 backat 0,3 och DJ Euro Stoxx 50 gått ned 0,2 procent.

British Airways, Air France och Lufthansa tappade 2,7, 2,6 respektive 1,8 procent.

Försäkringsbolagen fortsatte ned under dagen sedan sektorn fallit kraftigt i USA i slutet av förra veckan. Det är åklagaren i New York, Eliot Spitzer, som fått hela branschen i darrning sedan han sagt att stämningen mot försäkringsmäklaren Marsch & McLennan bara är början på en stor undersökning av korruptionen i försäkringsbolagen.

Därutöver har Axa dragit tillbaka ett bud värt 2 miljarder euro på 48 procent i APH, eftersom säljarna inte var nöjda med priset.

Allianz var ned 2,3 procent, Swiss Re backade 1,6 procent, Axa tappade 0,2 procent och sammantaget noterades sektorn 0,5 procent lägre.

Mediasektorn hade också en tung dag. Franska JC Decaux var ner 5,2 procent efter en sänkt rekommendation från Dexia Securities.

Bättre gick det för tyska affärssystemtillverkaren SAP som steg 1,1 procent. Bolaget ska anställa fler ingenjörer i Israel för att utöka sitt tredje största forsknings- och utvecklingscentrum.

DAX-index i Frankfurt var som helhet ner 0,2 procent och tyngdes främst av Deutsche Bank som var ner 1,0 procent, men stärktes av SAP och vinnaren Linde.

Uppgifter i Sunday Times gör gällande att Linde kan gå samman med BOC Group. Lindes VD tillbakavisar dock uppgifterna enligt nyhetsbyrån EMS. Linde steg 1,7 procent, och BOC var samtidigt upp 1,5 procent i London.

FTSE 100-index i London var upp 0,1 procent med stöd framförallt från Vodafone som var upp 0,7 procent. Bolaget kan komma att höja utdelningen nästa månad sade VD Arun Sarin till Sunday Times på måndagen.

Parisbörsens CAC 40 sjönk 0,3 procent med Alcatel i botten som var ner 2,3 procent.

Det irländska läkemedelsbolaget Elan steg 5,6 procent. Irländska Sunday Tribune skrev att amerikanska Biogen Idec lagt ett bud på bolaget värt 8,5 miljarder euro. Bolaget förnekade dock uppgifterna.

De nordiska börserna följde i stort sett utvecklingen i övriga Europa. HEX Generalindex i Helsingfors och KFX i Köpenhamn backade båda 0,6 procent.

Oslobörsens OBX gick mot strömmen med en uppgång på 1,1 procent. Telenor stärkte med en uppgång på 2,4 procent samtidigt som Norsk Hydro var upp 0,9 procent efter sin rapport.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?